Skip to main content

Bild: Planen i Hagalunds idrottspark lö 25.1. kl. 10:53

Öppningsmatchen i Finska Cupen mellan FC Honka och HIFK skulle enligt det ursprungliga matchprogrammet ha spelats lö 25.1.2020 kl. 13.00 i fotbollshallen i Hagalund. Under matchveckan meddelade Honka att matchen förflyttas till naturgräsplanen intill hallen. Att flytta matchen till gräsplanen var Honkas beslut och HIFK blev inte tillfrågat i ärendet. Det finns alltid risker med att flytta ut matcher på en gräsplan i januari. Väderförhållandena är mycket varierande och planen är inte i bästa möjliga skick. Då man spelar på en dålig plan ökar många onödiga risker, som t.ex. att spelarnas risk för skador blir större. Redan innan matchen presenterade HIFK sin ståndpunkt för Bollförbundet och i den framfördes att det inte är en bra idé att spela på naturgräs. Idag var såväl planen som läktarna frusna på vissa platser. Ett möte mellan båda lagens lagledningar och domarna hölls på planen. Domaren framförde sin ståndpunkt, dvs. att det inte går att spela matchen på planen i fråga. Då ville Honka flytta in matchen till hallen bredvid. HIFK kunde inte gå med på det här, eftersom vi inte hade med oss skor för hallförhållanden. Det varken går eller är tillåtet att spela med grässkor på en konstgjord plan inomhus. Domaren bekräftade saken från Bollförbundets tävlingschef och klockan 12.05 fick vi domarens besked om att matchen inte spelas idag.

Ännu efter detta, medan HIFK:s spelare bytte om, ville Honka flytta in matchen till hallen även om det fortfarande inte fanns skor för det ändamålet. Ca 10 minuter innan matchstart informerade Honka om att matchen är inställd.

Många åskådare som redan var på väg till matchen eller på plats blev säkert besvikna. Matchen spelas enligt nuvarande plan imorgon, söndagen den 26.1. kl. 15. Honka vill fortsättningsvis spela på gräsplanen och det slutliga beslutet om spelplan görs av Bollförbundet imorgon ungefär kl. 12. Imorgon vet vi alltså om vi spelar en match som kan leda till en europlats inomhus på konstgräs eller utomhus på gräsplan i januari.

Honka har meddelat oss att matchen spelas inför tomma läktare oberoende av vilken plan den spelas på.

Vi har också fått veta att de som hade hunnit köpa förhandsbiljetter till matchen kommer att få sina pengar tillbaka. Honkas biljettleverantör Tiketti kontaktar alla som köpt biljetter.