Skip to main content

24.6.2020 klo 13.50 HIFK – IFK Mariehamn 1-1 (0-1)

HIFK mötte idag IFK Mariehamn på Bolt Arena i den långa försäsongens sista träningsmatch. Laget fick, precis som även förra veckan, en rivstart på matchen i och med att Erikson Carlos lyckades öppna målskyttet redan i matchens femte minut. HIFK:s anfallsvapen sköt ett eldigt skott, som gick upp i Mariehamn-målets högra hörn.

Bortalaget fick sin chans till ett kvitteringsmål knappa tio minuter efter HIFK:s ledningsmål. Anfallaren Gustaf Backaliden hade blivit utan bevakning vid gränsen till straffområdet, men Arnold Origi var på hugget i HIFK:s mål och kunde rädda skottet.

IFK Mariehamn var snäppet vassare under matchens första halvlek och lyckades skapa farligare situationer än hemmalaget. Origi fick stå för några svettiga räddningar, medan kollegan Oskari Forsman i bortalagets mål kom undan betydligt lättare. Efter en dryg halvtimmes spel stötte HIFK även på otur, då Jani Bäckman skadade sig och tvingades gå av planen. Riku Selander kom in istället för honom, varefter Joel Mattsson flyttade in på mittfältet, medan Selander i sin tur tog platsen på högerkanten.

Selander spelade fram till en potentiell målchans då det återstod ungefär fem minuter av den första halvan. Han slog in ett inlägg från högerkanten mot mål, där Sakari Tukiainen väntade. Tukiainen fick ändå inte en bra beröring på bollen, som till slut gick förbi motståndarmålet. Första halvlek slutade därmed i en 1-0 -ledning för HIFK.

I början av andra halvlek fick Tukiainen chansen att föra upp hemmalaget i en tvåmålsledning. Han pressade motståndarna i mittcirkeln och fick bollen med sig i en löpning mot mål. Oturligt nog ur HIFK:s synvinkel blev skottet efter den fina löpningen inte helt lyckat, då han sköt bollen över målet.

Precis som för en vecka sedan blev det även idag en hel del spelarbyten under matchens andra halvlek. John Fagerström, som anslöt sig till laget i går, fick ta Erikson Carlos’ plats genast efter pausvilan, och en stund senare fick även Kevin Larsson och Joel Mero komma in på planen. Då Mero blev inbytt flyttade Sakari Mattila högre upp på mittfältet för första gången under sin tid i HIFK. Mot slutet av halvleken valde tränarteamet ännu att ta in lite ny energi i form av Tuukka Andberg och Nikolas Saira.

IFK Mariehamn utjämnade matchen då det återstod fem minuter av matchen. Målet uppstod efter en hörna, som Franklin Okoye nickade in bakom Origi. Detta resultat blev även slutresultatet i säsongens sista träningsmatch. För HIFK:s del fortsätter säsongen nu med Veikkausliigastarten hemma mot de regerande finska mästarna KuPS nästa veckas onsdag.

HIFK:s öppningselva:

3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c) (76’ 34 Tuukka Andberg)
10 Jabar Sharza (60’ 22 Joel Mero)
11 Sakari Tukiainen (76’ 23 Nikolas Saira)
13 Joel Mattsson
14 Erikson Carlos (46’ 20 John Fagerström)
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman (33’ 6 Riku Selander)
18 Matias Hänninen
24 Adama Fofana (60’ 19 Kevin Larsson)
77 Arnold Origi (mv)

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv).