Skip to main content

HIFK/2 redo inför en ny säsong

De inhemska fotbollsserierna håller så småningom på att köra igång igen efter en lång paus och HIFK/2 inleder sin säsong i division 4 idag. Laget möter Ellas i en bortamatch på Ladugårdens konstgräsplan med start klockan 16.15.

HIFK/2, som säsongen 2018 spelade i Tvåan, håller nu på att bygga upp en ny start efter två svåra säsonger. Laget föll ner till division 3 inför säsongen 2019, vilket ändå inte förde med sig förbättrade resultat på en lägre serienivå. Det blev endast tre segrar under serien, vilket innebar att laget föll ner till division 4 i höstas. De här utmanande åren har väckt en stark vilja för förbättring då en ny säsong nu snart ska börja.

– Förra säsongen var onekligen svår, men jag tycker inte att vi spelmässigt var så dåliga som resultaten indikerar. Under första delen av säsongen hade vi problem med målskyttet, medan laguppställningen levde väldigt mycket under slutsäsongen. Hela vår grupp har nu under vintern och våren varit väldigt ivriga över att kunna förbättra resultaten och jag tror starkt på att vi är redo nu då säsongen äntligen börjar, kommenterar lagets chefstränare Jukka Aakko.

HIFK/2 hann spela några matcher i Vinterserien innan coronaviruspandemin bröt ut i mars. Säsongen inleddes starkt med målskillnaden 13-1 efter två spelade matcher. Kort efter de här två braksegrarna avbröts förberedelserna inför säsongen abrupt och lagets gemensamma träningspass stod inför en paus på två månader. I mitten av maj började spelarna träna i smågrupper innan de egentliga träningspassen kunde inledas från och med början av juni.

HIFK/2 tränade i smågrupper i maj.

– Det var roligt att få träffa hela laget igen. Man kunde känna att spelarna hade saknat jobbet och tränandet tillsammans under den långa pausen. Vi har en bra trupp där grunden från fjolårets lag har hållits ihop, så vi kunde ganska fort återuppta arbetet igen, berättar Aakko.

– Kurvin Vauhti och PPJ hör till våra svåraste motståndare i år. Intressant är att de här två lagen möts redan under den första omgången och så har vi också en match mot Kurvin Vauhti under början av serien. Vi får alltså fort veta mer om var vi står i jämförelse med de här lagen. På ett allmänt plan är det ännu svårt att säga mer om de andra lagen i serierna, då grupperna har gjorts upp på nytt under uppehållet.

Lagträningarna körde igång i början av juni och laget har hunnit spela två träningsmatcher innan den egentliga seriesäsongen börjar. Under den första veckan i juni mötte laget CLE från division 3 i en träningsmatch som slutade 3-3 på Väinämöinen, medan det denna vecka blev en 2-0 -seger över Kurvin Vauhti. Även om laget fortfarande har varit tillsammans i en väldigt kort tid gav träningsmatcherna svar på en del av de frågor som tränarteamet har funderat på under våren.

– Mot CLE hade vi så gott som hela truppen till vårt förfogande. Vi spelade med två olika laguppställningar, så att vi bytte ut hela laget och formationen under pausen. Det blev två jämna halvlekar och spelarna visade rätt sorts iver för spelet. Innan matchen betonade jag att spelarna har två träningsmatcher på sig innan serien kör igång, vilket betyder att jag vill se ett hungrigt lag med en god inställning på planen. De här sakerna fick jag även se och vinsten mot Kurvin Vauhti, som är en av våra huvudmotståndare, var ett starkt bevis på den form vi har just nu, säger Aakko.

På grund av pandemisituationen kör division 4 igång nu i mitten av juni med planen att föra igenom en enkel serie med 15 lag. Du kan bekanta dig med HIFK/2:s laguppställning samt matchprogrammet i sin helhet på lagets egna sidor.