Skip to main content

1.7.2020 HIFK – KuPS 0-3 (0-3)

HIFK mötte KuPS från Kuopio i säsongens första Veikkausliigamatch. Det handlade om en duell mellan seriens två norska chefstränare, då HIFK:s Tor Thodesen mötte sin landsman Arne Erlandsen, som under vintern tog över det regerande mästarlaget från Kuopio.

Bortalaget KuPS tog ledningen redan under matchens tredje spelminut. Ilmari Niskanen slog en kort frispark åt lagkamraten Urho Nissilä, som spelade bollen vidare mot mål. På plats fanns den målsnåle anfallaren Lucas Rangel, som nickade bollen i mål förbi HIFK:s målvakt Arnold Origi. Den mörka inledningen på matchen blev ännu värre fyra minuter senare, då de regerande mästarna gjorde sitt andra mål för matchen. Nissilä passade in bollen mot mål, där Niskanen kunde styra in siffrorna till 0-2.

HIFK:s svårigheter fortsatte efter en knapp kvarts speltid och KuPS gick upp i en tremålsledning. Sakari Mattila tappade bollen till Nissilä, som spelade fram till sitt tredje mål i matchen genom sin passning till lagets följande målskytt Bismark Boateng. Kuopiolaget bjöd på en riktig chockbehandling åt hemmalaget, och HIFK:s Veikkausliigasäsong hade inletts på nästan värsta möjliga sätt. Det blev inga fler mål, så pausen inleddes i bortalagets tremålsledning.

Tränarteamet valde att söka nya formationer i försvaret genom att byta in mittbacken Joel Mero direkt efter pausvilan. Adama Fofana, som inledde matchen på mittfältets vänsterkant, blev kvar på avbytarbänken efter pausen, medan Mattila flyttade högre upp på mittfältet från sin tidigare position som mittback.

Trots att HIFK lite bättre kom in i matchen under den andra halvleken, kunde laget i alla fall inte få igång någon slags kamp om att komma med i spelet. Vid 78 minuter spelat fick Luís Henrique, som byttes in med dryga tjugo minuter, en chans att reducera då han fick bollen innanför straffområdet. Hemmalagets försvar lyckades ändå klara av situationen och HIFK-anfallarens skott kunde förhindras av försvaret.

Det blev ingen förändring i resultatet senare under matchen, utan HIFK fick se sig besegrat med samma siffror som stod på resultattavlan redan efter paus. Följande match spelas för HIFK:s del i Rovaniemi mot RoPS nästa veckas onsdag, och hemma blir det följande gång FC Lahti som står för motståndet lördagen den 18.7.

HIFK:s öppningselva:
3 Sakari Mattila (68′ 9 Luís Henrique)
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
8 Jukka Halme
11 Sakari Tukiainen
14 Erikson Carlos
18 Matias Hänninen
19 Kevin Larsson (68′ 10 Jabar Sharza)
24 Adama Fofana (46’ 2 Joel Mero)
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 15 Eero-Matti Auvinen, 21 Sydney Lokale, 23 Nikolas Saira.