Skip to main content

26.7.2020 kl. 18.30 IFK Mariehamn – HIFK, Wiklöf Holding Arena

Det blir ingen lång vila för HIFK:s del efter vinsten mot SJK i onsdags, eftersom följande match spelas redan imorgon kväll på Åland. Där blir det ett traditionellt Kamratmöte mot IFK Mariehamn, som inför matchen ligger genast efter HIFK på en sjundeplats i tabellen. Endast en poäng skiljer lagen åt före drabbningen, som sparkas igång klockan 18.30 imorgon kväll.

Motståndarna: IFK Mariehamn

Söndagskvällens motståndare IFK Mariehamn är bekant för HIFK redan från en månad tillbaka, eftersom lagen möttes i en träningsmatch på Bolt Arena i slutet av juni. Då blev det ett oavgjort resultat med siffrorna 1-1 mellan lagen, som väldigt ofta spelat jämna matcher mot varandra under de senaste årens lopp. Av förra säsongens tre inbördes Veikkausliigamatcher slutade två jämnt efter 90 minuters spel, vilket även upprepade sig i vinterns gruppspelsmatch i Finska Cupen.

Före säsongen började tippades IFK Mariehamn höra till den nedre halvan av serietabellen, men hittills har laget nått rätt hyfsade resultat under sin nya tränare Lukas Syberyjskis ledning. Efter fyra matcher har ålänningarna skrapat ihop fem seriepoäng, vilket då innebär att laget ligger sjua i tabellen.

I säsongens öppningsmatch åkte laget till Tammerfors för att där möta Ilves i en match som bjöd publiken på Ratina hela sju mål. Bortalaget ledde matchen med 1-2 efter en timmes spel, men den sista halvtimmen förde sedan med sig fyra mål till. Det räckte för Ilves för att säkra en seger med resultatet 4-3.

IFK Mariehamn vann sin hittills enda match för i år senaste veckoslut i Seinäjoki, där laget aningen överraskande tog med sig fulla tre poäng hem till Åland. Målvakten Oskari Forsmanlysande insats belönades med tre IS-stjärnor och han var den största enskilda matchvinnaren för sitt lag i segern mot SJK.

Utöver dessa två bortamatcher har IFK Mariehamn också hunnit spela två matcher inför sin hemmapublik på Wiklöf Holding Arena, där laget har spelat oavgjort mot både FC Honka och FC Haka. Lagets bästa målskytt är Albion Ademi med sina tre mål.

HIFK:s utgångsläge

HIFK tog sin första seger på hemmaplan i onsdags efter en dramatisk och händelserik match mot SJK. Sakari Mattila gjorde matchens öppningsmål under den första halvleken, och det såg länge ut som om det målet också skulle räcka till tre poäng. Bortalagets anfallare Tuco utjämnade till 1-1 med dryga tio minuter kvar av ordinarie speltid. Hemmapubliken, som redan hade hunnit förbereda sig på oavgjort, fick brista ut i segeryra under den sista minuten av tilläggstiden, då Mattila med sitt andra mål för kvällen säkrade full pott för sitt lag i den första matchen under ledning av det nya tränarteamet.

– Vi gjorde väl ifrån oss i onsdags och det var mycket energi, hårt jobb och rätt attityd i vårt spel. Kämpaglöden var fin och vi jobbade bra tillsammans med hela gruppen. Vårt viktigaste mål var att rejält förbättra våra prestationer på planen i jämförelse med våra två första hemmamatcher, så det var självklart roligt att se att vi lyckades med det, säger HIFK:s tränare Mike Keeney.

Förutom förbättrandet av prestationerna på planen var ett bättre och mer organiserat försvarsspel ett tema som tränarna lyfte fram innan matchen mot SJK.

– Försvaret fungerade fint och utöver Tucos mål hade SJK bara ett skott på mål under hela matchen mot oss. Vi lyckades hålla dem borta från målchanser. Speciellt med tanke på det defensiva spelet gav SJK-matchen en god grund att bygga vidare på, fortsätter han.

Laget åker till Åland imorgon med ett nästan fulltaligt manskap, eftersom endast Macario Hing-Glover och Sydney Lokale (som båda är frånvarande en längre tid ännu), med säkerhet står över matchen mot IFK Mariehamn. Den långa resan med både båt och buss skapar vissa utmaningar med tanke på förberedelserna inför matchen, vilket betyder att tillräcklig vila och mat spelar en ännu viktigare roll än vanligt under resan till Åland.

– Det viktigaste är att ge spelarna optimala förutsättningar för att förbereda sig inför matchen, vilket betyder att vi vilar och äter ordentligt på båten. Vi kommer att spela mot ett lag som har många kvalitetsspelare, så vi måste vara väl förberedda.

Du kan se på morgondagens match i direktsändning via Ruutu. Då du kollar på HIFK:s matcher via Ruutu är du samtidigt också med och stöder oss, eftersom Veikkausliigalagens inbördes inkomstfördelning från Ruutus matchsändningar baserar sig på sändningarnas totala tittarantal lagvis.

Veikkaus publicerar lagens öppningselvor åt sina förmånskunder fyra timmar före varje match i Veikkausliiga. Då du har loggat in som förmånskund ser du laguppställningarna på Veikkaus webbsidor.