Skip to main content

HIFK Fotboll och målvakten Jaakko Kivekäs har kommit överens om ett ettårigt spelarkontrakt som sträcker sig över Veikkausliigasäsongen 2020. Kivekäs har varit med och tränat med HIFK:s representationslag redan under hela vinterträningssäsongen.

Den 20-åriga målvakten var med i HIFK:s organisation redan förra säsongen, då han spelade tre matcher i HIFK/2 i Trean. Dessutom var han hela säsongen med också på representationslagets träningar. Han kom till HIFK från PK-35, som han representerade i Trean under säsongen 2018, efter att ha stigit upp till föreningens representationslag från juniorerna.

– Jag har en god reaktionsförmåga och är bäst på en-mot-en -situationer. Jag brukar prata mycket på planen, vilket gör samarbetet med försvarslinjen lätt och smidigt. Även om det roligaste med att vara fotbollsspelare såklart är att spela, trivs jag bra på träningsplanen också under tyngre försäsongsveckor, berättar Kivekäs om sig själv.

Kivekäs har trivts bra i HIFK och fungerar utöver sin roll som spelare i representationslaget också som tränare på juniorsidan. HIFK:s starka föreningskultur i kombination med goda träningsfaciliteter för spelarna har gjort ett gott intryck på den unga målvakten, som nu siktar på att ta det följande steget på fotbollskarriären.

– Det har varit fint att få vara en del av HIFK! Träningen har varit proffsig och fungerat bra ända sedan början och även laget har tagit stora framsteg. Det är viktigt att det också finns långvariga IFK-spelare med i laget, eftersom det är den vägen som bandet till supportrarna bibehålls och föreningskulturen förs vidare till nya spelare. Sen kan de nuvarande spelarna i sin tur föra den här kulturen vidare till kommande, nya spelare i framtiden. Det är viktigt, för en liknande föreningskultur finns ingen annanstans i Finland. Stadin Kingit gör varje hemmamatch unik. Som mål inför den nya säsongen har jag att träna stenhårt och ta steg mot min personliga toppnivå, så att jag blir ännu mer färdig för spel i Veikkausliiga, säger Kivekäs.

– Jaakko har tränat med oss i över ett år redan och har utvecklats med stormsteg. Hans inställning och målmedvetenhet kommer säkert att föra honom vidare med hård fart. Dessutom är Jaakko en typisk spelare i det nya IFK. En ung och smart spelare, som också är beredd att ge av sin fritid för att jobba med våra juniorer, kommenterar sportchefen Mika Lönnström.

HIFK:s målvaktsbesättning består nu i och med kontraktet med Kivekäs av fyra spelare, då man redan sedan tidigare hade kontrakt med Arnold OrigiMartti Puolakainen och Otto Huuhtanen. Enligt Lönnström behöver organisationen en bra målvaktskvartett, där alla fyra målvakter får tillräckligt med speltid enligt den egna, personliga spelplanen.

– Vi har nu en bra målvaktskvartett och hittills har Arnold och Martti redan fått speltid i representationslaget i år. De andra målvakterna behöver också få speltid under våren och vi utvärderar läget noggrannare i mars, då vi sedan bestämmer oss för hur går in i en ny säsong, fortsätter Lönnström.