Skip to main content

FC Inter-HIFK 3-2 (2-2)

HIFK:s augustimånad med fredagsmatcher fortsatte idag, då laget åkte till Åbo för att spela mot FC Inter där. Innan matchen var HIFK på en åttondeplats i tabellen, två poäng efter SJK, som låg sjätte inför fredagens matcher. Hemmalaget FC Inter var i sin tur tabelltvåa, tre poäng efter serieledande Ilves.

För en vecka sedan fick publiken på Telia 5G-Arenan njuta av målkalas då KPV gästade HIFK, och idag fortsatte man där man blivit för en vecka sedan. Matchen mellan FC Inter och HIFK bjöd nämligen på fyra mål redan under de 16 första spelminuterna. HIFK inledde målskyttet, då Jabar Sharza var på plats vid motståndarmålet. Sharza sökte Erikson Carlos med ett inlägg, som dock träffade i Inter-försvaret, varefter bollen sedan var i hemmalagets mål.

FC Inter fick ganska fort komma igen i matchen, då Mikko Kuningas steg upp längs den vänstra kanten och slog ett inlägg mot Mika Ojala, som fick styra in bollen i mål. Inte heller 1-1 -resultatet hölls mer än tre minuter på resultattavlan. Jani Bäckman sköt sitt första mål för säsongen med en ordentlig kanon från mittfältet, och det här målet är säkerligen ett av de snyggaste som denna säsong bjudit på hittills. Fyramålskvarten fullbordades till slut genom Aleksi Paananen, som ändrade siffrorna till 2-2. I detta läge inleddes även pausvilan i Åbo.

FC Inter tog första gången ledningen i matchen i den 64. spelminuten. Ett snabbt anfall resulterade i att bollen spelades till Filip Valencic, och den slovenska anfallaren, som leder hela skytteligan, tvekade inte utan sköt bollen bakom Daniel Kollar. HIFK kom inte åt att förverkliga sitt anfallsspel under de 20 första minuterna av andra halvlek, och chefstränaren Tor Thodesen reagerade på detta genom att byta in Sakari Tukiainen kort efter Inters ledningsmål. Tukiainen kom därmed in på planen för första gången efter segern mot IFK Mariehamn på Åland.

Under matchens sista tia fick Erikson Carlos ännu chansen att kvittera matchen, men hans skott gick ändå förbi det vänstra krysset. Närmare än så kom HIFK inte en utjämning, och därmed tog FC Inter poängen idag efter resultatet 3-2. Det här var HIFK:s första förlust på en dryg månad, men laget behåller ändå sin åttondeplats i tabellen. SJK, som är sjätte, är fortfarande endast två poäng före HIFK.

– Inter är ett tufft och vältränat lag. De kör på med sitt eget spel och väntar på att det uppstår utrymme på vissa ställen. Det här gör de med gott tålamod hela matchen igenom, men vi släppte in lite för lätta mål idag. Vår plan var att genast från början gå in aggressivt och föra spelet mot Inters ända, och sen när vi får press dit, så skulle vi börja spela vårt spel, men idag var bollen lite väl knappt hos oss, sa Jukka Halme efter matchen i en intervju med Ruutu.

Säsongen fortsätter nu med två matcher mot Ilves, varav den första spelas om exakt en vecka i Helsingfors. Vi ses då!

HIFK:s öppningselva:
7 Joel Mattsson
8 Jukka Halme (c)
9 Luís Henrique
12 Daniel Kollar (mv)
14 Erikson Carlos
15 Macario Hing-Glover
17 Jani Bäckman
20 Hassan Sesay
24 Tero Mäntylä
28 Jabar Sharza (68’ 27 Sakari Tukiainen)
34 Tuukka Andberg