Skip to main content

13.6.2020 HIFK – Gnistan 2-0 (1-0)

Damernas representationslag öppnade idag sin säsong i Trean med en seriematch mot Gnistan under en stark och varm sol i Kottby idrottspark. Lagets första match på över tre månader bevittnades av över hundra åskådare, som stod för en fin stämning hela matchen igenom. HIFK:s lag gick in i säsongen efter en rekorderligt lång försäsong med målsättningen att stiga till Tvåan under ledning av nya tränaren Innu Kanth.

Gnistan höll kontroll över bollen under matchens första minuter, men det var HIFK som öppnade målkontot genast i matchminut fyra. Emma Rantamaa bröt motståndarlagets passning på mittfältet och ett snabbt anfall mot Gnistans mål inleddes. Fjolårets bästa målskytt Elina Sjölinder öppnade direkt sitt målkonto för i år, då hon sköt bollen i mål mellan benen på motståndarmålvakten.

Det snabba målet gjorde HIFK:s spel mer avslappnat och så småningom kunde rödtröjorna ta över det spelmässiga övertaget. Emmi Vyyryläinen på vänsterkanten och Rantamaa på den högra byggde upp flera vassa anfall under den första halvleken. Efter en knapp halvtimmes spel fick HIFK en fin möjlighet till att utöka ledningen till 2-0 efter att motståndarnas anfall resulterade i en räddning av Paula Romakkaniemi. ”Pave” startade ett anfall genom att fort släppa bollen i spel igen efter sin räddning. Vyyryläinen kom i situationen åt att stiga längs vänsterkanten och till slut fick hon även prova på avslut, men bollen hamnade i fötterna på Gnistans målvakt Anni Turpeinen.

Vyyryläinen fick en annan målchans ungefär fem minuter senare. Mittfältaren Heidi Rajakko gav en förträfflig frispark, som resulterade i ett skottläge för Vyyryläinen. Skottet träffade sidonätet och HIFK kunde därmed ännu inte i detta skede utöka sin ledning. Det blev heller inga fler mål under första halvlekens sista minuter, så pausvilan inleddes i HIFK:s 1-0 -ledning.

Emmi Vyyryläinens goda matchform fortsatte även under den andra halvleken och vänsteryttern fick återigen ett par möjligheter till att öppna målkontot för i år. Dryga tio minuter efter paus träffade hon stolpen och i matchminut 61 tog hon ner ett inlägg, fintade bort motståndaren och var ensam med bollen mot målvakten. Oturligt nog ur HIFK:s synvinkel gick skottet i ribban efter ett fint anfallsspel.

Med 71 minuter spelat kom Gnistan två gånger nära en utjämning till 1-1. Laura Biskop gav en hörna, som Romakkaniemi klarade genom att boxa bort bollen från det allra farligaste området. Gnistans Jasmine Stubbe var först på den bortboxade bollen och kom direkt åt att skjuta, men HIFK-målvakten var på hugget och räddade även Stubbes försök.

Ibland händer det väldigt mycket inom en kort tid i fotbollen, vilket situationen efter Gnistans farliga hörna perfekt illustrerade. Romakkaniemis räddning inledde ett anfall, som ledde till HIFK-debutanten Hanna Halonens 2-0 -mål. Halonens välplacerade skott sjönk in i det bakre hörnet av Gnistans mål och HIFK:s ledning började se stabil ut med 19 minuter kvar av matchen.

Gnistan fick en möjlighet till reducering i matchminut 84, då Stubbe stod för ett vasst skott, som farligt ändrade riktning efter en touch med HIFK-försvaret. Situationen ledde till hörna, men närmare än så kom Åggelbylaget inte under de sista minuterna av säsongens öppningsmatch. HIFK tog tre viktiga poäng direkt i början av serien och spelet såg helhetsmässigt hyfsat färdigt, trots att laget enbart tränat tillsammans i knappa två veckor.

HIFK:s öppningselva:
1 Paula Romakkaniemi (mv)
2 Lotta Anderson
5 Maria Lavemäki
7 Iina Ahola
13 Heidi Rajakko
20 Veera Korjus (c)
22 Emma Rantamaa
31 Jenni Karjalainen
36 Emmi Vyyryläinen
37 Elina Sjölinder
95 Iida Uoti

HIFK:s följande match spelas torsdagen den 25.6. i Kottby idrottspark med start kl. 19.15. I den matchen är det JäPS från Järvenpää som står för motståndet.