Skip to main content

1.2.2020 13.30 HIFK – HJK @Tali fotbollshall

HIFK:s matcher i Finska Cupen fortsätter detta veckoslut, då Vinterderbyt mellan HIFK och HJK står på programmet. Matchen spelas i Tali fotbollshall på lördag med start klockan 13.30. Biljettförsäljningen har gått het och det är väldigt sannolikt att matchen blir slutsåld före själva matchdagen.

HIFK öppnade sin säsong med tävlingsmatcher förra veckoslutet med en bortamatch mot FC Honka. Efter många om och men spelades matchen på söndag, på grund av att gräsplanen i Hagalunds idrottspark inte var i speldugligt skick på lördag, då Honka-matchen från början skulle ha spelats. Det blev till slut en poäng som åkte med till Helsingfors efter ett 1-1 -resultat, som innehöll hårt kämpande med en spelare mindre på planen under de sista 30 minuterna. Nu är det ett hungrigt lag som siktar på att ta säsongens öppningsseger på HJK:s bekostnad.

HJK inledde sin säsong planenligt med en hemmamatch mot TPS på lördag. Matchen spelades i Tölö på HIFK:s och HJK:s hemmastadion, som från och med onsdag denna vecka heter Bolt Arena. Slutresultatet skrevs 3-0 till HJK:s fördel och som målskyttar noterades Riku Riski, Matti Peltola och David Browne.

– Vi har tränat väldigt hårt nu i januari och finslipat det egna spelet. Vi har haft mycket jobb att göra och det här var först den första matchen. De här matcherna är ändå lite annorlunda än Veikkausliiga -matcherna. Nu känns det bra och en vinst är alltid en vinst, kommenterade HJK-backen Nikolai Alho på sin klubbs webbsidor efter TPS-matchen.

Förra säsongen slutade med en besvikelse för HJK, som för första gången på över tio år blev helt utanför spel i Europa. Det har skett en del förändringar i truppen under vintern då bl.a. Lucas Lingman, Roope Riski, Antonio Reguero och Rasmus Schüller har anslutit sig till laget. Den här veckan flyttade ännu den serbiska mittbacken Ivan Ostojić samt den svenska målvakten Jakob Tånnander till HJK. Samtidigt har flera för den finländska fotbollspubliken bekanta namn lämnat laget och av dem kan nämnas bland andra Evans Mensah, Rafinha och Faith Friday Obilor.

Origi: ”Fint att få vara med och tävla och kämpa med de andra killarna igen”

HIFK:s målvakt Arnold Origi spelade sin första match på sex månader mot FC Honka i söndags. Den långa rehabiliteringstiden efter skadan som inträffade förra sommaren har gett honom en ny chans till att uppdatera fotbollskunnandet, då han fick följa med spelet han älskar från en annan synvinkel. Origi berättar att återhämtningen har gått bra och att han nu med stor iver är tillbaka i hetluften.

– Det var såklart svårt att följa med matcherna från läktaren då jag inte kunde vara med och hjälpa laget att vinna. Rehabiliteringsprocessen var ändå bekant för mig från tidigare, eftersom jag varit skadad några gånger tidigare under karriären. Jag tog den här tiden som en slags möjlighet, jobbade riktigt hårt och tycker nu att min fotbollshjärna har utvecklats väldigt mycket, då jag fått följa med spelet ur ett annat perspektiv, nämligen från läktaren. Jag har fått en hel del ny motivation till att spela fotboll då jag fick åka till England för att se några matcher där och nu är jag full med ny energi. Ännu är jag inte helt i det skick jag vill vara i, men med tanke på vilken tid på året det är just nu så är formen helt bra, säger Origi.

Den kämpande spelstilen, som blivit ett av HIFK:s varumärken, syntes återigen i söndagens match i Hagalund och Origi berättar att han njöt av sin comeback för fulla muggar.

– Först och främst var det helt fantastiskt att få spela igen! Ända sedan matchprogrammet till Finska Cupen kom i höstas har jag siktat på att vara i spelskick i den första matchen. Det var fint att få vara med och tävla och kämpa med de andra killarna igen. Som alla vet så är HIFK ett lag som kämpar väldigt hårt och när du inte är med i det dagliga arbetet med laget är det inget du hellre vill än att få vara med i laget igen. Vi har en stark positiv anda och vi kämpar hårt på planen tillsammans. Jag är väldigt tacksam över att få vara med och spela med laget igen.

Arnold Origi i HIFK:s mål mot FC Honka förra söndagen.

I gruppspelet i Finska Cupen möter alla lag varandra en gång och efter matchen mot HJK spelar HIFK ännu mot TPS, FC Inter och IFK Mariehamn. Lördagens motståndare HJK är ännu inte i detta skede av säsongen särskilt bekant för Origi, som berättar att HIFK satsat på att träna på sitt eget spel hittills.

– För att vara ärlig så vet jag nästan ingenting om deras lag i år. På träningarna har vi främst fokuserat på vårt eget spel och på utvecklandet av det. Imorgon (fredag) går vi säkert igenom mera om hur de spelar, men hittills har vi som sagt haft fokus på jobbet med den egna gruppen. Derbyt är såklart den största enskilda matchen i Finland och båda lagen vill verkligen vinna just den här matchen. Det är en match som varje spelare vill spela och det är en match som man alltid först skriver upp i kalendern då matchprogrammet presenteras.

Derbyt mellan HIFK och HJK är förutom för spelarna en stor match även för båda lagens supportrar. Det blir säkert en bra stämning i Talihallen på lördag, då Origi får spela framför HIFK-supportrarna igen efter en lång väntan. Målvakten, som under den förra säsongen spelade in sig i HIFK-supportrarnas hjärtan, berömmer HIFK-publikens stöd och lyfter fram att det är en väldigt viktig del av lagets framgång.

– Våra supportrar är Finlands bästa och väldigt viktiga för oss. Precis som jag redan tidigare har sagt så är HIFK:s anhängare antagligen de bästa som jag fått spela framför under min karriär. Under mina år i Lilleström i Norge hade vi också ett väldigt starkt stöd, men jag tycker att Stadin Kingit är på en lite högre nivå också i jämförelse med dem. Deras passion för föreningen är något helt unikt speciellt med tanke på att HIFK har spelat så länge i lägre divisioner. Det här är en väldigt speciell förening och det är de som gör den speciell. Deras energi strålar ut över oss och jag skulle vara väldigt glad om vi kunde ge dem en riktigt bra säsong i present. En säsong då vi uppnår nya, fina framgångar tillsammans, säger Origi till HIFK:s supportrar.

Biljetterna till matchen mellan HIFK och HJK är så gott som slut, men de kan köpas via Lippupiste så länge som det finns kvar av dem. HJK sköter biljettförsäljningen till sin läktarsektion. Om du inte får en biljett eller av någon annan orsak inte är på väg på matchen, kan du följa med den i direktsändning via Ruutu+.