Skip to main content

HIFK Futsal, som spelar i division fyra, genomgick en generationsväxling inför säsongen och fortsätter nu med sina goda resultat. Efter åtta spelade omgångar leder laget sin grupp utan poängförluster. Nu återstår tre matcher innan det är dags för det slutliga avgörandet under den sista omgången.

Precis som det ur den senaste korta rapporten framgick har vårt försvarstaktiska kunnande ställts på större prov än tidigare i juniorserierna. Lagets samspel har som helhet fungerat bra, även om situationerna kommer mycket snabbare på herrnivå. Det finns ändå saker som kan förbättras, till exempel har kommunikationen vid byte av spelaren man bevakar inte alltid varit tillräckligt bra. Ur en försvarssynvinkel har vi ännu inte spelat en helt perfekt match, men stämningen inom laget är god och alla litar på lagets prestationsförmåga inför säsongens avgörande matcher.

Det största hindret för att förverkliga spelplanen uppe i anfallszonen är domarlinjen, som tillåter en spelstil som inte är typisk för idrottsgrenen i fråga. Det här leder till att våra lösningar i anfallet görs genom samarbetsmodeller mellan två spelare eller genom individuella prestationer. Vi har inte varit lysande som lag, men vår prestationsnivå har varit jämn och säker och då man gör i genomsnitt sex mål per match har man alltid en god chans till att vinna.

Sedan den senaste rapporten har vi spelat på följande sätt:

Strikers/Bertil-HIFK 1-8 (1-2)
Den enda matchen hittills, där nivåskillnaden var helt klar. Speciellt under den andra halvleken fick vi öva på anfallsspelet.

HIFK-MPS 4-3 (1-3)
Efter årsskiftet tappade vi några spelare till både armén och till studievärlden och tog in yngre spelare istället för dem. Därför var vårt lagspel inte tillräckligt bra och då MPS ännu pressade högt uppe blev öppnandet av spelet svårare och ledde till att vi tappade bollen i ödesdigra lägen. Precis då paussummern ljöd rullade MPS in bollen i vårt mål för tredje gången och då var vi tvungna att göra någonting. Vi hade inga extra bytesspelare på bänken, så vårt enda alternativ var att börja spela mer rätlinjigt. Vi flyttade en spelare upp till rollen som pivot och han tackade för förtroendet genom att göra tre mål. Då försvarsspelet samtidigt blev tightare var vändningen av matchen ett faktum. Det avgörande segermålet kom genom en volley av en öppningsboll av målvakten 11 sekunder före slutsummern.

Tote/Ratapihan Dynamo-HIFK 3-6 (2-5)
Fyra mål i de två första bytena och sedan fick Tote igång en bra flow, samtidigt som vårt spel blev rörigt som en följd av dröminledningen. Som tur var klarade vi oss utan skador även i denna match.

HIFK-FC Stoppi/2 6-2 (2-0)
Den fysiska motståndaren byggde under ledning av sin pivot upp flera farliga situationer, men tack vare vår målvakt Peter Blomqvists räddningar hölls vi med i matchen. Sedan kunde vi göra de mål som krävdes och det sista målet gjordes i tomt mål.

Kampen om avancemang är väldigt intressant, då vi i den sista matchen möter grupptvåan Kulps/SKC, som bara förlorat en match under hela säsongen hittills. Det är bara gruppsegraren som stiger till Trean, så det kommer att vara mycket på spel ända tills seriens sista omgång. Grupptrean, som vi med nöd och näppe vann i den första matchen, kommer med stor sannolikhet att sluta trea i gruppen, även om de vunnit alla sina motståndare sedan de två förlusterna under de första omgångarna.

Skulle du vara intresserad av att komma med i HIFK:s futsalverksamhet – antingen som spelare eller som funktionär – kan du vara i kontakt med Mikael Airava på adressen mikael.airava[at]hifkfotboll.fi.

Futsalrapporten är ursprungligen skriven på finska av Mikael Airava.