Skip to main content

1.9.2020 kl. 18.30 FC Honka – HIFK, Hagalunds idrottspark

Sommarmånadernas Veikkausliigamatcher är nu spelade för HIFK:s del, och imorgon inleder laget september månad med att åka till grannstaden, för att där möta FC Honka. Det är första gången som lagen möts i årets Veikkausliiga. FC Honka, som precis kommit hem efter en euromatch i Danmark, ligger fjärde i tabellen inför tisdagens match, och har ett tre poängs försprång till tabellsjuan HIFK.

Motståndarna: FC Honka

Tisdagens motståndare har precis återvänt till Finland efter en euromatch, då laget senaste vecka spelade i kvalet till Europa League. Laget mötte danska ligalaget AGF sent under torsdagskvällen. Det blev inte någon större oklarhet i vilketdera laget som skulle gå vidare, eftersom AGF gjorde tre mål redan under matchens första halvlek. Slutsiffrorna skrevs 5-2 efter att Borjas Martin och Lucas Kaufmann gjorde mål för FC Honka.

Förlusten mot AGF var Esbolagets första för denna sommar, eftersom laget fortsättningsvis inte har förlorat en enda Veikkausliigamatch i år. Det mest förekommande resultatet i FC Honkas matcher har istället varit oavgjort, då laget har kryssat hela sju av elva matcher i år. Försvarsspelet har varit ett av FC Honkas trumfkort i och med att laget endast har släppt in fem mål under säsongen. Detta betyder att laget just nu har släppt in minst mål av alla i hela serien.

I den andra ändan av planen har det blivit lite över ett mål per match, då det blivit totalt 12 Honka-mål hittills. Hälften av dem har gjorts av Jean Marie Dongou, som tillbringat sin juniortid i FC Barcelonas La Masía-akademi. Anfallaren, som är hemma från Kamerun, delar därmed fjärdeplatsen i den totala skytteligan tillsammans med KuPS-spelaren Ilmari Niskanen.

På de inhemska spelplanerna har FC Honka senast visat upp sig under veckoslutet för en dryg vecka sedan, då man besegrade SJK på bortaplan i Seinäjoki. Esbolaget tog med sig poängen efter 0-2 och två mål av Dongou under matchens andra halvlek.

HIFK:s utgångsläge

För HIFK:s del lämnade slutet av augusti månad mycket att förbättra, eftersom laget nu förlorat tre matcher i följd. Efter 3-2 -förlusten i slutminuterna mot FC Inter blev det 0-1 mot både FC Haka och TPS. Laget har kunnat skapa tillräckligt mycket uppåt även i förlustmatcherna, men effektiviteten vid avsluten har inte varit vad den borde vara. Efter TPS-förlusten har laget nu koncentrerat sig på att finslipa spelet såväl defensivt som offensivt.

– Utgångsläget är att vi måste lyckas bättre i vårt försvarsspel än vad vi gjort under de senaste matcherna. Samtidigt behöver även anfallet förbättras då vi nu spelat två matcher utan mål. Det är också ett delområde där vi behöver lyckas, säger HIFK:s tränare Teemu Kankkunen.

Som klar målsättning har laget att bryta förlustsviten i Hagalund imorgon kväll. Det är ändå en svår kväll som utlovas, då FC Honka genom att hålla kontroll över bollen har lyckats hålla motståndarnas målmängder små genom hela säsongen. HIFK har dock en längre vilotid bakom sig, eftersom Esbolagets hårda euromatch från förra veckan säkert fortfarande påverkar lagets energiförråd.

– De har haft många matcher nu på sistone och så har även Robert Ivanov åkt utomlands. Vi får hoppas att den hårda matchtakten syns i deras insatser på planen. Det är ett skickligt och välorganiserat lag som vi möter och de har många bra och bollsäkra spelare. Vi behöver en maximal prestation för att vi ska få det resultat vi vill ha imorgon. Det är en intressant match vi har framför oss, kommenterar Kankkunen.

Ruutu sänder morgondagens Veikkausliigamatch mellan FC Honka och HIFK från och med kl. 18.15.

Veikkaus publicerar lagens öppningselvor åt sina förmånskunder fyra timmar före varje match i Veikkausliiga. Då du har loggat in som förmånskund ser du laguppställningarna på Veikkaus webbsidor.