Skip to main content

Inför matchen: 13.6.2020 kl. 15.00 HIFK – Gnistan (Kottby idrottspark)

Damernas representationslag inleder imorgon säsongen 2020 efter en lång off-season då Gnistan står för motståndet i Kottby idrottspark med start kl. 15.00. Laget har tränat aktivt under hela försäsongen, men däremot har man inte många träningspass med hela truppen i bagaget. Som en följd av restriktionerna var det först träning i smågrupper i två veckors tid, innan lagträningen slutligen kunde inledas i början av juni. Träningspassen har varit effektiva och laget är nu redo att inleda en ny säsong under ledning av chefstränaren Innu Kanth. Målsättningen är att sparka igång säsongen med en god attityd samt med ett aggressivt spelsätt. Enligt Kanth har spelarna varit mycket motiverade efter att man kunnat börja träna tillsammans igen. Som mål för hela säsongen har HIFK:s damer att stiga upp till Tvåan, vilket betyder att man strävar efter att ta poäng redan i den första matchen.

HIFK spelade två träningsmatcher under vårvintern innan coronaviruspandemin bröt ut och i dem besegrade laget först FC Espoo och sedan EPS. Morgondagens motståndare Gnistan är bekant för laget redan från den förra säsongen. Åggelbylaget hör till topplagen i gruppen och placerade sig ifjol på en delad tredjeplats med HIFK efter sammanlagt 39 seriepoäng, och därför förväntas en fartfylld match redan imorgon. Gnistan har fått flera förstärkningar från Team VanPa, HPS, Pallo-Iirot och VJS. Laget har också några träningsmatcher bakom sig och den senaste av dem slutade i en 2-1 -seger mot KP-75/TuPS.

Laget har fått flera förstärkningar under vintern

HIFK har förstärkts med flera nya spelare under vintern och så har även några långtidsskadade spelare från ifjol nu uppnått full matchform igen. I november ordnades ett öppet try-out -tillfälle, vilket resulterade i fem nya spelare till olika spelpositioner. Tre spelare har anslutit sig från KOPSE, som spelade i samma grupp redan förra året. Iina Ahola kan spela både som mittback och som ytterback, vilket gör att hon tillför en hel del löpstyrka även till lagets anfallsspel. Den starka och ihärdiga spelaren har visat övertygande takter under såväl träningar som träningsmatcher i år.

Även Hanna Halonen, som för det mesta spelar högst upp i formationen, flyttade till HIFK från Korsolaget. I HIFK har Halonen även spelat som övre mittfältare eller ytter, vilket innebär att den ettriga anfallsspelaren för med sig kvalitet till många positioner. Den dynamiska Halonen kommer säkerligen att dra sitt strå till stacken inom både målskyttet och speluppbyggandet. Den tredje spelaren som kom till HIFK från KOPSE heter Aino Heikkinen, som förstärker HIFK:s mittfält. Heikkinen har en säker fot, är skicklig i spelet med bollen och har dessutom ett tungt skott. Hon är ett starkt tillägg till mittfältet och därmed kommer lagets mittfält att ha en bred repertoar av skickliga spelare under hela säsongen.

Även några spelare från högre serienivåer har anslutit sig till HIFK:s trupp. Den första av dem heter Heidi Rajakko, som närmast kommer från NJS, där hon var med om att lyfta upp laget till Ettan ifjol. Rajakko, som kan spela både som försvarare och som mittfältare, har en mångårig erfarenhet av spel i öppningselvan i Tvåan, så hon kommer att tillföra mycket rutin och säkerhet till HIFK:s spel i Trean. Senare efter try-outperioden fick HIFK även en betydande förstärkning till målvaktspositionen i form av Liisa Rahkola, med erfarenhet från universitetsserierna i USA samt ONS ligalag. I och med att laget nu har två starka målvakter har även träningspassens kvalitativa innehåll fått nya dimensioner. Rahkola kommer säkert att få mycket speltid mellan stolparna under sommaren.

Anfallarna Emmi Vyyryläinen och Melinda Andler, som hade en hel del otur med skador ifjol, har nu kommit in i laget med full fart igen och har båda redan lyckats med att göra mål i vårens träningsmatcher. Båda spelarnas goda form kommer säkerligen att synas i form av poäng även under matcherna. I och med de nya förstärkningarna samt de tillfrisknade spelarna har laget nu förstärkts på alla delområden på fotbollsplanen.

– Det var en lång och utmanande väntan. Att träna individuellt och målmedvetet samtidigt som man längtar efter lagets gemensamma evenemang kräver en hel del attityd av spelarna. Därför var det jättekul att få börja träna i smågrupper i maj och sedan med hela laget i juni. Alla har varit väldigt ivriga och vi väntar med stor spänning på att få börja spela igen. Det är mycket skratt och gott humör på våra träningar och även de nya spelarna har bra kommit in i vårt röda gäng. Då matchvisslan ljuder är vi färdiga och fulla av iver för att börja vinna igen. Allt detta i kombination med vår goda laganda gör att vi blir väldigt svårstoppade i år, säger lagets andra kapten Maria Lavemäki.

– Undantagstillståndet krävde en hel del satsningar och individuella träningar av alla i laget, så att vi kan inleda säsongen med ett ännu starkare och mer sammansvetsat lag. Det är tur att alla tjejer i laget är skickliga och har ett stort hjärta och jag skulle inte kunna vara mer stolt än vad jag är över att få vara med i det här laget. Det här blir vår säsong! Min starka rekommendation till våra fans är att det lönar sig att komma på alla våra matcher, konstaterar Emmi Vyyryläinen från kaptenstrion.