Skip to main content

VPS-HIFK 3-2 (1-1)

HIFK mötte idag VPS i Vasa i sin sista match i grundserien i Veikkausliiga. Inför matchen var det i praktiken klart att bägge lagens säsonger fortsätter i utmanarserien. VPS är nämligen sist i tabellen, samtidigt som HIFK:s chanser att bli sjätte främst var teoretiska efter tisdagens förlust mot Ilves. Därmed kanske denna match skulle komma att fungera som startskott för utmanarserien, eftersom lagen kommer att mötas i den inom den närmaste månaden.

HIFK förde spelet under stora delar av den första halvleken, och siktade som bekant på att ta kontroll över bollen genom en hård press på motståndaren. Sakari Tukiainen fick HIFK:s bästa målchans i en spelsituation, då han fick prova på avslut på ett riktigt kort avstånd från mål. Jabar Sharza sköt först, och det skottet lyckades VPS-målvakten Martin Kompalla ännu rädda. Bollen gick ändå från räddningen direkt till Tukiainen, som dock sköt den i sidonätet. Trots att HIFK hade det spelmässiga övertaget under första halvlek, fick även VPS några chanser. En av dem tilldelades lagkaptenen Sebastian Strandvall, som trots förhindringsförsök av Tero Mäntylä kom åt att skjuta från ett bra läge. Strandvalls skott gick till slut förbi IFK-målet.

Båda lagen lyckades öppna målkontot under den första halvlekens sista del. HIFK tog ledningen i matchminut 37, då Tukiainen fälldes på ett sätt som fick domaren att blåsa straffspark. Luís Henrique tog straffen, och placerade den säkert bakom Kompalla. Ledningen höll ändå inte i sig ända till paus, eftersom VPS lyckades kvittera under tilläggstiden. Hampus Holmgren passade och Juho Lähde sköt bollen bakom Daniel Kollar, och i detta resultat gick lagen då alltså mot andra halvlek.

VPS tog så småningom kommandot i andra halvlek, och tog ledningen i matchen med en dryg kvart spelat efter paus. Kollar kom emot ett anfall från sitt mål, och en straffspark dömdes utifrån situationen. Strandvall ställde sig bakom bollen, och förde upp sitt lag i en 2-1 -ledning. En dryg kvart senare var VPS redan uppe i en tvåmålsledning, efter att Jukka Halme stoppat Mamodou Sarr. Den efterföljande frisparken togs av Strandvall, som sköt bollen i ribban. Därefter var Sarr på plats och nickade siffrorna till 3-1. HIFK lyckades reducera läget till 3-2 under tilläggstiden, då Tukiainen styrde in en boll av Erikson Carlos. Jakten på kvitteringen kom ändå igång för sent, och VPS tog därmed tre poäng med resultatet 3-2.

Nu är alltså grundserien spelad, och HIFK:s placering i den är nionde eller tionde, beronde på resultaten i morgondagens matcher. Säsongen fortsätter med utmanarserien, som kör igång om två veckor. Närmare bestämda matchdagar klarnar i början av nästa vecka, då grundseriens alla matcher har blivit spelade. De övriga lagen i utmanarserien är SJK, RoPS, KPV, VPS samt FC Lahti/IFK Mariehamn (beroende på resultatet i deras inbördes match imorgon).

HIFK:s öppningselva:
6 Riku Selander
7 Joel Mattsson (83’ 19 Kevin Larsson)
8 Jukka Halme (C)
9 Luís Henrique
12 Daniel Kollar (MV)
15 Macario Hing-Glover
17 Jani Bäckman
24 Tero Mäntylä
27 Sakari Tukiainen
28 Jabar Sharza (67’ 14 Erikson Carlos)
34 Tuukka Andberg