Skip to main content

22.7.2020 kl. 18.30 HIFK – SJK, Bolt Arena

HIFK möter SJK i säsongens tredje hemmamatch, som spelas imorgon kl. 18.30 på Bolt Arena. Båda lagen förlorade sina senaste matcher, då SJK inte lyckades ta poäng hemma mot IFK Mariehamn, medan HIFK i sin tur förlorade mot FC Lahti i lördags. Morgondagens drabbning mot SJK blir samtidigt den första för HIFK:s nya tränarteam, som publicerades igår.

Motståndarpresentation: SJK

SJK genomförde flera förändringar efter den svaga säsongen ifjol. Som ny chefstränare anställdes den färska finska mästaren Jani Honkavaara, som återvände till sin hemstad efter tre framgångsrika säsonger i KuPS. Laget tog medalj varje säsong under den gamla HIFK-tränarens ledning.

Tillsammans med Honkavaara fick laget även en annan välkommen förstärkning från Kuopio i och med att Ariel Ngueukam, dvs. Tuco, packade sina väskor och flyttade till Seinäjoki. Den målfarliga anfallaren spelade för SJK redan under åren 2015-2016. Anel Rashkaj, som närmast kommer från svenska AFC Eskilstuna, för med sig mycket kunnande i spelet med boll till SJK:s mittfält, medan Tero Mäntylä, som spelade i HIFK ifjol, förstärker lagets bakre led. Till Seinäjokilagets övriga förstärkningar hör bl.a. mittfältarna Robin Sid och Keaton Isaksson (IFK Mariehamn), Matej Hradecky (TPS) och Arjanit Krasniqi (Billericay Town FC), målvakten Walter Viitala (Sandefjord) samt försvararen Niko Markkula (FC Inter).

Precis som HIFK har även SJK tre spelade Veikkausliigamatcher bakom sig denna sommar. Det har blivit en seger, en oavgjord match samt en förlust, vilket betyder att laget just nu har fyra poäng. Segern kom i öppningsmatchen hemma mot TPS, och efter det har det då blivit mållöst oavgjort mot FC Lahti, samt en förlust med siffrorna 1-2 mot IFK Mariehamn.

HIFK:s förutsikter: Första hemmamatchen för den nya tränarstaben

HIFK spelade sin senaste match i lördags, då laget kammade noll hemma mot FC Lahti efter resultatet 0-3. Igår gick klubben ut med ett pressmeddelande, där det nya, förändrade tränarteamet presenterades. Tränarna Teemu Kankkunen och Mike Keeney kommer hädanefter att dela på ansvaret för lagets träning. Båda två var med i Tor Thodesens tränarteam och känner därmed bra till laget, som nu har två träningspass bakom sig under ledning av den nya tränarstaben.

– Jag har ännu lite tudelade känslor i det här skedet. Den här typens beslut är såklart otrevliga, men det är förståeligt att kursen nu måste förändras, så att vi får in nya saker och perspektiv i det här projektet. Vi siktar nu på att få in ny vind i våra segel i och med tränarbytet, säger Kankkunen.

– För spelarnas del betyder det här alltid att vi börjar om från noll. Ett tränarbyte brukar väcka laget och en del av vardagsrutinerna förändras åtminstone för en tid. Alla spelare vill ju visa vad de går för och göra sitt bästa för att vi ska kunna förändra vår kurs, fortsätter han.

Det jobb som gjorts under vintern, våren och försommaren ger den färska tränarstaben en stabil grund, som är lätt att bygga vidare på. De största förändringarna kommer enligt Kankkunen att synas i lagets dagliga verksamhet.

– Nu letar vi efter nya saker i vår vardagskultur och hur vi jobbar varje dag. Vi ska komma ihåg att vi har en del moment i bakfickan från Tors tid, men vi strävar nu efter att vidareutveckla dem. Med den här tidtabellen kan man dock inte göra alltför stora förändringar, eftersom det är en process för sig att förändra trenden för ett lag. Vi tar ett steg i taget på vår väg vidare, säger han.

HIFK:s andra tränare Mike Keeney är också inne på samma linje.

– Det allra viktigaste just nu att hjälpa klubben att gå vidare och att göra vårt jobb så gott vi kan. Laget behöver mera poäng samtidigt som våra prestationer på planen måste bli bättre än vad de varit, kommenterar Keeney.

– Vi gör mycket taktiskt arbete just nu och modifierar vår taktik för en match i taget. Matchtakten är så pass hård just nu att vi inte har mycket tid för att betrakta den stora bilden. Förberedelserna inför matchen, matchspecifik taktik, prestationerna på planen och återhämtande träningspass är nyckelord i vår verksamhet för tillfället, tillägger han.

Imorgon står en bekant man för både HIFK och Keeney vid motståndarlagets bytesbänk. Den amerikansk-finländska HIFK-tränaren väntar med iver på att få möta Jani Honkavaaras lag imorgon.

– Jag tycker att SJK har ett riktigt bra lag, och ”Honsu” är ju bekant för mig från åren i KuPS. Därför har känner jag rätt bra till hur hans lag kommer att spela. Samtidigt tycker jag att SJK på ett visst sätt är i ett liknande läge som vi är i, med tanke på att de också fortfarande söker en del saker, som för det egna spelet vidare. Jag väntar med intresse på att se hur lagens öppningselvor och spelstilar kommer att fungera i relation till varandra, säger Keeney.

Matchbiljetterna till SJK-matchen finns till salu via Lippupiste. Kom ihåg att köpa din biljett på förhand, eftersom ingen biljettförsäljning ordnas på Bolt Arena under undantagstiden.

Som förmånskund hos Veikkaus ser du laguppställningarna redan fyra timmar före matchstart på Veikkaus webbsidor.