Skip to main content

18.7.2020 HIFK – FC Lahti 0-3 (0-2), Bolt Arena

I säsongens andra hemmamatch fick HIFK gäster från Lahtis, då FC Lahti anlände till Bolt Arena för att spela en match i Veikkausliigas tredje omgång för i år. Hemmalaget HIFK gick in i matchen med en vinst bakom sig från bortamatchen mot RoPS i Rovaniemi förra veckan, medan bortalaget kom till Helsingfors för att jaga säsongens öppningsmål och -seger. Under säsongen hittills har FC Lahti förlorat en match samt spelat en match oavgjort utan mål.

Precis som i HIFK:s förra hemmamatch var det även nu bortalaget som stod för matchens öppningsmål då FC Lahti fick göra sitt första mål för säsongen i matchminut 18. Jean-Christophe Coubronne fick bollen på högerkanten och spelade vidare mot mitten, där Mikko Kuningas tackade och tog emot passningen. Kuningas, som flyttade till Lahtis från FC Inter, sköt bollen i mål längs med marken.

Tolv minuter senare gick FC Lahti upp i en tvåmålsledning genom Vahid Hambo. HIFK-backen Tuukka Andberg, som spelade sin första Veikkausliigamatch för säsongen, försökte rensa ett inlägg från motståndaren, men oturligt nog landade nickbollen hos bortalagets Dimitry Imbongo. Han spelade bollen vidare åt Hambo, som inte hade några som helst svårigheter med att utnyttja situationen. Siffrorna stod därmed 0-2 åt bortalaget efter en halv timmes spel.

Precis innan pausvilan hade gästerna ett riktigt farligt läge, som hade kunnat resultera i ett tredje mål för Lahtislaget. Imbongo spelade in bollen mot mitten från vänsterkanten, och Kuningas fick ett skottläge efter inlägget. Arnold Origi i HIFK:s mål stod för en fenomenal räddning på skottet, men situationen var inte över ännu. Bollen gick nämligen vidare till Hambo, som även han fick konstatera att Origis matchform var på allra högsta nivå. Origi parerade skottet med fötterna och fick ett ljudligt stöd från hemmapubliken efter situationen. Därmed blev det paus i en tvåmålsledning för bortalaget.

Efter pausen utförde HIFK tre spelarbyten för att hämta in ny energi på planen. Sakari Mattila, Moshtagh Yaghoubi och Sakari Tukiainen byttes bort och in på planen kom istället Jabar Sharza, Adama Fofana och Luís Henrique. Jani Bäckman flyttade ner på mittfältet på Mattilas plats, medan Fofana istället tog positionen som vänster mittfältare.

Kort efter paus fick HIFK två bra skottlägen, som dock ändå inte ledde till en förändring i ställningen på resultattavlan. Först passade Fofana bollen åt Joel Mattsson, vars efterföljande skott knappt gick över målet. En stund senare fick Fofana själv prova på skott från mitten, men även det försökets slutadress var på fel sida om målets ribba.

Trots att HIFK inledde andra halvlek bättre, var det bortalaget som gjorde matchens tredje mål. Jasin-Amin Assehnoun sköt ett hårt skott från vänsterkanten och Origi var chanslös. Detta blev till slut även matchens sista mål, vilket betyder att resultatet blev exakt det samma som det var i säsongens första hemmamatch.

Följande match spelas redan på onsdag, då SJK från Seinäjoki gästar Bolt Arena kl. 18.30. Biljetter till matchen finns till salu via Lippupiste.

Mål:
18’ 0-1 Mikko Kuningas
30’ 0-2 Vahid Hambo
67’ 0-3 Jasin-Amin Assehnoun

HIFK:s laguppställning:
3 Sakari Mattila (46’ 10 Jabar Sharza)
4 Hannu Patronen (c) (83’ 16 Tino Palmasto)
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi (46’ 24 Adama Fofana)
11 Sakari Tukiainen (46’ 9 Luís Henrique)
14 Erikson Carlos
17 Jani Bäckman (80’ 19 Kevin Larsson)
18 Matias Hänninen
34 Tuukka Andberg
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 20 John Fagerström.