Skip to main content

8.7.2020 RoPS – HIFK 0-1 (0-0)

HIFK reste idag till Rovaniemi då säsongens första bortamatch stod på programmet. Både HIFK och RoPS gick in i matchen med avsikten att ta årets öppningsseger i och med att båda lagen förlorade sina öppningsmatcher under den första omgången i Veikkausliiga.

Det rödklädda bortalaget fick sin första chans till att ta ledningen redan efter fem minuters spel. Erikson Carlos spelade fram bollen till Joel Mattsson, som dock inte fick tillräckligt med kraft i sitt skott, som inte vållade problem för Martin Kompalla i hemmalagets mål. Lagets följande målchans tillskrevs Jabar Sharza en dryg kvart in i matchen. Sharza fick visa upp snabbhet och spelöga då han sprang förbi RoPS-försvaret, men situationen resulterade i ett skott i sidonätet från en liten vinkel.

Den första halvlekens bästa målchans var det dock hemmalaget som stod för. Raymond Gyasi, som spelade på högerkanten, stod för ett snabbt anfall, som slutade i en träff i stolpen på Arnold Origis mål. Precis innan pausvisslan uppstod ännu en farlig specialsituation då RoPS-försvaret fällde Sharza drygt tjugo meter från mål. Jukka Halme gav den efterföljande frisparken, men mittfältarens eldiga skott gick förbi motståndarmålet. Efter en rätt jämn halvlek blev det pausvila med siffrorna 0-0.

Gyasi fortsatte med sina starka takter även efter paus och sprang framåt med bollen ända fram till kanten av planen. Anfallaren passade sedan bollen till lagkamraten Veka Pyyny, som stod framför målet, men hans skott gick ändå förbi.

Även HIFK lyckades skapa chanser framåt längre in på matchens andra halvlek. Jani Bäckman lugnade ner tempot i den egna ändan och spelade sedan bollen uppåt mot Erikson Carlos. HIFK-anfallaren stod för en snabb löpning, som avslutades i en passning till Halme på andra sidan av anfallsområdet. Passningen var aningen svår, så Halme fick ta emot den i en besvärlig ställning, men lyckades ändå slå iväg ett inlägg mot mål. Bollen hittade Sakari Tukiainens huvud, men det blev inget ledningsmål ännu i den situationen då Tukiainens nick gick förbi.

I matchminut 68 fick Tukiainen ändå öppna sitt eget och på samma gång även HIFK:s målkonto för Veikkausliigasäsongen 2020. Bäckman gav en hörna, som till slut ledde till att Tukiainen fick sparka in bollen, som hade fallit ner på marken. Därmed fick den långa anfallaren än en gång göra mål mot sitt gamla lag, precis som han gjort i alla sina matcher mot RoPS i HIFK-skjortan hittills.

Tukiainens mål blev matchens enda, och HIFK fick den kursändring man hade strävat efter ända sedan den tunga förlusten mot KuPS senaste vecka. Säsongen fortsätter om tio dagar med en hemmamatch mot FC Lahti, som inleds den 18.7. kl. 17.00 på Bolt Arena.

– Det var inga lätta tre poäng idag, men huvudsaken är såklart att vi tog dem. Vinsten smakade riktigt bra efter att vår inledning på säsongen var så svag förra veckan. Nu var det dags att visa att vi vill och kan vinna matcher. Målet var som det var, men allt räknas och självklart bidrog det till att underlätta känslorna inom laget. Vi njuter av den här vinsten, nollar dagens match och så siktar vi på att ta tre poäng mot FC Lahti i nästa omgång, sade han efter matchen i en intervju med Ruutu.

Matchens mål:

68’ 0-1 Sakari Tukiainen

HIFK:s laguppställning:
2 Joel Mero
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
8 Jukka Halme
10 Jabar Sharza (69’ 3 Sakari Mattila)
11 Sakari Tukiainen
14 Erikson Carlos (69’ 9 Luís Henrique)
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 18 Matias Hänninen, 19 Kevin Larsson, 20 John Fagerström, 34 Tuukka Andberg.