Skip to main content

1.7.2020 kl. 18.30 HIFK – KuPS, Bolt Arena

HIFK möter regerande mästarna KuPS i säsongens första Veikkausliigamatch. Utmaningen är på förhand sett en av de största, eftersom Kuopiolaget förväntas höra till de bästa lagen även i serien även i år.

Morgondagens motståndare: KuPS

KuPS säkrade sitt genom tiderna sjätte FM-guld i den sista omgången ifjol genom att slå utmanarna FC Inter på bortaplan med siffrorna 0-2. Guldtränaren Jani Honkavaara flyttade till SJK efter säsongen, vilket betydde att en ny tidsperiod inleddes i Kuopio efter guldfesten. Som ny chefstränare för laget utnämndes den 60-åriga norrmannen Arne Erlandsen, som har tränat flera lag i hemlandet Norge under sin över 20 år långa tränarkarriär. Dessutom har han även en bakgrund i den svenska klubben IFK Göteborg, där han också jobbat som chefstränare. Före kontraktet med KuPS har Erlandsen tränat det norska laget Lilleström ända fram till 2018.

Det har förekommit en del spelartrafik i KuPS under off-seasonperioden. Luis Carlos Murillo lämnade mästarlaget för HJK, Babacar Diallo flyttade till Malesien och Petteri Pennanen till Indonesien. Ariel Ngueukam packade i sin tur väskan och följde med Honkavaara till Seinäjoki.

Det första nyförvärvet efter FM-guldet var den nigerianska yttern Usman Sale, som hållit till i norska Viking Stavanger under de senaste fyra säsongerna. Mats Haakenstad, som är en bekant spelare för tränare Erlandsen sedan tidigare, anlände för att förstärka lagets försvar, medan Aniekpeno Udoh från svenska Ljungskile för med sig nytt krut till anfallsspelet. Andra förstärkningar för i år är mittfältaren Bismark Boateng från Ghana, samt lånspelarna Nuno Tomas (försvarare, CSKA Sofia), Urho Nissilä (mittfältare, SV Zulte Waregem) och Pedro Vitor (ytter, FK Lviv).

Under juni månad har Kuopiolaget spelat två matcher i Finska Cupen samt en träningsmatch. I Cupen gick KuPS till kvartsfinal, där man ändå fick se sig besegrade av FC Inter efter en straffläggning.

HIFK:s utgångsläge

HIFK har två träningsmatcher bakom sig denna månad. Först blev det en 0-4 -seger borta mot EIF, och därpå följande vecka slutade matchen mot IFK Mariehamn 1-1. Erikson Carlos, som var lagets bästa målskytt i fjol, är förväntansfull inför en intressant säsong och målsättningarna är satta på att förbättra lagets resultat från 2019.

– Äntligen börjar Veikkausliiga igen efter en lång väntan och en vår av tuffa tider! Jag har höga förväntningar inför den här säsongen. Vi har fått bra förstärkningar, som Sakari Mattila och Mosa, så vi har ett starkare lag i år. Jag tror att vi kommer att vara bland de fem bästa lagen och att vi tar en plats i Europa-ligakvalet. Vi har en bra känsla av samhörighet inom laget och vi är alla lyckliga tillsammans, säger han.

Erikson Carlos intervju i sin helhet på finska i morgondagens nummer av Matchkamraten. På grund av den rådande situationen kommer det endast att finnas ett begränsat antal fysiska nummer till salu vid supporterprylstältet utanför stadion, men tidningen kommer även att laddas upp som gratis digital version på HIFK:s webbsidor före matchen.

HIFK:s chefstränare Tor Thodesen är redo att möta sin norska kollegas lag imorgon i den efterlängtade öppningsmatchen mot KuPS.

– Jag känner bra till Arne Erlandsens fotbollsstil, eftersom vi mötts väldigt många gånger under årens gång i Norge. Hans lag brukar vara starka i specialsituationer och följer den givna speltaktiken disciplinerat. KuPS är säkert ett av de bästa lagen även i år, säger han.

Mittfältaren Moshtagh Yaghoubi kommer inte att finnas med i morgondagens laguppställning, medan anfallaren Luís Henrique däremot anslöt sig till laget i söndags, efter att han anlänt till Finland från Brasilien två veckor tidigare.

Köp dina biljetter till matchen imorgon via Lippupiste!