Skip to main content

Inför matchen: HIFK möter FC Lahti i säsongens andra hemmamatch

18.7.2020 kl. 17.00 HIFK – FC Lahti, Bolt Arena

HIFK möter FC Lahti i säsongens andra hemmamatch imorgon den 18.7. på Bolt Arena med start kl. 17.00. Precis som HIFK har även morgondagens motståndare två Veikkausliigamatcher bakom sig i sommar. På öppningsrundan förlorade FC Lahti mot HJK med 4-0, medan det förra veckan blev ett mållöst oavgjort resultat i Seinäjoki mot SJK. FC Lahti ligger just nu på en tiondeplats i Veikkausliigas serietabell.

Sami Ristilä, som fungerat som FC Lahtis chefstränare ända sedan oktober 2018, meddelade i slutet av förra säsongen att han lämnar sin position. Istället för honom utnämndes Ilir Zeneli som ny chefstränare. 36-åriga Zeneli skrev på ett tvåårigt kontrakt och kom till Lahtis från FC Espoo, där han tillbringade de senaste 2,5 åren.

Under vintern har FC Lahti rekryterat en hel del nya spelare både från Finland och utomlandsifrån. Till de mest namnstarka förstärkningarna hör mångåriga landslagsspelaren Kari Arkivuo, samt anfallaren Vahid Hambo, som tillbringade den förra säsongen i Rumänien och Litauen. Övriga nya FC Lahti-spelare är bl.a. Timi Lahti (försvarare, VPS), Dimitry Imbongo (anfallare, SG Sonnenhof Grossaspach), Henritse Eninful (mittfält, Doxa Katokopias FC) sekä Mikko Kuningas (mittfält, FC Inter). Zeneli fick även två gamla FC Espoo-spelare med sig, då mittfältaren Valdrin Rashica samt försvararen Viljami Isotalo anslöt sig till FC Lahtis lag.

HIFK kom igen efter den tunga förlusten mot KuPS genom att besegra RoPS på bortaplan med 0-1 förra veckan. Säsongens öppningsmål gjordes av Sakari Tukiainen efter en hörna under matchens andra halvlek. Målskytten berättar att segern fört med sig avslappnade känslor till lagets spel.

– Det känns bra inför morgondagens match. Tre poäng i Rovaniemi var jätteviktiga för oss, efter att vår säsongspremiär var en total katastrof. Det här är nu en ny möjlighet för oss att ge våra fans segrar och bra fotbollsunderhållning, säger han.

Bortamatchen i Rovaniemi bjöd på jämnt spel och matchen hade kunnat sluta i seger för vilketdera laget som helst. Den här gången var fotbollsgudarna på HIFK:s sida, då RoPS inte kunde komma närmare målskytte än det farliga stolpskottet laget sköt under matchens första halvlek. Efter segern var det ett lättat lag som steg på nattåget hem till Helsingfors.

– Det var ingen lätt match, men det kändes i alla fall som att vi hela tiden hade kontroll över matchen. Vi litade på oss själva och ville fixa en seger åt oss. Såklart kändes det bra och vi var lättade efter vinsten, men vi flyttade snabbt fokus på framtiden efteråt. Nu gäller det att gå in för fullt i matchen mot FC Lahti, berättar Tukiainen.

Förlusten i säsongens öppningsmatch är nu behandlad och laget vill ge hemmapubliken en ny, bättre start på säsongen på hemmaplan. Det goda resultatet från Rovaniemi hjälper laget med att lämna KuPS-matchens misstag bakom sig.

– Början var riktigt chockerande, men vi har tagit lärdom av den och lagt olika saker på minnet från den. Efter att vi gått igenom den matchen har vi nu full fokus på att gå vidare och lära oss av de misstag vi gjorde då. Vi vill lära oss av misstagen och omvandla dem till en styrka genom att inte upprepa dem på nytt.

– Men vi står inför en svår match nu och precis som vi lärde oss senast, så behöver vi vara mentalt förberedda för att kämpa hårt om varje boll i varje situation, fortsätter han.

Biljetterna till matchen mellan HIFK och FC Lahti är till salu via Lippupiste. Köp din biljett på förhand här, eftersom ingen biljettförsäljning ordnas på Bolt Arena så länge som coronabegränsningarna är i kraft.

– Det lönar sig att komma på match imorgon och hjälpa oss att vinna genom att stöda oss på läktaren. Vi vill erbjuda våra fans ett underhållande spel och ta hem tre poäng, säger Tukiainen.

Vi intervjuade även HIFK:s chefstränare Tor Thodesen inför matchen mot FC Lahti. Du kan se videointervjun med honom på HIFK:s YouTube-kanal.

Laguppställningarna presenteras för Veikkaus förmånskunder på Veikkaus webbsidor fyra timmar före match. Registrera dig som förmånskund och ta en titt på laguppställningarna via denna länk.