Skip to main content

PRESSMEDDELANDE FRÅN VEIKKAUSLIIGA: Säsongen 2020 inleds i juni

Coronaviruset och de åtgärder som förhindrar spridningen av det medför förändringar i Veikkausliigas matchprogram. Säsongen kan inledas då begränsningarna inte längre är i kraft.

På basen av gårdagens linjedragningar från myndighetshåll har Veikkausliigas styrelse beslutat att flytta inledningen av säsongen till ett senare tillfälle. Finlands regering har rekommenderat att alla tillställningar med en publik på över 500 personer ställs in ända fram till slutet av maj. Säsongen kommer enligt nuvarande beslut att inledas i början av juni, då dessa begränsningar inte längre är i kraft. Säsongen genomförs med en tät takt och kan vid behov förlängas ända in i november. Diskussioner beträffande närmare detaljer för matchprogrammet kommer att föras tillsammans med Bollförbundet, så att tidtabellen för Veikkausliigakvalet även tas i beaktande.

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA kommer nästa vecka att diskutera hur all tävlingsfotboll under år 2020 genomförs under rådande exceptionella omständigheter. Efter att de generella linjerna har dragits av UEFA, kan även ett nytt matchprogram, som beaktar alla tidtabellsändringar, byggas upp. Ifall det enligt alla villkor är möjligt, genomförs säsongen enligt det seriesystem som infördes år 2019. Det sammanlagda antalet matcher skulle i så fall kvarstå.

HIFK ställer in alla inplanerade träningar och matcher

HIFK:s ledning har idag på basen av Veikkausliigastyrelsens beslut bestämt att representationslagets verksamhet tills vidare stannar upp. Alla inplanerade träningar och träningspass är därmed inställda i en månad framåt, vilket alltså även betyder att den inplanerade träningsmatchen i Ekenäs imorgon inte blir av. I början av nästa vecka kommer vi att tillsammans med de övriga Veikkausliigalagen att diskutera riktlinjerna för programmet under de kommande veckorna.

Precis som vi redan igår kväll berättade, fattade HIFK Soccer rf:s styrelse igår ett beslut om att avbryta all verksamhet inom föreningen ända fram till slutet av mars enligt gårdagens rekommendationer av Bollförbundet. Det här betyder att alla träningar, matcher och andra evenemang nu är inställda inom den angivna tidsramen. Vi följer kontinuerligt med spridningen av coronaviruset och uppdaterar vid behov principerna för vår verksamhet enligt instruktioner från myndigheterna.

Redan beställda säsongskort är fortfarande i kraft och inga ersättningar betalas för dem enligt nuvarande uppgifter, eftersom matchantalet i Veikkausliiga förblir det samma enligt den nuvarande planen oavsett förändringarna i matchprogrammet. Inga åtgärder krävs därmed av HIFK:s säsongskortsägare, utan korten är giltiga även under de nya matchdatumen. Säsongskortsförsäljningen är fortfarande i gång och vi informerar mer om det nya matchprogrammet så fort det är klart.

Coronavirusepidemin är en helt ny och exceptionell situation i Finland. Syftet med dessa begränsande åtgärder är att försöka förhindra en mer omfattande spridning av viruset i vårt samhälle. Vi rekommenderar även att var och en i den egna vardagen strävar efter att följa instruktioner från hälsovårdsmyndigheterna samt att upprätthålla en god handhygien för att förebygga spridningen av coronaviruset.