Skip to main content

KuPS-HIFK sö 4.8.2019 kl. 17.00

Efter en paus på exakt en vecka spelar HIFK sin följande match imorgon och då är det dags för en bortaresa till Kuopio. Där kommer man att möta KuPS, som just nu är i en hård matchtakt, då laget denna veckas torsdag spelade en väldigt tuff hemmamatch mot Legia Warszawa i kvalet till Europa League. Kuopiolaget hade fortfarande mycket att spela för, då den första delen av matchparet slutade 1-0 i Legias fördel i Polen förra veckan.

Matchparets andra del spelades alltså denna veckas torsdag i Kuopio med start kl. 19 och efter första halvlek var det fortfarande helt öppet beträffande vilketdera laget som skulle gå vidare, då ställningen var 0-0. Kampen om en plats i nästa kvalrunda gick het ända till slut, men den andra halvleken bjöd inte heller på några mål, vilket innebar att Legia gick vidare med 1-0 i målskillnad. I Veikkausliiga ligger KuPS just nu trea med 27 seriepoäng hittills. Nu har laget spelat två seriematcher utan vinst, då man först spelade jämnt mot FC Lahti och sedan blev det en väldigt överraskande förlust i Karleby, där KPV besegrade KuPS med 2-1. I och med att euromatcherna nu tog slut för KuPS för i år kan laget igen satsa helt och hållet på matcherna i Veikkausliiga under resten av säsongen.

HIFK är nionde i tabellen just nu och är även inne i en två matcher lång segersvit. Senaste omgång tog laget sin första bortaseger för säsongen, då IFK Mariehamn besegrades med 1-3 på Åland. Det var väldigt viktigt att få den där eftertraktade första bortasegern, eftersom Kuopio generellt sett varit en svår plan för HIFK att spela på. Sedan säsongen 2015 har lagen mötts där sammanlagt fyra gånger, varav KuPS har vunnit samtliga möten. Även i övrigt har KuPS varit en väldigt svår motståndare, då HIFK lyckats besegra dem endast en gång på Veikkausliiganivå. Nu med två raka vinster i bagaget, samtidigt som KuPS säkerligen fortfarande känner torsdagens euromatch i benen, finns en god chans till att förändra den här statistiken.

HIFK:s mediateam träffade mittbacken Tero Mäntylä på torsdag och han hade siktet ställt på tre poäng i Kuopio.

– KuPS har nu spelat flera euromatcher, så de har haft en klart hårdare matchtakt i jämförelse med oss. Vi siktar på att dra nytta av det här och på att fortsätta vår segersvit på två matcher i Kuopio. Vi vill ta en tredje vinst i följd och fortsätta med att dra oss uppåt mot sjätteplatsen i tabellen, sade Mäntylä.

Du kan se hela intervjun med Mäntylä här. Intervjun är på finska, men svenska undertexter finns tillgängliga.

– Vi vet att vi står inför en tuff match imorgon, men också att vi har möjlighet till seger bara vi spelar så bra som vi vet att vi kan göra. Senast bröt vi flera barriärer, då vi vann på bortaplan och gjorde tre mål i samma match. Macario (Hing-Glover) och Sakari (Tukiainen) är båda ute denna gång, men förhoppningsvis aktuella igen till nästa match. Dessutom är Matias (Hänninen) avstängd imorgon, säger chefstränaren Tor Thodesen.