Skip to main content

HIFK/2 inleder säsongen med tre vinster

HIFK/2 har inlett sin säsong i division 4 med stil i och med att laget vunnit alla sina tre matcher i början av serien. I säsongspremiären besegrades Ellas med 1-2 på bortaplan, varefter HIFK/2 har utklassat sina motståndare i de två efterföljande matcherna. Laget vann över HJK/Laajasalo med 2-7 på bortaplan, medan Ruisku i sin tur besegrades med 7-1 i HIFK:s hemmapremiär för knappa två veckor sedan. Vi samlade tillsammans med HIFK/2:s chefstränare Jukka Aakko ihop ett sammandrag av de tre hittills spelade matcherna.

14.6.2020 Ellas – HIFK/2 1-2 (0-0), Ladugårdens konstgräsplan

HIFK/2 fick göra ett ordentligt jobb för att ta tre poäng i serieöppningen mot Ellas på Ladugårdens soliga konstgräsplan. Under matchens första halvlek var spelet ännu aningen rörigt, precis som det ofta brukar vara i den första matchen för säsongen, men efter några spelarbyten samt en förändring i formationen blev även spelet bättre. Matchens andra halvlek gick helt och hållet i HIFK:s kommando, och vid dryga 60 minuter spelat fick fjolårets bästa målskytt Tomm Arffman chansen att föra upp bortalaget i ledning. Arffman, som precis hade blivit inbytt, tog emot en boll av Joel Määttä, rundade målvakten och förändrade ställningen till 0-1.

En stund senare var det återigen samma duo som var i farten, men denna gång var det Arffman som slog in ett hårt inlägg mot mål från kanten, och framför målet hade Määttä inga svårigheter med att sätta in 0-2 -målet. Efter fullträffen kändes det som om matchen var avgjord, men efter lite otur med ett halt underlag i den egna ändan öppnade upp en målchans för hemmalaget Ellas. Laget drog nytta av sin praktiskt taget första målchans i matchen och siffrorna stod 1-2.

Genast efter målet upplevdes känslor av hjärtklappning på HIFK:s bytesbänk, eftersom hemmalaget sköt bollen i den yttre kanten av stolpen. Efter situationen kunde bortalaget dock återta kontrollen över matchen och slutligen var 1-3 närmare än 2-2, men segersiffrorna skrevs i alla fall 1-2 då slutvisslan ljöd.

24.6.2020 HJK/Laajasalo – HIFK/2 2-7 (1-6), Degerö gräsplan

Även säsongens andra match spelades på bortaplan. Sommarvärmen samt en gräsplan i toppskick gjorde att matchomständigheterna var så gott som perfekta i matchen där HJK/Laajasalo, som vunnit sin seriepremiär med 5-3, stod för motståndet. Snacket i omklädningsrummen före avspark gick ut på att HIFK ville ta över taktpinnen genast från början av matchen. Början var lovande då bortalaget fick en straffspark genast efter två minuters spel.

Joel Määttä ställde sig bakom bollen och sköt in den i mål via motståndarmålvaktens händer. Efter detta fick HIFK ytterligare ett stolpskott och spelet rullade vidare i motståndarändan, men trots detta var det hemmalaget som stod för matchens följande mål. Ett till synes ofarligt anfall öppnade upp högerkanten, vilket HJK:s anfall utnyttjade och utjämnade matchen.

HIFK/2 lät inte kvitteringsmålet störa, utan istället började Määttäs egen show, som ledde till siffrorna 1-6 efter 35 spelade minuter. Först spelade Määttä fram till Tommi Arffmans 1-2 -mål och sedan gjorde han själv HIFK:s tre följande mål. Efter sina tre raka mål skaffade Määttä ännu en straffspark, som Said Mijoc (en av de nya spelarna för i år) fick förvalta efter tränarstabens beslut. Mijoc tvekade inte, utan punkterade paussiffrorna till 1-6.

Slutet av matchen bjöd inte längre på några större finesser, och segersiffrorna skrevs slutligen 2-7 till HIFK/2. En viss Otto ”Ode” Jahn gjorde rödtröjornas sista mål i matchen.

