Skip to main content

Ilves-HIFK 3-1 (0-0)

Den nästsista matchen i Veikkausliigas grundserie inleddes mellan Ilves och HIFK idag kl. 18.30 på en solig stadion i Tammela. Lagen möttes som bekant redan i fredags i Helsingfors, då resultatet blev 2-2 efter att Ilves utjämnat matchen i slutet av den. Båda lagen hade mycket att spela för i kvällens match, eftersom Ilves genom att ta tre poäng idag skulle gå upp i serieledning, medan HIFK med tre poäng idag hade stigit upp till en sjätteplats i tabellen.

Ilves fick ett par bra skottlägen redan under början av matchen, och hade kunnat ta ledningen redan under den första halvleken. Ilari Mettälä sköt sitt första skott redan under matchens första tia, men Daniel Kollar stod för en snygg räddning, och Jukka Halme städade undan bollen i det efterföljande läget. Drygt tio minuter senare fick Mettälä chansen igen, men Kollar såg bollen bra trots att sikten var dålig, och därmed lyckades Mettälä inte heller i sitt andra skottläge.

Erikson Carlos var på bra spelhumör i HIFK:s anfall och skapade ett par bra lägen med sina stigningar längs högerkanten. Några farligare chanser blev det ändå inte för HIFK under den andra halvleken. Drygt fem minuter före paus slog Halme en frispark, som farligt gick mot mål, men Ilves-målvakten Mika Hilander stod för en räddning i läget. Så var det alltså 0-0 då pausvilan inleddes.

HIFK tog ledningen i matchen i början av andra halvlek. Sakari Tukiainen stod för ett riktigt kämpamål då han lyckades få in bollen trots att han själv redan låg inne i målet förrän bollen var där. Målfirandet fick ändå ett snabbt slut, då Ilves kvitterade en minut senare genom Tienoko Fofana. Efter detta började matchen så småningom vända till hemmalaget. Robert Kakeeto fick ett direkt rött kort efter att ha fällt sin motståndare i ett klart målläge, och därmed skulle HIFK komma att spela med en man mindre på plan under resten av matchen.

Ilves utnyttjade situationen och tog först ledningen i matchens 77. spelminut, då Yussif Moussa sköt in bollen förbi Kollar. Hemmalagets vinst säkrades slutligen några minuter senare, då Ilves bästa målskytt Lauri Ala-Myllymäki var kvar ensam framför Kollars mål. HIFK fick ännu en straffspark på stopptid, men Hilander räddade även straffen, som Halme tog hand om. Slutsiffrorna skrevs 3-1, och det innebär att HIFK:s säsong med all största sannolikhet fortsätter i den nedre fortsättningsserien.

– Vi hängde med under första halvlek, men sedan under den andra var Ilves bättre. Vi lyckades inte förverkliga det vi hade talat om i paus under andra halvlek. I de senaste matcherna har vi släppt in alltför många mål, och de har för det mesta kommit från våra egna misstag. Efter det röda kortet idag försökte vi ännu komma igen, men motståndaren fick ett snabbt mål och så började våra energinivåer så småningom sina ut. Det är alltid svårt att ta in en ledning då man spelar med en man mindre, men motståndarna fick då två mål, som sedan punkterade matchen. Nu går vi in för att ta tre poäng i Vasa, men det viktigaste är att vi får vårt försvarsspel i skick, summerade försvararen Tero Mäntylä matchen i en intervju med Ruutu.

HIFK:s öppningselva:
4 Hannu Patronen (c) (82′ 34 Tuukka Andberg)
7 Joel Mattsson
8 Jukka Halme
12 Daniel Kollar (mv)
14 Erikson Carlos
15 Macario Hing-Glover
20 Hassan Sesay
24 Tero Mäntylä
27 Sakari Tukiainen (57′ 9 Luís Henrique)
28 Jabar Sharza (66′ 17 Jani Bäckman)
33 Robert Kakeeto (72′ rött kort)