Skip to main content

I samband med derbyt mellan HIFK och HJK förra veckoslutet fick HIFK gäster från Danmark. Tre representanter från Vejle BK var här för att se matchen samt för att bekanta sig med HIFK:s organisation och personal. Vi träffade Jacob Krüger, som är teknisk chef för Vejle BK, och tog ett snack med honom efter matchen.

– Under de senaste sex månaderna har vi jobbat mycket tillsammans med HIFK och vi har haft några spelare utlånade i Helsingfors. Det är roligt att nu även själv få chansen att komma till Finland för att se en match här och för att träffa många av de människor vi vanligen kommunicerar med per mail eller telefon. Det har varit väldigt intressant att få komma och se hur ni jobbar här, säger Krüger.

Samarbetet inleddes senaste säsong och konkret har det fört med sig några spelarbyten mellan HIFK och Vejle BK. Av spelarna i HIFK:s lag är Luís Henrique, Adama Fofana och João “Vitinho” Souza utlånade från den danska samarbetsklubben. Ett utökat samarbete mellan föreningarna innebär nya, mångsidiga möjligheter för såväl HIFK:s som Vejles spelare. Som en fördel med samarbetet lyfter Krüger fram aspekten med att kunna erbjuda en spelare speltid i rätt miljö och på rätt nivå med tanke på vilket skede spelaren har uppnått i sin utvecklingsprocess som fotbollsspelare.

Vejle BK:s tekniska chef Jacob Krüger till vänster på bilden.

– Vi har dragit nytta av det här samarbetet på många sätt, hittills främst kanske genom att vi har kunnat erbjuda några av våra spelare mer speltid på en bra nivå här i Finland. Då HIFK ännu har ett samarbete med MyPa i Ettan och det är möjligt att låna spelare vidare dit, kan vi vara säkra på att våra spelare får spela fotboll här och därmed utvecklas som spelare. Sen fungerar samarbetet också åt andra hållet, då vi förutom representationslaget också har ett reservlag i samma stad i Danmark, så det finns mångsidiga möjligheter till speltid hos oss också, berättar Krüger.

Krüger tror att den utökade dialogen mellan ledningen i båda föreningarna i framtiden kan omfatta nya möjligheter till att samarbeta också t.ex. inom juniorverksamheten. Han säger att där finns många områden inom vilka HIFK och Vejle kan lära sig av varandra och på så sätt utveckla förutsättningarna även för juniorerna.

– Jag är ganska säker på att vårt samarbete kommer att växa och utvecklas i framtiden. Vi har många gemensamma områden där vi kan lära oss av varandra. I Vejle har vi en av de bästa spelarakademierna i Danmark och jag vet att HIFK jobbar hårt med att utveckla sin juniorsida, så där kan vi säkert hjälpa till med goda råd. Sen kan vi förhoppningsvis fortsätta med att utveckla spelarutbytet mellan Vejle och HIFK på ett sätt som gynnar båda organisationerna.

Även inom HIFK har samarbetet med Vejle BK fört med sig konkreta fördelar. Sportchefen Mika Lönnström berättar att man för diskussioner med den danska samarbetsklubbens ledning flera gånger i veckan. I de här diskussionerna utbyter man information om potentiella spelare, vilket gör att båda lagens scoutingverksamhet får mycket mera kunskap om de spelare som spelar i Europa till sitt förfogande. 

– Samarbetet är förstås väldigt viktigt för oss också och vi får ut flera olika nyttoaspekter från det. Finlands geografiska läge här uppe i norr är såklart lite avsides på den europeiska kartan, men vi har bra koll på de spelare som spelar här. Via den här länken till Danmark kan vi föra den här informationen vidare, samtidigt som vi får mer kunskap om för oss lämpliga spelare som spelar ute i Europa, funderar Lönnström.

HIFK:s sportchef Mika Lönnström.

Då samarbetet växer planerar HIFK och Vejle BK att i framtiden ordna gemensamma seminarier, under vilka båda organisationernas aktörer skulle få lära känna varandra bättre och arbeta tillsammans i såväl Finland som Danmark. Lönnström anser också att en mer flexibel länk till Vejle BK kan vara en faktor som höjer HIFK:s status på spelarmarknaden.

– Tack vare samarbetet med Vejle har vi till exempel kunnat behålla två bra spelare från vårt lag från förra säsongen. Det är fint att Joel Mattssons och Luís Henriques goda insatser hos oss har väckt uppmärksamhet också utomlands, men faktum är att vi inte hade kunnat behålla dem hos oss utan samarbetet med Vejle. Jag anser att det här är ett bra exempel på att det lönar sig för en ung spelare som vill utomlands att komma till IFK, då vi nu ser att det finns goda chanser för att komma vidare på karriären utomlands då man lyckas bra här, konstaterar Lönnström.