Skip to main content

Den före detta HIFK-spelaren Jirijoonas ”Innu” Kanth antog i vintras en ny utmaning, då han utnämndes till chefstränare för HIFK:s damlag. Vi ringde upp Innu och frågade honom var damernas representationslag står just nu då några träningsmatcher står på programmet inom de närmaste veckorna.

Hej Innu! Hurdan stämning är det i laget nu inför säsongens första träningsmatcher?
– Vi har en väldigt bra stämning inom laget just nu, vilket är något som har varit den här gruppens styrka redan tidigare. Det har därför varit lätt att komma med i det här gänget och att fortsätta med det goda arbetet som fjolårets tränare Petja Puranen inledde.

Hurdana element ingår i er vinterträning?
– Damernas representationslag tränar nu tre gånger i veckan under vintersäsongen. På tisdagar är vi på Väiski, på onsdagar i Busholmens hall och på söndagar ute på Bollis Sexan. Då vi började jobba tillsammans inledde vi med att bekanta oss med varandra och började den vägen sedan fundera vidare på hur vi vill spela den här säsongen. Före sportlovet förra veckan fokuserade vi mest på vårt försvarsspel och under de kommande fyra veckorna är det anfallsspelet som är på agendan. Till vinterträningen hör också en del snabbt tempospel och att förbättra spelarnas fysik.

Du har nu varit ungefär två månader som chefstränare. Hur mycket har ni hunnit fundera på målen för den kommande säsongen?
– Då jag började som chefstränare fick spelarna först självständigt svara på en del frågor. Sedan gick vi igenom de svar som kommit tillsammans och började utgående från det forma våra målsättningar för säsongen. Ett mål var klart över alla andra och det var naturligtvis att stiga till Tvåan.

Hur ser läget i truppen ut just nu? Har det kommit några nya spelare med i laget under vintern?
– Från fjolårets lag lämnade ett par spelare oss och istället för dem har vi fått några nya spelare. Största delen av de nya kom med i laget via try-outen som vi hade i december. En jätteviktig sak för oss är att vår målvaktsduo är riktigt stark, då vi fick Liisa Rahkola som par till Pave Romakkaniemi. Just nu har vi några skadade spelare i laget och då vi har 26 spelare totalt just nu så är ca 22-23 i spelskick.

Vilka lag tror du kommer vara era hårdaste motståndare under säsongen?
– Damernas Trea är en ny serie för mig, så jag kan ännu inte desto noggrannare bedöma våra kommande motståndare. Jag tror ändå att det som i fjol är huvudstadsregionens lag, som HPS/2, Gnistan, Valtti, Viikingit och EPS/2 som är våra största konkurrenter. Nu möter vi dessutom både HPS och EPS under de närmaste veckorna, så där får vi en bra nivåmätare för vårt lag med en gång. Så kommer jag såklart att scouta våra motståndare ännu närmare tills säsongen börjar.

Innu Kanth spelade i HIFK under åren 2009-2011, 2013 och 2018.

Du spelade i HIFK senast säsongen 2018. Vad höll du på med ifjol och hur kom det sig att du blev chefstränare för HIFK:s damer?
– Min egen spelarkarriär slutade efter att vi steg till Veikkausliiga med HIFK år 2018 och efter det så höll jag så gott som ett helt år paus från fotbollen. Det kändes bra att hämta andan lite och fundera på andra saker emellanåt. Nu i november var jag med och spelade i Matias Hänninens Testimonial-match och då berättade Masa att HIFK:s damer söker en ny tränare. Sen tillbringade jag ett veckoslut med Sami Okkonen och under den helgen snackade vi väldigt mycket fotboll. Jag kände att gnistan för fotbollen började tändas på nytt och den här gången specifikt för tränandet. Lagledaren Jenni Tiusanen, som jag känner via mitt jobb som lärare, berättade om att laget behöver en tränare, och sen blev det aktuellt att gå till kontoret för att diskutera saken. Det kändes som att jag passade det här jobbet perfekt och här står jag nu.

Ett hurdant HIFK kommer vi att se på spelplanerna i sommar?
– Ett sammansvetsat, aggressivt, modigt och hårt kämpande lag. Truppen är bred och jag litar stenhårt på vårt lag!