Skip to main content

HIFK Futsal som denna säsong deltar i herr Fyran har genomgått en total generationsväxling då spelarna som utgjort laget de senaste säsongerna avstod från seriespel. Därmed övertog Niklas Ekman och Mikael Airava som länge verkat inom HIFK:s ungdomsfutsal ansvaret för planeringen och genomförandet av lagets verksamhet.

Stommen i laget utgörs av de spelare som representarat HIFK i Bollförbundets U19 futsal liga. De mest lysande stjärnorna Benjamin Mark och Anton Jakobsson uppmärksammades rent av på U19 landslagnivå då de togs ut för landslagsläger av U19 tränaren Kerkko Huhtanen. De flesta av lagets övriga spelare har flera års erfarenhet av spel i åldersklassmästerskapen så laget kommer inte att falla på brist på grenerfarenhet. HIFK Futsal torde vara en ovanlig företeelse i Fyran då laget tränar två gånger i veckan i ypperliga förhållanden i Ladugårdens och Busholmens idrottshallar. Målsättningen är att vidareutveckla spelarnas färdigheter på individnivå och i det kollektiva spelet.
Under hösten har fokus varit att nöta in två spelares samarbetsmodeller i anfallsspelet och organiserat försvarsspel. Det kortsiktiga målet är för laget är att anpassa sig till seniornivån med mera fysiskt spel och energiska, men inte väldigt systematiska motståndarlag.

Den största skillnaden till lagen på nationell ungdomsnivå är inte storleken på spelarna och styrkan i 1v1 situationerna, utan faktiskt motståndarnas oförutsedda spelsätt i brist på systematik. Vårt försvarsspel kräver ännu arbete då vi trots två väldigt bra målvakter kasserat litet för många baklängesmål. I negativa omställningar och specialsituationer framför eget mål har det kollektiva försvaret inte varit tillräckligt bra. Då vår unga spelartrupp (medelålder i matcherna 19 år) samlat lite mera erfarenhet tror vi antalet baklängesmål minskar.

I anfallsspelet kommer vårt tekniska kunnande och vår förmåga att utnyttja grenspecifika färdigheter till sin rätta. I de hittills spelade fyra matcherna har vi gjort ca fem mål i medeltal vilket ger oss möjligheter till ett positivt resultat. Innan säsongen trodde vi vi kunde ha möjligheter att fightas om segern i alla matcher, men vi kan ändå vara rätt nöjda med full poängpott i det inledande seriespelet för matcherna har alla varit rätt jämna.

Matcherna tillsvidare i höst:

HIFK-FC Kiffen Broccoli 7-6 (3-4)
Anförda av Fredrik Lassas kom Kiffenin starkt, men trots ledning i halvtid och ett väldigt skickligt manskap räckte inte till poäng. Kanske våra grenspecifika kunskaper och två mål i de första anfallen överraskade lite motståndaren. Tur att vi mötte dem i första matchen för de lär skall vara bättre längre in på säsongen.

FC Pohu/Susijengi-HIFK 3-5 (3-3)
Pohus lag hade veteranprägel, men höll oss på halster med sin list och fysiska styrka. Avgörandet föll med vårt 4v5 mål i slutet.

Valtti-HIFK 4-6 (2-3)
Som den föregående matchen – vi skickligare, Valtti ojämnare men tuffare. Även här bra försvar och 4v5 mål på slutet då Valtti sökte utjämning.

HIFK-FC Hieho 3-1 (2-0)
I förväg sett lättare FC Hieho spelade utmärkt anförda av sin målvakt som höll klass. Med Hiehos västspelare inne kunde vi igen avgöra med 60 sek. kvar.

Innan juluppehållet spelar vi ännu den 21.12 i Latokartanossa med start kl: 17.00. Välkommen på plats för att följa matchen!

Intresserade spelare och bakgrundskrafter ombeds kontakta mikael.airava[AT]hifkfotboll.fi.

Time out

Aikalisä – Time out