Skip to main content

1.2.2020 13.30 HIFK – HJK 1-2 (0-2) @Tali fotbollshall

HIFK:s första hemmamatch för säsongen inleddes idag i en slutsåld Tali fotbollshall klockan 13.30. För motståndet stod lokalrivalen HJK, som senaste veckoslut öppnade säsongen med en 3-0 -seger över TPS. HIFK i sin tur mötte FC Honka i Hagalund förra söndagen i en match som slutade 1-1.

HIFK inledde piggt med den pressande spelstilen som publiken blev bekant med redan under förra säsongen och lyckades skapa tryck nere i HJK-ändan. Riku Selander steg upp längs den vänstra kanten och blev fälld, vilket resulterade i frispark för HIFK. Så småningom gick övertaget ändå till HJK, som skapade flera farliga anfall djupt ner i HIFK-ändan redan under de tio första minuterna. Anfallen ledde till flera hörnor, som HIFK-försvaret under ledning av målvakten Arnold Origi ändå kunde rädda. Bortalagets hårda tryck gav utdelning i matchens 12. spelminut, då Rasmus Schüller, som inför den här säsongen återvände till HJK:s mittfält, kunde föra upp gästerna i ledning.

Precis som det brukar vara under derbymatcherna var även detta Vinterderbys första halvlek en het drabbning med väldigt fysiskt spel. Åskådarna fick se många tacklingar och frisparkar som resultat av dem. Efter en dryg halvtimmes spel utökade HJK sin ledning genom bröderna Riski. Roope Riski passade och Riku Riski sköt in broderns boll. Spelmässigt var det ett rättvist resultat, eftersom HIFK inte lyckades förverkliga sitt anfallsspel under så gott som hela den första halvleken. Luís Henrique hade ett skarpt skott på mål ännu precis innan paus, men det var motståndaren som drog nytta av sina chanser, och därmed blev det paus i HJK:s tvåmålsledning.

Efter drygt tio minuters spel av den andra halvleken gjorde HIFK ett dubbelbyte, då Joel Mero och Sakari Tukiainen gick av planen och Tuukka Andberg och Erikson Carlos kom in istället för dem. Den senare av dem två fick ganska fort prova på skott, då han sköt en boll med skruv in mot målet. Skottet vållade ändå inte några desto större problem för HJK-målvakten Antonio Reguero. HIFK lyckades bättre med sina spelöppningar under den andra halvleken. Selander fungerade som kapellmästare på den vänstra kanten och satte bollen i rörelse uppåt. Jukka Halme slog också in ett inlägg mot mål i matchminut 69., men dessvärre fanns det inga lagkamrater på rätt plats vid rätt tidpunkt för att nicka in inlägget.

Sakari Mattila, som inledde matchen som mittback, byttes ut med drygt femton minuter kvar av matchen, och Jani Bäckman gick neråt i formationen för att ersätta honom som mittback. Istället för Mattila kom Sydney Lokale in på plan. En stund senare blev det, precis som i matchen mot Honka, ett rött kort för HIFK. Bäckman tog sitt andra gula kort för matchen och var därmed klar för duschen. För att täppa till tomrummet i försvaret bytte HIFK in Tino Palmasto medan Luís Henrique klev av planen.

I matchminut 84. fick HIFK en straffspark, som förvaltades av Erikson Carlos. Anfallaren placerade skottet i målets vänstra hörn och matchen stod 1-2 med fem minuter kvar att spela. Utjämningen kom ändå en aning för sent och HIFK lyckades inte mera med kvitteringen innan slutvisslingen ljöd.

HIFK:s laguppställning:

2 Macario Hing-Glover

3 Sakari Mattila (75′ 21 Sydney Lokale)

6 Riku Selander

8 Jukka Halme

9 Luís Henrique (79′ 16 Tino Palmasto)

10 Jabar Sharza

11 Sakari Tukiainen (58′ 14 Erikson Carlos)

17 Jani Bäckman (78′ rött kort efter två varningar)

18 Matias Hänninen

22 Joel Mero (58′ 34 Tuukka Andberg)

77 Arnold Origi (mv)

Till näst spelar HIFK mot TPS på bortaplan nästa fredag med start kl. 14.00. Följande hemmamatch står på programmet den 14.2. kl. 18.00 då FC Inter kommer till Tali.