1.7.2020 HIFK/2 – Ruisku 7-1 (4-0), Tölö bollplan 6

Säsongens första hemmamatch spelades på Bollis 6 -planen med serienykomlingarna Roihuvuoren Ruisku som motståndare. Lagets stomme består av spelare med utländsk bakgrund, varav det kanske mest kända namnet är Cheyne Fowler, som varit med om att vinna Veikkausliiga med både Haka och HJK under sin karriär.

Det förekom en hel del glidtacklingar i matchen, men det unga hemmalaget hade mycket fart i benen och klarade sig mestadels undan tacklingssituationerna. Matchen bjöd på många fina mål och även om bortalaget bjöd på en god kämpainsats, var nivåskillnaden mellan lagen i alla fall helt klar. Då siffrorna ännu stod 0-0 fick HIFK:s målvakt Alex Hendren stå för en fin räddning efter ett tungt skott av motståndarlaget.

En stund senare förde Niko Kinnunen upp hemmalaget i en 1-0 -ledning med sitt första mål för säsongen efter framspel av Said Mijoc. Följande mål kom från straffpunkten, då Mijoc redan för tredje gången i årets seriematcher skaffade fram en straffspark åt sitt lag. Joel Määttä, som gjorde fyra mål i den föregående matchen, ställde sig bakom bollen och gjorde sitt sjätte mål för säsongen. Målen lättade slutligen upp spelet och innan paus fick publiken ännu se ett vackert mål till. Kinnunen stod för ett inlägg, som Mijoc sedan nickade in efter ett noggrant framspel av Tuomas Tiainen.

Andra halvlek fortskred med HIFK som initiativtagare, och Määttä gjorde igen ett hattrick, vilket utökade hans målsaldo för säsongen till sammanlagt åtta fullträffar. Mijoc gjorde ett mål till och då Miika Erälinna ännu lyckades göra sitt första mål för i år, kunde slutsiffrorna skrivas 7-1 i HIFK:s favör. I och med två braksegrar är HIFK/2:s målskillnad nu 16-4 efter tre segrar, vilket är ett utmärkt utgångsläge inför den några veckor långa pausen under högsommaren.

Chefstränarens kommentarer

– Det är fint att våra anfallare nu har fått lyckas med målskyttet genast i början av säsongen. Att vi vunnit stort har också gjort att vi kunnat rotera spelarna och ge dem ansvar på ett bredare plan, då många fått speltid redan i början av säsongen. Joel Määttä har varit omöjlig att stoppa för motståndarna och hans åtta mål och två assists är ett så pass hårt formbesked att kanske det skulle löna sig för representationslagets tränare att komma och kolla in honom på våra matcher, säger HIFK/2:s chefstränare Jukka Aakko med glimten i ögat.

– Fjolåret lämnade en hel del vilja till förbättring och då vi spelade futsal i vintras kom vi tillsammans överens om att det här lagets historia förtjänar ett bättre slut än vad degraderingen från Trean i fjol kunde erbjuda. Jag kände starkt att jag ville vara med och bidra till att skriva den här historian.

– Säsongen har först börjat och vi måste hålla vår fokus på vårt mål. Laget är i en riktigt bra form just nu och jag tror att vi kommer att fixa en match i taget, så att säsongen kan få ett fint slut mot PPJ den 30.9. på Bollis, säger Aakko hoppfullt.

HIFK/2, som strävar efter att stiga tillbaka till Trean, spelar sin följande match på Bollis 6 -planen onsdagen den 22.7. kl. 20.15 mot Kurvin Vauhti. Före matchen spelas Veikkausliigamatchen mellan HIFK och SJK, varefter man kan fortsätta fotbollskvällen med HIFK/2:s match på planen bakom Bolt Arena.

– Bortalaget (Kurvin Vauhti) har ofta haft en ljudlig supportergrupp med sig, så det skulle vara fint att kunna tysta ner dem både på planen och utanför den!