Skip to main content

14.2. 18.00 HIFK – FC Inter @Tali fotbollshall

HIFK:s fjärde match i Finska Cupens A-grupp spelas imorgon och i den matchen är det FC Inter från Åbo som står för motståndet. Matchen inleds i Tali fotbollshall med start kl. 18.00. Förhandsbiljetter till matchen finns att köpa via Lippupiste.

Cupen har hittills enbart gett HIFK en poäng på tre matcher efter 1-1 mot FC Honka i premiären, varefter man förlorat 1-2 hemma mot HJK samt 1-0 borta mot TPS förra veckan. HIFK måste med andra ord ta poäng nu för att fortfarande ha realistiska chanser till att avancera vidare till cupens fortsättningsmatcher. De fyra bästa lagen efter fem gruppspelsmatcher går vidare till nästa omgång. Just nu ligger HIFK femma i sin grupp och är sammanlagt tre poäng bakom fjärdeplatsen, som just nu är i TPS ägo. Det är fortfarande bara Erikson Carlos som lyckats göra mål för HIFK i år, så för att kunna ta poäng och vinna matcher är det nödvändigt att också andra spelare stiger fram och får sina namn i målprotokollet. HIFK har under de senaste veckorna haft en del skadeproblem, men de håller på att lätta så småningom. I alla fall mittfältaren Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi är med säkerhet borta från morgondagens match.

För FC Inter blir morgondagens resa till Helsingfors redan den andra inom en vecka. Laget spelade här i lördags och förlorade då för första gången denna säsong då HJK var bättre med siffrorna 1-0. FC Inters försvar har varit stenhårt hittills, då baklängesmålet mot HJK var det första som laget släppte in på tre matcher. Under de första omgångarna besegrade Inter både IFK Mariehamn och FC Honka utan att släppa in ett enda mål. Målkungen Filip Valencic lämnade laget efter den förra säsongen och hittills har målskytteansvaret fördelats jämnare. Bl.a. Timo Furuholm och Alvaro Muniz hör till de spelare som redan har öppnat målkontot för säsongen 2020.

Mattsson: ”Vi måste vara modigare i offensiven”

HIFK:s Joel Mattsson fick ta på sig kaptensbindeln i förra fredagens bortamatch mot TPS, då Jukka Halme i sista minuten tvingades avstå från att spela. Även de övriga två medlemmarna i HIFK:s kaptenstrio var utanför laguppställningen, vilket ledde till att Mattsson fick axla ansvaret som kapten. Trots att han säkerligen är en av de yngsta spelarna genom tiderna som varit kapten i en match för HIFK var det ändå inget som kändes extra nervöst för den 20-åriga mittfältaren.

– Det var kul tyckte jag, mera ansvar såklart, men jag blev bara mer inspirerad av det. Jag tyckte det var riktigt roligt att få det förtroendet och ser bara positiva saker med det egentligen. Jag hade inte sett det komma, men på ett sätt kan det ju vara bättre så när det är första gången man är kapten, så att man liksom bara får gå in och göra det. I och för sig tror jag att jag inte hade funderat på det så mycket på förhand även om jag hade fått veta det tidigare. Men jag är glad att jag fick chansen, säger han.

TPS-matchen slutade i besvikna känslor för HIFK, eftersom det var en match där det hade funnits mycket mer att hämta med sig hem än noll poäng. Trots en straffspark under slutdelen av andra halvlek lyckades HIFK inte utjämna matchen.

– Speciellt första halvlek var vi steget efter. Vi var lite utspridda över hela laget, vi vann inte tillräckligt mycket med andra bollar och så var de mer påkopplade speciellt i början. Det är ju då målen kommer och nu visade det sig vara avgörande, så det är klart att den matchen var en besvikelse, säger han.

Joel Mattsson i matchen mot FC Honka.

Lagets spel har lämnat en hel del utrymme för förbättring och en av de sakerna är de alltför stora ytorna som emellanåt har uppstått speciellt i försvarszonen. Mattsson tror att det här är något som kommer att bli bättre ju mer laget får spela tillsammans.

– Jo, jag tror absolut att det blir bättre med tiden, för när det händer poängterar man ju det och så kan man enkelt rätta till det. Man ser till att det inte händer i samma utsträckning i de följande matcherna. Det är klart att det är någonting som vi har pratat om och kollat på.

Effektiviteten uppe i anfallet och förmågan att skapa riktigt farliga målchanser var något som saknades speciellt i förra veckans match mot TPS. Då HIFK nu står inför att möta ett lag som varit starkt speciellt i defensiven i de första matcherna blir utmaningen med att få det egna anfallsspelet att fungera ännu svårare. Enligt Mattsson gäller det att blicka tillbaka till förra säsongen och ta med sig sådana saker som fungerade bra då.

– Vi får göra som i slutet av förra säsongen då vi gjorde en del mål, alltså vara modigare i offensiven och spela ut dem med våra styrkor helt enkelt. Vårt spel har ändå varit ganska svårt att möta och det känns som att om vi får till det så kommer vi kunna skapa mycket, även om dom faktiskt nu bara har släppt in ett mål i matcherna hittills. Men såna där saker är ju gjorda för att brytas, så om de har en bra defensiv så får vi ha som mål att bryta ner den, skapa chanser och göra mål. Men vi måste vara mer skärpta i den sista tredjedelen och kanske ibland ta avslut istället för att bara passa runt. Vi behöver vara mer distinkta och bestämda där, för vi har kanske haft snudd på någonting, men det där sista farliga skedet har inte riktigt blivit av, så det är något vi måste förbättra och sikta på att göra, säger Mattsson.