Skip to main content

26.1.2020 FC Honka-HIFK kl. 15.00 @Hagalunds idrottspark

EDIT: Matchen flyttad till söndagen den 26.1.2020 kl. 15.

Efter en paus på drygt tre månader är det nu igen dags för matcher, då HIFK:s säsong 2020 imorgon sparkas igång för tävlingsmatchernas del. HIFK spelar i A-gruppen i Finska Cupen och möter imorgon FC Honka på bortaplan med start kl. 13.00 i årets första cup-match. Utöver HIFK och FC Honka spelar även FC Inter, HJK, IFK Mariehamn och TPS i A-gruppen. Efter ett gruppspel på fem matcher går de fyra bästa lagen i gruppen vidare till följande omgång i cupen.

Stommen i HIFK:s lag har hållits ihop från fjolårets lag, men självklart har det också kommit en del ändringar i laguppställningen under hösten och vintern. Som nya spelare har målvakten Otto Huuhtanen, försvararen Joel Mero, mittfältarna Sakari Mattila, Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi och Adama Fofana samt anfallarna João ”Vitinho” Souza och Sydney Lokale anslutit sig till laget. Det nuvarande laget hittar du i sin helhet här.

Morgondagens motståndare FC Honka var ett av topplagen i fjolårets Veikkausliiga. Laget placerade sig femte efter grundserien, men lyckades stiga upp till en tredjeplats under mästerskapsseriens fem matcher. Esbolaget fick därmed delta i europlayoffturneringens final, som slutade i seger för FC Honka mot IFK Mariehamn, som ju avslutade HIFK:s säsong i europlayoffturneringens första omgång. Därmed är Honka klart för Europa League -kvalmatcher i sommar.

Som FC Honkas chefstränare fortsätter Vesa Vasara, som lotsat laget ända sedan 2017. Laget presenterade en del nya spelare i november, då målvakten Markus Uusitalo, försvararna Tapio Heikkilä, Dani Hatakka, Edmund Arko-Mensah och Mohammed Adams samt mittfältaren Jerry Voutilainen anslöt sig till laget. Truppen har hållits bra ihop från ifjol, då det hittills endast finns tre spelare som konfirmerat att de lämnar laget. Juha Hakola avslutade sin karriär, medan Joel Perovuo och Tommi Saarinen spelar i Ettan denna säsong.

Thodesen: Vi är betydligt mer redo än för ett år sedan

HIFK:s lag har tränat tillsammans ända sedan trettondagen och chefstränaren Tor Thodesen berättar att spelarnas fysiska kondition är på den nivån som den skall vara vid den här tiden på året.

– Före julen tränade vi mest på den fysiska biten, så att vi efter julledigheten skulle vara redo att inleda lagträningarna med en grupp som är i gott skick. Därför har vårt förberedande arbete inför Finska Cupen varit betydligt lättare nu än för ett år sedan, säger han.

Som vi tidigare repeterade så har en del nya spelare anslutit sig till laget under vintern och de har alla varit med och tränat nu under januari månad. Gruppen har en stark sammanhållning, så de nya ansiktena har hittat sina platser i laget fort.

– Vi har förstås bara varit tillsammans med laget i tre veckor nu, så vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede. Till exempel Mattila har haft skadeproblem de senaste åren, men han har nu återhämtat sig från dem, så med honom tränar vi speciellt på den fotbollsmässiga dimensionen. Med Mosa är läget liknande, eftersom han inte heller spelat på ett tag då han var utan lag en tid på hösten. Jag har så gott som hela laget till mitt förfogande imorgon, så utgångsläget är väldigt bra just nu, berättar chefstränaren.

En utmaning som är aktuell inför matchen imorgon är själva spelplanen, eftersom matchen spelas ute på gräsplanen i Hagalund. Thodesen är inte nöjd med valet av spelplan med tanke på årstiden.

– Jag tycker inte att det är en bra idé att spela där, eftersom risken för skador växer väldigt mycket då vi spelar på gräs i januari, eftersom vi bara tränat inomhus hittills. Planen i Talihallen har förnyats nyligen och är betydligt hårdare nuförtiden, så en match på gräs kommer att vara betydligt svårare då vi inte har kunnat träna på det underlaget. På sommaren är läget helt annorlunda, då vi regelbundet tränar på både gräs och konstgräs – och själv tycker jag bäst om naturgräs som underlag – men den här tiden på året fungerar det underlaget inte, säger Thodesen.

Cup-öppningen mot Honka sparkas igång i Hagalund imorgon kl. 13! För HIFK:s supportrar finns det en egen läktarsektion reserverad. Om du inte är på väg på matchen, kan du följa med den i direktsändning via Ruutu.