Skip to main content

HIFK-KPV 3-2 (0-2)

HIFK:s och KPV:s andra möte för säsongen inleddes med festligheter på Telia 5G-Arenan, då IFK:s mångåriga trotjänare Matias Hänninen spelade sin seriematch nummer 200 i IFK för ett par veckor sedan i Mariehamn. Hänninen, som spelat i IFK ända sedan säsongen 2010, blev belönad inför matchen. HIFK Fotboll gratulerar Masa för den uppnådda milstolpen!

KPV kom bra in i matchen och fick genast under inledningsminuterna ett bra läge till att ta ledningen. Laget fick en farlig frispark, men Daniel Kollar i IFK-målet var redo och stod för en fenomenal räddning genast i början. Sedan var det länge väldigt mycket avbrott i spelet, innan bortalaget tog ledningen i matchens 25. spelminut. Enoch Banza hittade Ishmael Yartey på den högra kanten, och Yartey fick ostört skjuta in bollen i mål på en regnig Telia 5G-Arena.

HIFK kom inte igång med sitt spel under den första halvleken, och precis innan pausvilan lyckades bortalaget göra ett andra mål, då Patrick Byskata slog en frispark mot IFK-målet. På plats var den serbiska mittbacken Milos Josimov, som nickade in bollen bakom Kollar. KPV lyckades därmed perfekt under den första halvan, och man kan säga att Josimovs mål kom i ett väldigt viktigt läge för sitt lag.

Genast i början av andra halvlek tog HIFK två byten, då Hannu Patronen klev av planen, och Tuukka Andberg tog hans plats i backlinjen. Riku Selander, som tog gult kort under den första halvan, blev även han utbytt, och hans plats togs av Hänninen. Publiken på Telia 5G-Arenan visste inte vilken typ av show som skulle komma att utspela sig under matchens andra halvlek. Erikson Carlos reducerade först till 1-2 efter en öppning av Kollar, som via en nickduell på mittfältet kom till honom. Erikson fintade sig förbi KPV:s försvar och placerade in bollen i ett tomt mål.

I den 70. minuten gjorde Erikson sitt andra mål för matchen, då han tog emot ett inlägg från Jani Bäckman. De flesta trodde att Erikson skulle slå ett inlägg vidare, men istället gick bollen ända in i målets vänstra hörn. Plötsligt var matchen, som sett hopplös ut för HIFK:s del, kvitterad till 2-2. Och en liten stund senare tog HIFK ledningen (för första gången för säsongen efter att ha legat i underläge i en match). Erikson Carlos sköt i stolpen, och bollen studsade därifrån till Luís Henrique, som sedan fick göra sitt första mål inför IFK Klacken. I dessa siffror slutade matchen, och de 2027 åskådarna som var på plats fick se en riktigt målrik match.

– Fast resultatet var 0-2 efter första halvlek tycker jag ändå inte att vårt spel var så dåligt. I förberedelserna inför matchen gjorde jag kanske ett litet misstag då jag poängterade för spelarna att vi skulle gå in för att dominera matchen och spelet med boll. Vi gjorde några misstag, som resulterade i mål för motståndaren. Ändå kände jag att vi kunde ha gjort mål när som helst under den första halvan. När vi sedan låg under med två mål var vi tvungna att ändra fokus, och vi siktade på att få ett mål gjort, eftersom det kunde ändra matchbilden. Så gick det, och jag tycker att vi förtjänade att vinna idag. Motståndet var tufft, och man kan aldrig tänka att man lätt vinner ifall motståndaren är bakom oss i tabellen. Alla lag och alla matcher är tuffa i den här serien, kommenterade chefstränaren Tor Thodesen.

HIFK:s öppningselva:
4 Hannu Patronen (c) (46′ 34 Tuukka Andberg)
6 Riku Selander (46′ 18 Matias Hänninen)
7 Joel Mattsson
8 Jukka Halme
9 Luís Henrique
12 Daniel Kollar (mv)
14 Erikson Carlos
17 Jani Bäckman
20 Hassan Sesay
24 Tero Mäntylä
28 Jabar Sharza (70′ 13 Jakob Dunsby)

HIFK spelar till näst borta mot FC Inter om exakt en vecka. Men under veckoslutet finns det en möjlighet att se två andra IFK-lag spela, då HIFK/2 först imorgon möter EsPa på Väinämöinen med start kl. 17.00. Det kommer att finnas kaffe- och korvförsäljning på matchen! Om du inte har möjlighet att se matchen på plats, kan du göra det via denna stream. Och på söndag spelar damernas representationslag mot MPS i Bocksbacka med start kl. 16.15. Hoppas vi får se möjligast många IFK-vänner på de här matcherna!