Skip to main content

1.7.2020 kl. 19.30 HyPS – HIFK, Kankuri konstgräsplan (Hyvinge)

HIFK står inför sin första bortaresa för säsongen, då årets tredje seriematch står på programmet imorgon. Det blir en match mot HyPS i Hyvinge med start kl. 19.30.

Hittills har HIFK hunnit spela två hemmamatcher. I den första besegrades Gnistan med siffrorna 2-0, medan den andra slutade i förlust mot JäPS efter många vändpunkter. Lagets målskillnad är 5-4 efter två spelade matcher, vilket tyder på att spelet uppåt fungerat effektivt hittills. Mot JäPS fungerade dock försvaret inte på bästa möjliga sätt, då man släppte in sammanlagt fyra mål. Anfallsspelet har sett bra ut och det har funnits många möjligheter till ännu fler mål än vad som gjorts i de två första matcherna.

Under träningarna har damlaget nu koncentrerat sig på att bygga upp långsammare anfall, att vara mer tålmodiga i spelet med bollen samt att förstärka de mest grundläggande bitarna i spelet. Försvarsspelet, brytandet av motståndarnas spel samt vinnandet av bollen till det egna laget hör också till den tematik som behandlats under de senaste träningspassen.

Morgondagens hemmalag HyPS har redan tre spelade matcher på kontot, samtidigt som siffran tre också hittas i kolumnen för antalet vunna matcher. Den totala målskillnaden ligger på 14-5 i lagets favör, som bl.a. Anniina Jurvanen (7 mål) och Oona Vuolee (5 mål) starkt bidragit till. Sin första match vann HyPS med 1-2 mot KP-75/InterMillat och den andra med hela 2-8 mot FC Loviisa. I den senaste matchen gjorde laget debut på hemmaplan, där man besegrade Kasiysi/Hiki med målen 4-2. Efter dessa tre segrar leder HyPS serien med nio insamlade poäng, medan HIFK ligger i mittenskiktet på en delad fjärdeplats tillsammans med tre andra lag.

HIFK står nu inför en viktig match med tanke på att man vill lämna JäPS-förlusten bakom sig, samt svänga kursen mot en mer positiv riktning. Lagets chefstränare Innu Kanth berättar att förlusten nu behandlats klart, samt att fokus nu förflyttats på att förbättra det egna spelet inför morgondagens bortamatch.

– Vi fick en viktig seger i vår första match för säsongen och spelet såg rätt färdigt ut, med tanke på att coronan pausade förberedelserna i våras. Förra veckan förlorade jag min första match som tränare och jag kan säga att jag aldrig tidigare upplevt en förlust som skulle ha svidit lika mycket efteråt. Ingen av mina förluster från spelarkarriären kan liknas vid den här. Nu har vi slickat såren efter förlusten och åker till Hyvinge med avsikten att vinna. Tre poäng är vårt enda mål, säger Kanth.

Under matchen mot JäPS slutade flera anfall speciellt under den första halvleken i offside, vilket är något som laget nu har fäst extra vikt vid under mellandagarna.

– De där situationerna har vi talat om, och så också om hur vi ska göra för att blåsa luften ur matchen då vi leder. Vad vi ska göra då motståndarna har en bra flow, eller hur vi ska sakta ner spelets tempo. I vår förra match borde vi ha gjort tre mål till under den första halvan. Motståndarnas linje var högt uppe, så där borde vi ha spelat klokare för att undvika att bli i offside-position, funderar han.

Lagets öppningselva förblir i stort sett den samma som den varit hittills, men i alla fall en ny spelare kommer att få göra sin debut i HIFK-skjortan. Liisa Rahkola, som anslöt sig till laget inför denna säsong, kommer att axla ansvaret mellan stolparna i Hyvinge imorgon.

Efter matchen mot HyPS blir det en sommarpaus på tre veckor, innan följande seriematch mot EBK/2 onsdagen den 22 juli.