Skip to main content

14.2.2020 18.00 HIFK – FC Inter 1-1 (0-0)

HIFK mötte FC Inter i sin fjärde match i Finska Cupens gruppspel i Tali fotbollshall. Efter tre matcher var HIFK:s poängsaldo en poäng, medan bortalaget redan hade hunnit ta två segrar och förlorat en match under sina tre första matcher. Skadeproblemen som HIFK kämpat med under de senaste veckorna underlättade inför den här matchen då flera av de spelare som inte spelade förra veckan var tillbaka i laguppställningen.

Första halvleken

HIFK kom in i matchen med en energisk attityd och skapade flera farliga chanser i motståndarändan redan under de tio första minuterna. Laget fick ett par hörnor, av vilka den första kom efter snyggt samspel av Joel Mattsson och Erikson Carlos. Mattsson bröt ett av motståndarens inlägg på den egna planhalvan och Erikson satte iväg med bollen och dribblade bort några Interspelare på vägen. Till skillnad från de tidigare matcherna var det idag Sakari Mattila som tog hand om hörnorna, men trots goda försök lyckades HIFK inte få till stånd ett öppningsmål. Även vänsterkanten skapade en bra chans, då Riku Selander fälldes precis vid gränsen till straffområdet. Mattila tog också den här frisparken, men Åbolagets försvar klarade sig ur läget utan baklängesmål.

Efter en dryg halv timmes spel fick HIFK till ett riktigt fint läge i Inter-ändan. Sakari Tukiainen fälldes vid sidolinjen på planens högra sida, vilket ledde till frispark för HIFK. Jukka Halme ställde sig bakom bollen och slog ett läckert inlägg mot den bakre stolpen, dit Mattila var på väg. Den erfarna spelaren var dock lite för sen i läget, så målkontot i matchen öppnades fortfarande inte. Några minuter senare fick Halme själv prova på skott, vilket ändå gick över målet med ett par meter. Efter en relativt jämn första halvlek inleddes pausvilan i siffrorna 0-0.

Andra halvleken

Bortalaget FC Inter tog ledningen i matchen efter 55 spelade minuter. Bollen träffade Macario Hing-Glovers hand innanför straffområdet och domaren blåste straffspark. Alvaro Muniz sköt bollen förbi Arnold Origi och gjorde därmed sitt andra straffsparksmål i årets upplaga av cupen. Åtta minuter senare blev FC Inters Kevin Kouassivi-Benissan utvisad efter ett andra gult kort, och HIFK valde i samma veva att byta in friska ben på planen. Joel Mero och Luís Henrique kom in istället för Mattila och Jabar Sharza.

Efter att ha varit på planen i drygt fem minuter utjämnade Luís Henrique matchen efter att Inters Arttu Hoskonen fällde en motståndare inom straffområdet. Matchens andra straffspark dömdes alltså till hemmalaget och i säsongens andra försök från straffpunkten kunde den brasilianska anfallaren sätta in bollen i mål. En kort stund senare var HIFK nära ett ledningsmål efter en hörna. Mero kämpade om bollen med Aati Marttinen, men till slut höll Inter-målvakten bollen i sina händer.

HIFK ökade pressen uppåt då man spelade med en man mera på planen under slutdelen av matchen, och möjligheter till ett önskat ledningsmål fanns. Till slut fick man ändå nöja sig med ett oavgjort resultat, så fortsättningen i cupen avgörs under den sista omgången. Den 29.2. reser HIFK till Åland för att spela en bortamatch mot IFK Mariehamn.

– Allt som allt är jag ganska nöjd med vår insats idag. Spelet började bra för vår del, men sen hade vi en svårare stund mitt under den första halvleken. Den andra halvleken började bra för oss, fast motståndarna gjorde ledningsmålet där. Inter hade inte många chanser före det, så målet kändes tungt. Sedan visade våra spelare prov på stor karaktär och så kunde vi utjämna. Vi borde kanske ha vunnit den här matchen, men vi lyckades inte göra det där ledningsmålet. Den här matchen visar ändå den potential vi har som lag och vi reste oss bra efter den förfärliga insatsen mot TPS förra veckan, sade chefstränaren Tor Thodesen efter matchen.

HIFK:s laguppställning:

2 Macario Hing-Glover
3 Sakari Mattila (63’ 22 Joel Mero 87’ 34 Tuukka Andberg)
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
8 Jukka Halme
10 Jabar Sharza (63’ 9 Luís Henrique)
11 Sakari Tukiainen
13 Joel Mattsson (86’ 24 Adama Fofana)
14 Erikson Carlos
17 Jani Bäckman (77’ 23 Nikolas Saira)
77 Arnold Origi (mv)

På bytesbänken: 18 Matias Hänninen, 35 Martti Puolakainen (mv).