Skip to main content

22.7.2020 HIFK – SJK 2-1 (1-0)

Säsongens tredje hemmamatch spelades ikväll på Bolt Arena med SJK från Seinäjoki som gäster. Båda lagen kom in i matchen med förluster från sina respektive matcher under den förra omgången. SJK förlorade hemma mot IFK Mariehamn, medan HIFK kammade noll med siffrorna 0-3 mot FC Lahti i Helsingfors i lördags. Det största samtalsämnet inför matchen var HIFK:s förändrade tränarteam, som från och med måndagen har fungerat under ledning av Mike Keeney och Teemu Kankkunen.

Hemmalaget fick utföra sitt första byte redan efter tolv minuters spel, då Hannu Patronen tvingades kliva av planen. Sakari Mattila flyttade ner till positionen som mittback, medan inbytta Jabar Sharza i sin tur tog Mattilas plats på mittfältet.

HIFK:s efterlängtade öppningsmål på hemmaplan blev ett faktum då en knapp halv timme hade spelats av matchen. SJK:s mittback Tero Mäntylä tvingades fälla omkull Luís Henrique, vilket resulterade i en frispark för HIFK. Moshtagh Yaghoubi och Mattila diskuterade sinsemellan en stund, varefter Mattila tog frisparken. Den erfarna spelaren sköt en hård och välplacerad frispark, som överraskade Walter Viitala i gästernas mål.

1-0 -ledningen höll i sig ända fram till paus, men framför allt hade HIFK nu bevisat sin hemmapublik att de svårigheter som funnits i försvarsspelet nu var bortglömda åtminstone för den första halvlekens del.

Även matchens andra halvlek framskred i hemmalagets kommando och HIFK fortsatte med samma, pigga spel som laget uppvisade redan under den första halvan. Drygt 20 minuter efter pausvilan fick HIFK fortsätta matchen med en spelare mera på planen då Mäntylä drog på sig matchens andra varning. Fjolårets HIFK-back tacklade Sharza hårt och blev därmed skickad till omklädningsrummet i förtid.

Trots det numerära underläget lyckades SJK utjämna matchen till 1-1 i matchminut 79. Tuco, som blivit inbytt på planen tjugo minuter tidigare, satte in sitt första Veikkausliigamål för säsongen, och matchen såg ut att gå mot ett oavgjort slutresultat.

HIFK fick till slut en efterlängtad belöning på sina goda insatser på plan under matchens sista tilläggsminut. Yaghoubi gav en frispark från mittfältet, passade bollen fram och tillbaka till Riku Selander och slog sedan ett inlägg mot straffområdet. Där fullbordade Mattila sin kväll genom att nicka in sitt andra mål för matchen. Hemmapubliken jublade och domarens slutvissla ljöd direkt efter målet. HIFK tog därmed sin första trepoängare på hemmaplan för i år och går upp på en sjätteplats i tabellen.

Vi intervjuade Teemu Kankkunen (på finska) efter matchen och den intervjun kan du se på vår YouTube-kanal.

Till näst står laget inför tre raka bortamatcher, varav den första spelas i Mariehamn denna veckas söndag. Följande hemmamatch spelas måndagen den 10.8. mot TPS.

Mål:
27’ 1-0 Sakari Mattila
79′ 1-1 Tuco
90+6′ 2-1 Sakari Mattila

HIFK:s laguppställning:
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c) (12’ 10 Jabar Sharza)
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi
9 Luís Henrique (73’ 19 Kevin Larsson)
11 Sakari Tukiainen
14 Erikson Carlos (83′ 24 Adama Fofana)
17 Jani Bäckman
34 Tuukka Andberg
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 16 Tino Palmasto, 18 Matias Hänninen, 20 John Fagerström.