Skip to main content

KuPS-HIFK 1-1 (0-1)

HIFK gick in för att ta sin tredje raka seger i dagens Veikkausliigamatch mot KuPS i Kuopio. För exakt en vecka sedan tog laget sin första bortaseger för denna säsong, då IFK Mariehamn besegrades med 1-3. Idag var lagets sikte på att för första gången i Veikkausliigahistorien vinna över KuPS i Kuopio. Riku Selander, som var avstängd från förra matchen, var idag tillbaka i öppningselvan, och Jabar Sharza fick även han starta i sin andra IFK-match.

Precis som i Mariehamn förra veckan tog HIFK även idag ledningen redan under matchens första tio minuter. I den sjunde matchminuten sköt Sharza bollen i mål, då bollen kom till hans fot efter en hörna av Jani Bäckman. Den 25-åriga mittfältaren tvekade inte, utan stod för ett riktigt snyggt avslut, och matchen stod 0-1 till HIFK. KuPS kom till denna match med exakt samma laguppställning som på torsdag mot Legia Warszawa, och speciellt i början av matchen kändes denna trötthet säkert av, då laget hade svårt med att få igång sitt spel.

HIFK höll kommandot under första halvlek, och utöver två anfallsserier i straffområdet för KuPS del, fick bortalaget inget egentligt grepp om matchen före paus. HIFK fick chansen till att utöka sin ledning, då trion Erikson Carlos-Sharza-Joel Mattsson spelade ihop i anfallszonen. Mattsson skulle precis komma till avslut, men fick en träff på fötterna, så det blev inga fler mål i detta skede. Efter en kort check av HIFK:s bakgrundsteam kunde Mattsson fortsätta matchen, och till paus gick lagen i HIFK:s ettmålsledning.

Hemmalaget kvitterade matchen fort efter att andra halvlek sparkats igång. Det var ytterbacken Tabi Manga som stod för ett inlägg, som hittade lagkaptenen Petteri Pennanen. Pennanen, som hade blivit utan bevakning framför mål, sköt genast, och Daniel Kollar i HIFK-målet hann inte rädda detta skott. Kvitteringen var ändå rättvis, för hemmalaget kom betydligt bättre in i matchen ju mer tid som gick. Målskytten Pennanen till exempel stod för flera fina inlägg från sin plats på mittfältet mot kanterna.

HIFK hade också sina stunder i andra halvlek, och den bästa av dem kom till Jukka Halme. I matchens 69. spelminut fick han bollen utanför straffområdet, och HIFK-legenden stod för ett skott i ribban, som gungade en god stund efter att ha mottagit skottet. Närmare än ribban kom HIFK alltså inte ett ledningsmål. KuPS försökte ta hem segern, men Kollar kunde stå för flera fina räddningar i HIFK-målet. Så blev det alltså 1-1 även denna gång mellan dessa lag, precis som det också gick i Helsingfors i maj.

– Vi får vara helt nöjda med en poäng. Det var riktig kämpafotboll idag, främst på grund av omständigheterna. Vinden var hård och under första halvan kunde vi dra nytta av den, medan KuPS sen gjorde det under andra halvlek. Då blev vi helt klart under deras tryck. Men trots vinden borde vi ha haft mer modigt spel idag. Nu nöjde vi oss ofta med att bara spela bollen bakom linjen, kommenterade Halme i en intervju med Ruutu+ efter matchen.

Efter två raka bortamatcher återvänder HIFK nu hem igen, då KPV står för motståndet i Helsingfors fredagen den 9.8. kl. 18.30. Köp biljetter till matchen här!

HIFK:s öppningselva:
4 Hannu Patronen (90+4’ 34’ Tuukka Andberg)
6 Riku Selander
7 Joel Mattsson
8 Jukka Halme
9 Luís Henrique
12 Daniel Kollar (mv)
14 Erikson Carlos (85’ 19 Kevin Larsson)
17 Jani Bäckman
20 Hassan Sesay
24 Tero Mäntylä
28 Jabar Sharza