Skip to main content

HIFK-RoPS 2-0 (1-0)

Den ordinarie säsongen i årets Veikkausliiga avslutades idag med ett möte mellan HIFK och RoPS. Redan inför matchen stod det klart att HIFK kommer att delta i playoffturneringen om den sista platsen i Europa League-kvalet oavsett dagens resultat, medan RoPS i sin tur stod inför sin sista match för säsongen. Innan avspark var det dags för en del festligheter, eftersom HIFK:s chefstränare Tor Thodesen blev vald till Årets gentlemannatränare i Veikkausliiga. Efter det var det IFK-legenden Jugi Halmes tur att få motta en belöning för 200 spelade matcher i IFK. HIFK Fotboll uttrycker varma gratulationer åt både Tor och Jugi för deras respektive pris!

HIFK höll i taktpinnen ända från start, och öppnade målkontot i matchen då dryga tjugo minuter var spelade. Toró stod för en passning med perfekt timing, som hittade Sakari Tukiainen precis innan ett offsideläge. Precis som i den senaste hemmamatchen mot RoPS så gjorde Tukiainen 1-0 -målet även denna gång. Det var hans femte mål för säsongen, och den målgivande passningen smakade säkert bra för Toró, som spelade sin första match sedan det senaste RoPS-mötet i juli. Den första halvleken bjöd inte på flera mål, och därför inleddes andra halvlek i situationen 1-0.

HIFK ökade sin ledning fort in i andra halvlek, och denna gång stod Joel Mattsson för målskyttet. Han tog snyggt ner bollen ur luften och ett tungt skott hittade nätmaskorna i RoPS-målet. Mattssons mål var hans fjärde för säsongen, vilket samtidigt blir hans personliga målskytterekord för en säsong i Veikkausliiga. Efter målet var det inte längre någon oklarhet i vilketdera laget som skulle vinna matchen, och slutresultatet blev 2-0 till HIFK:s fördel.

HIFK:s seger innebär att man möter IFK Mariehamn på bortaplan i europlayoffturneringens första match. Från och med nu är det alltså ett playoffupplägg som gäller tills den sista europlatsen är utdelad. Kort sagt så skulle en seger i Mariehamn innebära att HIFK tar sig vidare till följande skede i europlayoffturneringen, medan en förlust skulle avsluta säsongen.

– Jag är nöjd med matchen och med att vi spelade bra. Vi spekulerade inte inom laget på vem vi skulle möta till näst, utan fokus har hela tiden varit på en match i taget. Tillsammans med FC Inter är vi det bästa hemmalaget i Veikkausliiga i år, med 28 poäng på hemmaplan. Det här är något som jag är väldigt stolt över, det är en stor framgång för oss. Det här är också ett fint tillfälle att tacka våra supportrar Stadin Kingit, de är otroligt viktiga för oss och är en stor faktor bakom våra goda resultat på hemmaplan. Själv har jag redan en längre tid fokuserat på en resa till Mariehamn i playoffturneringens första omgång, eftersom man alltid måste utgå ifrån att gå in för seger i varje match man spelar, kommenterade Thodesen efter matchen.

HIFK:s öppningselva:

6 Riku Selander
7 Joel Mattsson (64’ 17 Jani Bäckman)
12 Daniel Kollar (mv)
14 Erikson Carlos (68’ 19 Kevin Larsson)
18 Matias Hänninen
24 Tero Mäntylä (c)
27 Sakari Tukiainen
29 Thais Damgaard Nielsen
33 Robert Kakeeto (73’ 8 Jukka Halme)
34 Tuukka Andberg
50 Toró