Skip to main content

HIFK/Red hör till topplagen i damernas Fyra

HIFK/Red, som hade problem med för lite spelare och tränare ifjol, har denna säsong spelat starkt i damernas Fyra. Under ledning av den nuvarande tränaren Anni Patronen har laget fortfarande inte förlorat en enda match i serien, samtidigt som det endast har blivit ett insläppt mål under hela säsongen hittills.

11.6. ToTe/Betoni – HIFK/Red 0-1
Säsongen började med en tuff vecka, då HIFK/Red först mötte ToTe den 11.6. och PPJ genast några dagar senare den 14.6. Det var en tuff kamp mot ToTe på gräsplanen i Kottby. Laget använde sig av en ny spelformation (4-3-3), som hade fungerat bra under träningsmatcherna inför säsongen. Ett formatiosbyte blev dock aktuellt efter den första halvleken, då laget konstaterade att kombinationen av ett tungt underlag och en ny spelstil gjorde själva spelet besvärligt. Under den andra halvleken gick HIFK/Red tillbaka till 4-4-2 och kunde göra matchens enda mål genom Jasmin Huaman Gutierrez. Det blev en seger och fulla tre poäng direkt i öppningsmatchen för HIFK/Red.

14.6. PPJ – HIFK/Red 0-4
Efter endast två mellandagar mötte laget PPJ på Busholmens konstgräsplan, som var bekant för laget från en del träningspass där. Det var en het dag och värmen sken även uppåt från det svarta gummit på planen. Själva matchen började med full fart och Emma Laine gjorde HIFK:s första mål direkt i början av den. Omkring tio minuter senare gavs en frispark från halva plan av Cara Laine, som snyggt förde upp sitt lag i en 0-2 -ledning. Trots resultatet var det hela tiden en jämn kamp mellan lagen, även om HIFK/Red lyckades bättre med sina avslut. Sonja Söderström gjorde ett mål precis före slutet av bägge halvlekarna, vilket ledde till slutresultatet 0-4 för HIFK/Red. Laget fick inleda sommarpausen med sex poäng och två segrar under de två öppningsomgångarna.

27.7. Ponnistajat – HIFK/Red 1-1
Pausen från matcherna gav laget mycket tid att träna som lag efter en lång coronapaus under våren. Det har varit många spelare på träningarna under hela sommaren, så när säsongen återupptogs i slutet av juli stod laget inför ett positivt problem, i och med att alla villiga inte rymdes med i laguppställningen inför matchen mot Ponnistajat. Första matchen efter sommarpausen spelades måndagen den 27.7. på gräsplanen i Brobacka. Under sommaren hade gräsunderlaget blivit mer bekant för laget, men däremot hade effektiviteten i avsluten gått bakåt från matchen mot PPJ. Spelet fördes i Ponnistajats ända under hela första halvleken, men Red lyckades inte utnyttja sina chanser. Till och med en straffspark gick förbi motståndarmålet.

Istället var det Ponnistajat som lyckades göra ett mål bakom Kaisa Mourujärvi i HIFK:s mål efter en hörna under matchens första halva. Efter paus fortsatte kampen, som till slut gav utdelning även för Red. Karin Sallmen utjämnade matchen till 1-1 med ett skott upp i krysset. Matchen slutade i samma siffror, vilket för HIFK/Red kändes som en förlust, även om det oavgjorda resultatet ändå utökade poängkontot med en poäng.

6.8. HIFK/Red – HPS/3 1-0
Under augusti månad har HIFK/Red haft torsdag som sin matchdag. Den 6.8. mötte laget HPS/3 på gräsplanen i Kottby i en match som blev en jämn kamp ända till slutvisslan. Bollen rullade främst på mittfältet för båda lagen även om Red fick aningen mera tryck mot HPS-målet. Det blev inga mål under första halvleken, men i början av den andra gjorde Emma Mäkinen ett snabbt mål. Detta räckte för tre poäng, och HIFK/Red blev ett vinnande lag igen efter den oavgjorda drabbningen under seriens senaste omgång.

13.8. FC Kontu/B – HIFK/Red 0-9
Följande torsdag (13.8.) återvände HIFK/Red till Brobacka, där man mötte Kontu/B. I denna match kunde man se att vinsterna bara hade ökat lagets hunger, och då tabellen utvisade att motståndarna hade släppt in många mål, var avsluten ett av de största temaområdena inför denna match. Precis som man hade kunnat förvänta sig så fick HIFK/Red smälla in mål på löpande band mot Kontu/B. Karoliina Hakala gjorde sitt första mål för säsongen direkt i början av matchen, vilket efterföljdes av nya fullträffar för laget. Emma Mäkinen och Sonja Söderström gjorde båda två mål var, Karin Sallmen gjorde sitt andra mål för säsongen samtidigt som Laura Ojala, lagkaptenen Maiju Tompuri samt Minerva Heimonen stod för sina öppningsmål för i år. Kontu försökte sig på några anfall utan att de vållade några större problem för Reds försvar. Full poängpott efter 0-9, samtidigt som noll mål i den egna ändan återigen var ett bevis på HIFK:s starka försvarsspel.

20.8. HIFK/Red – Valtti/2 2-0
Förra veckan mötte laget Valtti/2, som var en bekant motståndare från en av träningsmatcherna inför säsongen. Red förde spelet under första halvan till den grad att Kaisa i målet inte behövde röra vid bollen en enda gång. Avsluten bar frukt genom Sofia Huhtalas nickmål. Under andra halvleken fick även Valtti några anfall, trots att HIFK hade greppet om matchen. Till slut utökade laget sina segersiffror till 2-0 då Laura Ojala sprang in i målet med bollen efter Maiju Tompuris frispark. Vinsten betydde att lagets säsong fortfarande inte har innehållit en enda förlust.

Nu återstår ännu fem matcher för HIFK/Red, som siktar på att bli etta i sin grupp. Detta sammandrag innehåller bara en liten del av allt det som hänt på planerna i år. Spelarna hoppas på att så många som möjligt ska komma för att se matcherna på plats. Dessutom kan du följa laget på Instagram, där du hittar HIFK/Red på användarnamnet @hifknaisetred.

Denna text skrevs ursprungligen på finska av Kaisa Mourujärvi.

HIFK/Reds match mot MPS/Akatemia, som skulle ha spelats den 27.8., flyttas till en annan tidpunkt. Därmed spelar laget sin följande seriematch på fredag om en vecka (4.9.) mot FC Viikingit/2 på Degerö gräsplan med start kl. 19.00. Serietabellen hittar du på Bollförbundets webbsidor.