Skip to main content

30.7.2020 HIFK – EPS/B 1-0 (0-0)

Efter två raka bortamatcher stod en hemmamatch på matchprogrammet för HIFK, då laget under torsdagskvällen mötte EPS/B i Tölö klockan 18.15. Inför matchen låg båda lagen på samma antal seriepoäng, eftersom säsongens fyra första matcher bringat in tre poäng för såväl HIFK som för EPS/B. Det viktigaste temat för HIFK i kvällens match var att inför hemmapubliken bryta den tre matcher långa förlustsviten, som laget varit inne i.

EPS/B höll i bollen i början och kom aningen bättre in i matchen redan från start i jämförelse med hemmalaget. Man kunde se att HIFK inte hade vunnit på en tid, eftersom en viss nervositet som en följd av de uteblivna vinsterna fanns närvarande i form av små markeringsfel i några spelsituationer. Laget gick in för att höja speltempot, vilket så småningom gjorde att HIFK fick bättre kontroll över matchen. Emmi Vyyryläinen, som återvände till laguppställningen, var på gott spelhumör på vänsterkanten, och en hård press på motståndarna i kombination med ett snabbare speltempo orsakade en del svårigheter för Esbolagets försvar.

Den första halvlekens bästa målchans kom efter att EPS fällt omkull Elina Sjölinder då matchen var 18 minuter gammal. Domaren blåste för frispark från ett avstånd på cirka tjugo meter. Melinda Andler ställde sig bakom bollen och sköt iväg ett bra skott, som gick över mål med en rätt knapp marginal. Hon fick även en chans i en spelsituation drygt tio minuter senare, men skottet, som kom från vänster sida från motståndarmålet sett, var inte tillräckligt kraftigt och orsakade därmed inga större problem för Esbolagets målvakt. De första 45 minuterna bjöd inte på många målchanser och pausen inleddes således oavgjort och utan mål.

Efter paus valde lagets chefstränare Innu Kanth att byta in Aino Heikkinen istället för Heidi Rajakko på mittfältet, och en kort stund senare kom även Bettina Stenbäck, som gjorde mål mot EBK/2 förra veckan, in på plan samtidigt som Nona Törmänen kom i byte. Som en följd av det senare bytet fick Vyyryläinen flytta nedåt i formationen till positionen som vänster ytterback, medan Stenbäck istället tog platsen högre upp på vänsterkanten.

Det efterlängtade öppningsmålet såg dagens ljus i matchminut nummer 57. Det var Hanna Halonen som gjorde sitt fjärde mål för säsongen med ett snyggt skott upp i motståndarmålets vänstra hörn.

Efter ledningsmålet började känslor av lättnad dyka upp i HIFK:s spel efter att de saknats under matchens första halvlek, samtidigt som spelet hemåt blev tätare. EPS försökte skapa anfall för att kunna kvittera matchen, men offensiverna stoppades så gott som varje gång av HIFK:s backlinje. Samarbetet mellan Veera Korjus och Vyyryläinen såg stabilt och starkt ut under slutdelen av matchen. Mot slutet gick hemmalaget in för att säkra ledningen genom att utföra ett defensivt byte. Rajakko kom tillbaka in på planen, medan Sjölinder kom i byte från sin plats högst uppe i formationen.

Halonens mål visade sig förbli matchens enda, vilket gjorde att HIFK fick bryta förlustsviten efter en uppåtgående spelinsats. I och med segern stiger laget nu upp på en sjundeplats i tabellen med sex seriepoäng i bagaget. Följande match spelas om två veckor mot MPS, och då kommer lagen att mötas i Tali klockan 19.30.

– Det här var tre viktiga poäng för oss i detta läge vi just nu står i, även om våra insatser speciellt under matchens första halva lämnar kvar mycket att förbättra. Men vi klarade av att höja vår nivå efter pausen och kunde sedan ta poäng med en god kampinsats. Vår backlinje var stark och Liisa (Rahkola) ledde spelet bra nere vid våra bakre led. Det var nog lite ställningskrig över den här matchen, men viktigast av allt var att vi kunde vinna igen, sade Kanth efter matchen.

Mål:
57′ 1-0 Hanna Halonen

HIFK:s öppningselva:
3 Nona Törmänen
7 Iina Ahola
8 Hanna Halonen
9 Melinda Andler
13 Heidi Rajakko
20 Veera Korjus (c)
22 Emma Rantamaa
30 Liisa Rahkola (mv)
36 Emmi Vyyryläinen
37 Elina Sjölinder
95 Ida Uoti

Bytesspelare: 12 Pinja Styrman, 21 Aino Heikkinen, 25 Bettina Stenbäck.