Skip to main content

HIFK-Ilves 2-2 (1-1)

Idag mötte HIFK Tammerforslaget Ilves i sin sista hemmamatch i Veikkausliigas grundserie. Samtidigt var det frågan om lagens första möte för säsongen, eftersom matchen som skulle spelas mellan lagen i Tammerfors i juni flyttades till nästa veckas tisdag på grund av Ilves finalspel i Finska Cupen. Kvällens match inledde också en intensiv period med tre matcher på en dryg vecka, innan det blir dags för fortsättningsserierna.

Ilves tog kommandot i matchen genast i matchens åttonde spelminut, genom den unga mittfältaren Naatan Skyttä. Skyttä, som gjorde sitt första Veikkausliigamål, fick bollen efter att en lagkamrat tagit den av IFK-försvaret, och sköt den upp i krysset med ett snyggt skott. Det blev ändå ingen långvarig ledning för bortalaget, eftersom IFK snabbt kom igen genom Joel Mattsson. Luís Henrique passade och Mattsson sköt in bollen bakom Mika Hilander i Ilves-målet. Det var även i resultatet 1-1 som pausen inleddes på en regnig Telia 5G-Arena.

HIFK bjöd hemmapubliken på ett ledningsmål i matchens 59. spelminut, då Luís Henrique lät vänsterfoten tala för sig och sköt bollen i mål rakt framför IFK Klacken. Därmed tog HIFK ledningen efter att ha legat i underläge i andra hemmamatchen i följd. Länge såg det ut som att HIFK även skulle ta tre poäng, men Ilves lyckades utjämna matchen alldeles i slutet genom Lauri Ala-Myllymäki. Därmed blev det ett 2-2 -resultat mellan lagen, som möts följande gång på tisdag i Tammerfors. Läget i tabellen ser ut på följande sätt; Ilves leder serien med sina 37 poäng, medan HIFK är åttonde med 26 poäng. Därmed är det klart att kampen om platserna i slutserierna kommer att gå hård ännu nästa vecka.

– Före matchen hade jag varit nöjd med en poäng mot Ilves, men då vi var så nära seger känns det just nu som en besvikelse. Jag tycker att vi borde ha hållit vår ledning ända till slut idag, speciellt då Ilves inte direkt hade några chanser under andra halvlek. Matchen såg ut precis som vi tänkte oss på förhand, ingen vacker match, men en tuff kamp, precis som man kan vänta sig av de här lagen. Ilves är bättre än oss redan sett till tabellen, men det finns fler gemensamma än olika saker mellan de här lagen. Vi fortsätter i Tammerfors på tisdag, kommenterar chefstränaren Tor Thodesen efter matchen.

Nu blir det två bortamatcher för HIFK, då man nästa vecka möter Ilves i Tammerfors på tisdag och sedan VPS i Vasa på lördag.

HIFK:s öppningselva:
4 Hannu Patronen (c)
7 Joel Mattsson
8 Jukka Halme
9 Luís Henrique (77′ 27 Sakari Tukiainen)
12 Daniel Kollar (mv)
14 Erikson Carlos
15 Macario Hing-Glover
17 Jani Bäckman (90′ 6 Riku Selander)
20 Hassan Sesay
24 Tero Mäntylä
33 Robert Kakeeto (84′ 34 Tuukka Andberg)