Skip to main content

21.8.2020 kl. 20.15 KP-75/InterMillat – HIFK, Tusby

23.8.2020 kl. 15.00 FC Loviisa – HIFK, Lovisa

HIFK har fyra grundseriematcher kvar i damernas Trea och två av dem spelas redan detta veckoslut. Den ovanligt tuffa matchhelgen inleds på fredag kväll i Tusby, där man möter tabelljumbon KP-75/InterMillat, som trots matchorten är hemma från Kervo. Efter matchen blir det endast omkring 41 timmars vila innan följande seriematch står på programmet på söndag. Då reser HIFK österut längs Borgåleden ända fram till Lovisa för att där möta FC Loviisa.

Laget inleder veckoslutet efter två raka segrar i de senaste matcherna, som har utökat HIFK:s poängsaldo med fulla sex poäng. Under sista veckan i juli vann laget över EPS/B i Helsingfors med 1-0, något som klart underlättade laget på ett mentalt plan efter tre tunga förluster i följd innan dess. Förra veckan vann HIFK över MPS med 2-0 på hemmaplan i Tali. I och med vinsterna har HIFK nu stigit upp på en sjätteplats i tabellen, där tredjeplatsen just nu ligger på fyra poängs avstånd.

Elina Sjölinder, som ifjol var lagets bästa målskytt, lyckades göra sina första mål sedan juni mot MPS förra veckan. Hon stod för HIFK:s båda mål i Tali, vilket betyder mycket för laget som under högsommaren har haft problem med effektiviteten vid avsluten. Sjölinders mål för upp henne på en delad första plats i lagets interna skytteliga, då även Hanna Halonen har stått för totalt fyra mål denna sommar.

Av helgens två motståndare står Kervolaget KP-75/InterMillat först i tur. Laget har ännu inte lyckats vinna en enda match i år, men däremot har det blivit kryss mot Gnistan och EPS/B under de sex matcher som spelats hittills. InterMillats målskillnad ligger på 5-13 just nu och lagets bästa målskytt är Hetti Sipiläinen, som gjorde sina båda mål för säsongen i matchen mot Gnistan. Kervolaget spelade sin senaste match förra veckans torsdag, då laget förlorade mot serieledarna HPS/2 i Helsingfors med 1-0.

På söndag står HIFK inför denna säsongs längsta bortaresa, som alltså för laget till Lovisa längs med Borgåleden. FC Loviisa steg upp från Fyran efter fjolårssäsongen och är tre poäng bakom HIFK med en match mera spelad. Ifall HIFK vinner på fredag, skulle skillnaden mellan lagen vara sex poäng på söndag.

Lovisalaget har vunnit två av sina sju matcher i Trean i år och den senare av dem kom under den senaste omgången i söndags. Då tog laget en trepoängare på konstgräsplanen i Karabacka mot FC Kasiysi/Hiki, som fick se sig besegrade av sina gäster med målen 1-3. Även FC Loviisa har två spelare som delar på titeln som säsongens bästa målskytt, eftersom både Sofia Wikman och Emilia Lassila har fått in bollen i motståndarmålet tre gånger detta år. Lagets svaga punkt har däremot varit försvarsspelet, eftersom man tillsammans med EPS/B har släppt in flest mål av alla i Trean.

– Efter de två senaste matcherna har vårt självförtroende stigit väldigt mycket och vi har haft en lättad och bra stämning inom laget. Vi har lyckats bra med målskyttet och har samtidigt kunnat förbättra det grundläggande spelet framför allt i defensiven. Vårt lag utvecklas hela tiden för varje träning och match som går, och efter att vi underpresterat under inledningen av säsongen börjar vi nu vara på vår rätta nivå igen, säger Emma Rantamaa.

– Det finns i alla fall mycket utrymme för förbättring kvar, men laget har potential till att dominera de kommande matcherna. Just nu är det fortfarande för tidigt att säga ifall toppen redan har ett för stort försprång, men förhoppningsvis kan vi genom att själva vinna klara oss till den övre slutserien och den vägen komma åt att nosa på topplaceringarna, fortsätter hon.