Skip to main content

17.6.2020 kl. 18.00 EIF – HIFK, Ekenäs centrumplan

Den tre månader långa pausen från fotbollsmatcher tar slut ikväll, då HIFK åker till Ekenäs för att möta EIF i en träningsmatch, som inleds på Ekenäs centrumplan kl. 18.00. Enligt den ursprungliga planen var det tänkt att EIF och HIFK skulle mötas redan den 14 mars, men coronaviruspandemin flyttade även denna träningsmatch framåt med dryga tre månader.

OBS! Enligt rådande riktlinjer från Bollförbundet spelas matchen utan bortasupportrar. Hemmalaget, som ansvarar för ordnandet av matchen, skrev igår kväll på sitt Instagram-konto att matchen kommer att spelas inför en mycket begränsad publik. Vi erbjuder liverapportering från matchen på HIFK:s Twitter.

Vi talade med HIFK:s chefstränare Tor Thodesen i morse inför matchen och han försäkrade oss om att spelarna i laget är mycket ivriga över att få börja spela igen.

Tor Thodesen, den här matchen var tänkt att spelas redan i mars, och nu får vi äntligen fortsätta förberedelserna inför Veikkausliigasäsongen med denna träningsmatch. Hur har du upplevt den här exceptionella försäsongen: har den känts som en extremt lång försäsong eller har ni i praktiken varit tvungna att gå igenom pre-seasonperioden i två olika etapper under våren?

– Då våra träningar plötsligt slutade hoppades jag självklart att den efterföljande pausen skulle bli så kort som möjligt, i form av en slags förlängning i vår pre-season. Tanken var att vi fort sedan hade kunnat återuppta jobbet från den punkt vi stod i då pausen började. Då det sedan började se ut som att pausen bara växte och växte tills den var sex veckor lång stod det klart att vi var tvungna att starta pre-seasonarbetet en gång till från början då smågruppsträningarna började i maj.

Under juni månad har laget kommit allt närmare riktig fotboll igen på träningarna. Hur bra har spelarna lyckats anpassa sig till den här rutinen igen efter en lång paus?

– Nivån på spelarnas fysiska kondition (uthållighet, snabbhet och styrka) kunde återställas under våra smågruppsträningar i maj. Från och med början av juni var det återigen tillåtet att träna normalt med hela gruppen och då visste vi att vi har en månad på oss att få spelarna att uppnå rätt kondition för att spela fotboll igen. Det går att simulera spelliknande fysiska övningar under träningarna hur mycket man än vill, men så länge som man inte kan kämpa om bollen kan man heller inte uppnå en slags fotbollsspecifik konditionsnivå, som även spelar en viktig roll i förebyggandet av skador. Därför har vi nu gradvis ökat själva fotbollsspelandet på träningarna, så att vi inte riskerar onödiga skador genom att spela för mycket för snabbt efter en lång paus.

Ett av de största temaområdena under vintern och våren var att höja spelarnas fysiska kondition genom hård fysisk träning. På vilken nivå är konditionen just nu inom laget?

– Vi hade inte tid för att testa spelarna då coronapausen började med så pass kort varsel. Under de första dagarna av smågruppsträningarna testade vi spelarna och så upprepade vi testen igen precis innan vi började träna med hela laget igen. Testerna utvisade att spelarnas kondition hade blivit lite sämre under pausen, men att den snabbt igen steg tillbaka till en god nivå under en period på ett par veckor. Vi har inte mycket tid på oss, men jag tror på att vi fysiskt är på den nivå som krävs för 90 minuter då vi börjar spela om poäng igen!

Kvällens motståndare EIF har på sistone nått goda resultat mot Veikkausliigalag (vinst mot IFK Mariehamn och oavgjort mot FC Inter) och laget hör på förhand sett till de bästa lagen i Ettan i år. Vad har du för förväntningar på motståndaren och på spelet ikväll?

– EIF är en bra och konkurrenskraftig motståndare, som hör till topplagen i Ettan. Matchen är vår första tävlingsmatch på dryga tre månader, så vi kommer huvudsakligen att satsa på vår egen taktiska approach ikväll. Viktigast av allt är att låta spelarna njuta av att spela fotboll igen! Vi åker till Ekenäs med en grupp på 18 spelare och har redan planerat några byten för pausvilan, för att så många spelare som möjligt ska få spelminuter igen.

HIFK:s laguppställning presenteras på HIFK:s sociala medier kl. 17.00.