Skip to main content

1.8.2020 kl. 17.00 Ilves – HIFK, Ratina

På lördag fortsätter HIFK:s Veikkausliigasäsong med en andra bortamatch i följd, då laget åker till Tammerfors för att där möta Ilves. Matchen spelas på Ratina och kör igång klockan 17.00. HIFK och Ilves ligger på platserna fem respektive sex i serietabellen, med endast en poäng som skiljer lagen åt inför matchen.

Motståndarna: Ilves

Ilves har hunnit spela en match mer än vad HIFK har under säsongen hittills och har samlat ihop åtta poäng på sex spelade matcher. Lagets säsong inleddes fartfyllt med två raka vinster mot IFK Mariehamn och TPS. Mot Ålandslaget bjöds hemmapubliken på Ratina på ett målkalas då IFK Mariehamn ledde matchen med 1-2 då en halv timme återstod att spela. Underläget fick inte Ilves att ge sig, utan laget kom igen och vann till slut med siffrorna 4-3. I följande omgång mötte man i sin tur TPS på bortaplan i en match som slutade i en 0-1 -seger för Ilves.

Efter dessa två vinster har det gått trögt för morgondagens hemmalag. Det blev en ordentlig brakförlust mot FC Inter på bortaplan, då man föll med hela 5-1. Efter Inter-förlusten har laget spelat oavgjort mot KuPS och RoPS, samt förlorat mot HJK i Helsingfors senaste veckoslut med 2-0. Ilves, som spelat sina första hemmamatcher för i år på Ratina, får nu för tredje gången för i år spela inför sin hemmapublik. Efter fyra matcher utan seger har laget säkerligen som mål att bjuda sina supportrar god fotbollsunderhållning lördagskvällen till ära genom att vinna mot sina gäster från Helsingfors.

Ilves bästa målskytt under säsongen hittills har varit anfallaren Ilari Mettälä, som gjort två mål på tre spelade matcher. Enligt klubbens webbsidor kommer den 26-åriga spelaren dock att stå över morgondagens match, precis som fallet även är med förstamålvakten Mika Hilander. Han stod också över matchen mot HJK förra veckan, vilket innebar att 18-åriga Matias Riikonen fick axla ansvaret mellan stolparna. Jair är en viktig bit för sitt lag på mittfältet och har fått mest speltid av hela laget i år. Som andra på den listan hittas Lauri Ala-Myllymäki, som ifjol stod för hela tolv mål och som är känd för att skapa problem för motståndarna med sitt farliga skott.

HIFK åker till Tammerfors efter två raka segrar

HIFK har bakom sig en resultatmässigt perfekt vecka, under vilken man först vann över SJK med 2-1, samt direkt på söndag ännu över IFK Mariehamn med 0-3. Lagets insatser på planen har varit goda i bägge matcherna och spelet har sett organiserat och enhetligt ut.

Veckan bjöd också på flera nya matchvinnare i och med att hela fyra nya spelare fick öppna sitt målkonto för i år. SJK-matchens hjälte var Sakari Mattila, som genom att göra två mål avgjorde de tre poängens öde under kvällen på Bolt Arena. Hans andra mål för kvällen kom under tilläggstiden precis innan domarens slutvissla. På Åland var det i sin tur Luís HenriqueAdama Fofana och Jabar Sharza som fick sina namn i målprotokollet för första gången i Veikkausliiga denna säsong. Värt att nämna är också att Erikson Carlos och Joel Mattsson var med och spelade fram till alla tre målen i Mariehamn.

Efter en lång resa till Åland hade laget två lediga dagar innan man fortsatte med lagträningen med tanke på mötet med Ilves denna vecka. Tränaren Mike Keeney berättade att han förväntar sig en mycket jämn match mellan två överraskningsbenägna lag imorgon.

– Imorgon möter vi ett lag som kämpar om samma placeringar som vi också gör, vilket betyder att det är en viktig match vi har framför oss. Av denna orsak hör Ilves också till de lag som vi borde ta poäng mot då vi möts. Det blir en tuff utmaning för oss. Ilves är ett vältränat lag, som snabbt klarar av att anpassa sig till motståndarlagets spel, säger Keeney.

Du kan se på morgondagens match i direktsändning via Ruutu. Då du kollar på HIFK:s matcher via Ruutu är du samtidigt också med och stöder oss, eftersom Veikkausliigalagens inbördes inkomstfördelning från Ruutus matchsändningar baserar sig på sändningarnas totala tittarantal lagvis.

Veikkaus publicerar lagens öppningselvor åt sina förmånskunder fyra timmar före varje match i Veikkausliiga. Då du har loggat in som förmånskund ser du laguppställningarna på Veikkaus webbsidor.