Skip to main content

29.2.2020 kl. 19.00 IFK Mariehamn – HIFK 2-2 (0-0)

HIFK mötte IFK Mariehamn i sin sista gruppspelsmatch i Finska Cupen. Kamratmötet spelades i Eckeröhallen på Åland. Tidigare under dagen vann FC Inter över TPS med 1-0, vilket betydde att HIFK genom att vinna IFK Mariehamn skulle ta sig vidare till playoffskedet. Kvällens hemmalag hade tappat sina chanser till avancemang redan innan den sista omgången.

Första halvleken

HIFK kom in i matchen med full fart och det var inte många gånger som bollen var på HIFK:s planhalva under de tio första minuterna. Genast efter tio spelade minuter fick HIFK en bra målchans, då Joel Mattsson stal bollen av motståndarna på mittfältet och spelade upp den till Erikson Carlos. Erikson steg upp mot målet och passade bollen tillbaka till Mattsson, men han lyckades inte få tillräckligt mycket styrka i sitt skott, som inte vållade några problem för Oskari Forsman i IFK Mariehamns mål.

Hemmalaget var upprepade gånger i blåsväder med HIFK:s snabba anfallsspel och med 17 minuter spelat stod HIFK för ett anfall med fyra snabba passningar. Sakari Tukiainen stal bollen vid sidolinjen och passade vidare till Jani Bäckman, som i sin tur hittade en fin linje upp mot Mattsson. Innanför straffområdet försökte han ännu spela bollen till Erikson Carlos framför målet, men hemmalagets mittback Frans Grönlund kunde i sista stund bryta passningen.

Efter en dryg halv timmes spel stod mittbacken Tuukka Andberg för en lång öppning längs med marken. Erikson Carlos satte ny fart i bollen med en snabb beröring och plötsligt var bollen hos Tukiainen framför målet. Forsman räddade Tukiainens skott över linjen, vilket ledde till hörna för HIFK. Tukiainen fick prova på att nicka bollen mot mål i den efterföljande hörnan, men nicken träffade ribban. En kort stund senare öppnades en tredje farlig chans för HIFK-anfallaren efter att Forsman öppnade bollen rakt i fötterna på honom. Tukiainens skott misslyckades totalt och gick flera meter över ett tomt motståndarmål. Trots de många chanserna blev det inga mål under den första halvleken.

Andra halvleken

Genast i början av andra halvlek fick HIFK en belöning för sitt hårda jobb under den första halvan, då matchens öppningsmål uppstod efter tre minuters spel. IFK Mariehamns försvar var i trubbel bredvid det egna målet och Tukiainen lyckades stjäla bollen av dem. Passningen hittade Erikson Carlos, som kunde göra sitt tredje mål för säsongen förbi en chanslös Forsman.

Efter 65 minuter utökade HIFK sin ledning till 0-2 genom ett överraskande långskott längs med marken av Jukka Halme. Innan situationen hade HIFK ett längre anfall i motståndarändan. Erikson Carlos steg längs vänsterkanten och sköt mot Forsman, som räddade bollen ut mot högerkanten. Till slut var det Mattsson som hade bollen på högerkanten, överlistade sin motståndare samt passade till Halme, som kunde öppna sitt målkonto för denna säsong.

IFK Mariehamn reducerade matchen till 1-2 i matchminut 81. Yvan Yagan, som kom in på planen i början av andra halvlek, sköt bollen upp i högra hörnet efter en hörna. Och med fyra tilläggsminuter spelade utjämnade hemmalaget till 2-2 genom Maximo Tolonen. Det bittra resultatet innebär att HIFK inte går vidare till fortsatta omgångar i Cupen.

HIFK:s öppningselva:
2 Macario Hing-Glover
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
8 Jukka Halme
10 Jabar Sharza (85′ 18 Matias Hänninen)
11 Sakari Tukiainen
13 Joel Mattsson
14 Erikson Carlos (84′ 9 Luís Henrique)
17 Jani Bäckman
34 Tuukka Andberg
77 Arnold Origi (mv)

Avbytare: 1 Martti Puolakainen (mv), 19 Kevin Larsson, 21 Sydney Lokale, 24 Adama Fofana.