Skip to main content

14.8.2020 kl. 18.30 FC Inter – HIFK, Veritas Stadion

HIFK återvänder fort till spelplanerna igen efter måndagens vinst mot TPS. Nästa Veikkausliigamatch spelas nämligen redan imorgon efter tre mellandagar och då möter laget ett tufft motstånd i form av serieledarna FC Inter på bortaplan i Åbo. Matchen börjar klockan 18.30 och sänds i direktsändning via Ruutu.

Motståndarna: FC Inter

FC Inter, som ifjol vann silver, hör även denna säsong till de största förhandsfavoriterna i Veikkausliiga. Just nu leder Åbolaget serien med två poängs marginal till tvåan HJK. Efter nio spelade matcher har det blivit sex vinster, ett jämnt spel samt två förluster. Senast spelade FC Inter i söndags och då fick FC Haka åka hem till Valkeakoski utan poäng, då matchen slutade i en 2-0 -hemmaseger på Veritas Stadion i Åbo.

Även i övrigt har FC Inter varit starkt hemma, eftersom inget lag ännu lyckats ta poäng i Åbo. Förutom FC Haka har även IFK Mariehamn, HJK, Ilves och RoPS fått lämna Åbo tomhänta. Lagets främsta anfallsvapen Timo Furuholm har, precis som resten av laget, varit på extra bra spelhumör uttryckligen hemma. Den erfarna anfallaren har gjort alla sina sju mål för i år på hemmaplan och har blivit utan mål endast i säsongspremiären mot RoPS.

Som chefstränare fungerar spanjoren José Riveiro nu för andra året i följd, och han har lyckats få sitt lag att nå goda resultat även i år genom att dominera spelet till exempel genom bollinnehav. 34-åriga Henrik Moisander är fortfarande förstavalet mellan stolparna, men även 22-åriga Aati Marttinen har fått förtroende under sammanlagt tre matcher. Han spelade senast i segermatchen mot FC Haka i söndags.

HIFK:s utgångsläge

HIFK är det formstarkaste laget i Veikkausliiga under de fem senaste omgångarna, som man spelat under ledning av tränarduon Mike Keeney och Teemu Kankkunen. Utöver oavgjort mot Ilves i Tammerfors i början av denna månad har laget inte tappat en enda poäng i de övriga fyra matcherna sedan vinsten mot SJK. Riku Selander tror att lagets höjda självförtroende efter vinsterna är en av de främsta orsakerna till att det gått så bra på sistone.

– Vi har fått in några nya idéer och gjort spelet klarare, vilket har lyft fram nya och bättre egenskaper hos oss spelare. Det finns ännu mycket kvar att utveckla, men vi har fått ett nytt lyft som gett oss ett bättre självförtroende. Då vi nu har fått flera vinster så är det ju självklart något man kan rida vidare på, säger han.

Morgondagens match mot FC Inter är HIFK:s sjätte inom en tidsperiod på dryga tre veckor. Matchtakten har varit hård, men tillräcklig vila och rotering av spelarna har laget lyckats komma till varje match med friska ben. Trots att takten just nu är tuff berättar Selander att spelet smakat bra efter en lång vår och försommar utan fotboll.

– Det finns inget att klaga på nu, eftersom jag har fått vara frisk och spelat mycket. Vad är bättre än det, ju mer man får spela, desto bättre är det ju. Jag är redo imorgon igen.

Det blir säkert en högklassig match i Åbo, där serieledarna möter det formstarkaste laget imorgon kväll. Speciellt i bortamatcherna har HIFK hållit tätt bakåt, samtidigt som FC Inter är känt för sitt bollinnehav. Selander ser både likheter och skillnader mellan lagen.

– Lagen är ganska olika. FC Inter tycker om att hålla kontroll över bollen, medan vi mera satsar på kontringar. Båda lagen är vältränade, som ser på spelet på olika sätt. Jag tror att vi får se ett ganska intressant ställningskrig. Vi anfaller såklart så mycket vi kan, men vi satsar på att hålla tätt bakåt i första hand.

Veikkaus publicerar lagens öppningselvor åt sina förmånskunder fyra timmar före varje match i Veikkausliiga. Då du har loggat in som förmånskund ser du laguppställningarna på Veikkaus webbsidor.