Skip to main content

24.6. kl. 13.50 HIFK – IFK Mariehamn, Bolt Arena

Imorgon spelar HIFK sin sista träningsmatch innan Veikkausliigapremiären med IFK Mariehamn som motståndare på Bolt Arena med start kl. 13.50. Matchen spelas utan publik, men kommer att sändas som livestream på HIFK:s YouTube-kanal.

Förra veckan spelade HIFK en träningsmatch mot EIF i Ekenäs och där blev det en klar seger med siffrorna 0-4. EIF-matchen var samtidigt HIFK:s första egentliga fotbollsmatch efter en lång paus och flera av lagets spelare fick komma in på planen för att visa tränarstaben vad matchformen är just nu. Hela den 18 spelare stora truppen, som åkte till Ekenäs, fick värdefulla matchminuter inför Veikkausliigastarten. Även målskyttet delades upp mellan fyra olika spelare i och med att Adama FofanaSakari TukiainenJoel Mattsson och Kevin Larsson lyckades näta mot Ekenäslaget.

Motståndarna IFK Mariehamn har genomgått en del förändringar i laguppställningen under vintern och våren. Den långvariga tränaren Peter Lundberg blev tränare för Finlands U19-landslag och som ny chefstränare istället för honom anställde IFK Mariehamn svenska Lukas Syberyjski. Det har skett en del förändringar även på spelarsidan, då bland andra Maximo TolonenNiilo MäenpääMikko Sumusalo och Akseli Pelvas har anslutit sig till truppen. HIFK och IFK Mariehamn möttes för första gången för i år redan under Finska Cupens gruppspel. Då ledde HIFK matchen med 0-2, men IFK Mariehamn lyckades till slut utjämna precis innan slutsignalen, vilket betydde att HIFK inte tog sig vidare från gruppspelet i cupen.

Adama Fofana: ”Jag njuter av att spela fotboll”

Mittfältaren Adama Fofana gjorde sitt första mål i HIFK-skjortan i sin fjärde match i Finland i onsdags mot EIF. Fofana, som spelade första halvleken som vänster mittfältare, sköt in bollen i EIF-målets högra hörn efter framspel av Erikson Carlos redan under matchens tredje spelminut. Målet smakade bra för den unga spelaren, som har trivts bra i den nya staden trots coronabegränsningarna.

– Jag njuter av att spela fotboll och vill alltid ha roligt då jag är på planen. Det var stort att få göra mitt första mål i HIFK och jag fick med målet en belöning för det arbete jag gjort här. Vi har tränat mycket uthållighet och taktik, så det var fint att se att vårt jobb nu nådde resultat. Jag hoppas att samma takt fortsätter nu då den egentliga säsongen kör igång, berättar Fofana.

– IFK Mariehamn är ett bra lag, vilket vi redan kunde se under vintern i cupen. Då fick vi inte det resultat vi ville ha, eftersom vår koncentration inte var tillräckligt bra i slutet av matchen. Nu vill vi visa att vi har tagit lärdom av den matchen, samt hur mycket vi utvecklats som lag sedan dess. Jag tror att det blir en fin säsong, både för mig personligen och för laget. Som mål har jag att spela en bra säsong utan skador, att utvecklas vidare som spelare och att hjälpa laget att nå goda resultat. Jag vet att vi har ett bra lag och att vi kan spela på en hög nivå, fortsätter han.

Efter matchen mot IFK Mariehamn imorgon står Veikkausliigasäsongens öppningsmatch i tur. Säsongen inleds med en hemmamatch mot KuPS onsdagen den 1.7. kl. 18.30. Juni månad har kommit med en hel del känslor av lättnad efter en mentalt tung vår, och den nu annalkande fotbollssäsongen har fått Fofana och resten av laget på gott humör.

– Det är roligt att vara tillsammans med laget igen och jag hann sakna samvaron med de andra spelarna mycket under våren. Vi brukade tillbringa mycket tid tillsammans på stan utanför träningspassen, så det känns skönt att nu kunna ta tillbaka den här rutinen igen. För mig är fotboll ett sätt att ha roligt på och snart får vi ha roligt på planen igen då säsongen börjar, säger Fofana.