Skip to main content

HIFK-KPV 13.9.2019 kl. 18.30

Imorgon inleds utmanarserien i Veikkausliiga och HIFK:s paus på två veckor från matcherna tar slut, då KPV står för motståndet i Helsingfors imorgon kväll. I utmanarserien är det lagen på placeringarna 7.-12. som möts, och varje lag möts en gång. Det här betyder att det handlar om fem matcher, i vilka HIFK möter KPV, SJK och RoPS på hemmaplan, samt FC Lahti och VPS på bortaplan.

HIFK och KPV har spelat mot varandra redan två gånger denna säsong, en gång i Karleby och en gång i Helsingfors. I Karleby i maj blev det oavgjort med siffrorna 1-1, medan HIFK lyckades besegra KPV i hemmamatchen i augusti. Det här är en match som säkert många IFK-supportrar väl kommer ihåg, eftersom KPV ledde med 0-2 i paus. HIFK tog ändå kommandot under andra halvlek, och gick till slut ut som segrare i matchen med siffrorna 3-2.

I tabellen är lagen exakt tio poäng ifrån varandra. HIFK ligger nionde med 26 poäng, medan KPV är nästsist med 16 poäng. Den som blir sist i utmanarserien vid säsongens slut kommer att ta steget ner till Ettan, samtidigt som det lag som förblir nästsist tvingas kvala mot tvåan i Ettan om en plats i nästa säsongs Veikkausliiga. KPV behöver alltså poäng för att kunna försäkra sig om att laget får spela i Veikkausliiga även nästa säsong. Då alla lag möter varandra under fem matcher, kommer det säkert att bli en hel del med resultat som går i kors, och det kan därmed ännu ske stora förändringar i tabellen, då det är mycket som fortfarande står på spel.

HIFK:s lag har haft en vecka ledigt, och inledde de gemensamma träningspassen igen denna vecka. Enligt chefstränaren Tor Thodesen har laget fortfarande en hög målsättning för slutet av säsongen.

– Vi går in för att vinna utmanarserien, och det betyder att vi måste vinna så mycket som möjligt under de kommande matcherna. Jag tycker att den här förändringen i seriesystemet i Veikkausliiga har varit lyckad och flera andra tränare som jag talat med har hållit med. Det är mer som står på spel i matcherna och nivån på spelet har varit högre.

– Nu förbereder vi oss inför matchen mot KPV med att kolla igenom vår senaste match mot dem, samt även andra av deras matcher under de senaste veckorna. Vi måste ta lärdom av vårt förra möte, så att vi inte släpper in lika många mål. KPV är ett annorlunda lag efter tränarbytet och har spelat mycket bättre på sistone. Senaste gång här tycker jag att de kom in med en lite för bra känsla till andra halvlek för att försvara ledningen, och vi klarade av att gå förbi dem och vinna. Vi kan inte utgå ifrån att något liknande skulle ske en gång till, så det är viktigt att vårt försvar håller bättre denna gång, funderar Thodesen.

Under de senaste veckorna har hela sex HIFK-spelare varit ute på landslagsuppdrag. Jabar Sharza (Afghanistan), Hassan Sesay (Sierra Leone) och Hussein Mohamed (Somalia) spelade VM-kval, Joel Mattsson och Tuukka Andberg (Finland U21) EM-kval och Kevin Larsson (Finland U19) två träningslandskamper mot Slovakien. Denna pågående vecka spelade Sharza 89 minuter mot Bangladesh, som hans Afghanistan besegrade med 1-0. Andberg var med på avbytarbänken mot Nordirland, medan Larsson stod för ett mål och en assist i den andra matchen mot Slovakien. Enligt Thodesen kan landslagsmatcherna ha en inverkan på morgondagens laguppställning.

– Det här är lite av en ny situation för oss, men när alla spelarna har kommit tillbaka, kommer jag att gå igenom deras spelminuter i landslagen och sedan naturligtvis diskutera enskilt med var och en av dem. Sedan funderar vi på laguppställningen mot KPV och ser på helhetsläget i laget just nu. Men vi har ett brett och bra lag, så vi får en bra startelva imorgon i alla fall, säger Thodesen.

Vi ses imorgon på Telia 5G-Arenan! Biljetter till matchen kan du köpa här.