Skip to main content

26.1.2020 15.00 FC Honka – HIFK 1-1 (0-1)

Idag inleddes fotbollssäsongen då Finska Cupen körde igång med en match mellan FC Honka och HIFK i Hagalunds idrottspark. Från början var det menat att matchen skulle ha spelats redan igår, men i och med att underlaget var i dåligt skick flyttades matchen framåt med en dag. Att matchen förflyttades på så kort varsel betydde också att den spelades inför tomma läktare idag.

HIFK tog taktpinnen redan från start och fick en flygande start på säsongen, då Erikson Carlos förde upp laget i ledning redan i den sjätte matchminuten. Kort efter målet fick HIFK ännu en till bra chans, men den här gången lyckades Markus Uusitalo i Honka-målet rädda Adama Fofanas försök från nära håll. Under den första halvlekens första halva fick även Moshtagh Yaghoubi chansen att visa upp sitt spelöga. Hans med precision slagna inlägg hittade Kevin Larssons huvud, men nicken ledde inte till ett till mål för HIFK.

Innan halvtimmen var spelad stötte HIFK på motgångar i och med att Larsson tvingades gå av planen efter att han skadat sig. I stället för honom byttes Nikolas Saira in.

Under slutminuterna av den första halvleken fick båda lagen ännu varsin chans till målskytte. FC Honka fick en frispark, som slogs av Lucas Kaufmann. Hans skott gick över HIFK:s försvarsmur och vidare knappt över målet. En liten stund före pausvisslingen fick Erikson Carlos en möjlighet till att utöka ledningen, men hans skarpa skott räddades av Uusitalo. Så blev det alltså pausvila i HIFK:s 0-1 -ledning.

Andra halvlek började med motgångar för HIFK. Saira, som hade fått ett gult kort redan under den första halvan, tog en andra varning efter att ha fällt en motståndarspelare innanför straffområdet. Det blev därmed rött kort och straffspark för Honka. Kaufmann sköt straffen och kvitterade matchen i matchminut 58. Med ett oavgjort resultat och en man mindre på plan gjorde HIFK ett offensivt byte, då man en stund efter målet bytte ut Fofana och in kom istället Luís Henrique.

Även den andra halvleken innehöll en riktigt farlig frispark av Honka, som självfallet sköts av Kaufmann. Den här gången träffade skottet i ribban. Med drygt tio minuter kvar av matchen gjorde HIFK sitt sista byte och Sydney Lokale, som lyftes upp i laguppställningen före matchen, kom in istället för Joel Mattsson.

HIFK försökte få in ett segermål i slutet trots det numerära underläget. Luís Henrique föll omkull innanför straffområdet i ett kontaktläge, men situationen resulterade inte i straffspark för IFK, utan domaren gav gult kort åt Luís istället. Slutresultatet skrevs 1-1 efter att domaren blåste av matchen en stund senare.

Sakari Mattila spelade fulla 90 minuter som backpar med Hannu Patronen och njöt av sin första match i IFK.

– Det var jätteroligt att spela i IFK-skjortan, jag har väntat på den här stunden ända sedan jag skrev på mitt kontrakt! Idag var det en lite tudelad match, då Honka höll boll mycket då vi dessutom spelade med en man mindre här mot slutet, så speciellt andra halvlek var en tuff kamp defensivt. Under första halvlek fick vi skapat mer av det som vi tränat på tillsammans uppe i anfallet. Det var vår första match tillsammans och vi får nog vara nöjda med en poäng idag. Nu gäller det att fortsätta slipa vårt spel under träningarna när vi går vidare mot derbyt nästa lördag, kommenterar Mattila.

HIFK:s följande match spelas lördagen den 1.2. kl. 13.30, då lokalmotståndarna HJK gästar oss i Tali fotbollshall. Biljetter till den matchen finns att köpa på adressen lippu.fi !

HIFK:s öppningselva:

2 Macario Hing-Glover
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (C)
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi
11 Sakari Tukiainen
13 Joel Mattsson (79’ 21 Sydney Lokale)
14 Erikson Carlos
19 Kevin Larsson (26′ 23 Nikolas Saira 58’ rött kort)
24 Adama Fofana (63’ 9 Luís Henrique)
77 Arnold Origi (MV)