Skip to main content

HIFK-Ilves 23.8. kl. 18.30

HIFK har nu tre matcher kvar i Veikkausliigas grundserie, och i två av dem möter man Ilves från Tammerfors. Imorgon möts lagen på Telia 5G-Arenan i Helsingfors, medan det sedan på tisdag är dags för samma match i Tammerfors. Matchen i Tammerfors var egentligen tänkt att spelas redan i juni, men då Ilves gick till final i Finska Cupen flyttades den till den sista veckan i augusti. Morgondagens hemmamatch mot Ilves är samtidigt HIFK:s sista hemmamatch i grundserien, och det är väldigt stora poäng som står på spel för båda lagen.

Lagens senaste möte i en seriematch var under säsongen 2017 i Veikkausliiga, så det finns inte ännu någon färskare information om hur lagen har spelat mot varandra. Ilves säsong har ändå hittills varit en stor succé, och förutom segern i Finska Cupen har laget hållit till på topplaceringarna även i tabellen i Veikkausliiga hela säsongen. Inför morgondagens match ligger laget tvåa, dock i jämna poäng med serieledande FC Inter, samt med en match mindre spelad i jämförelse med dem. Ilves är det lag som släppt in minst antal mål denna säsong, då motståndarna lyckats överlista Tammerforslaget endast 14 gånger i år. Det har endast blivit tre förluster, varav den första kom i den åttonde omgången, för Ilves denna säsong.

Lauri Ala-Myllymäki har hört till dem som lyckats bäst i laget i år, och han är med sina 10 mål på en delad andraplats i skytteligan tillsammans med FC Honkas Martin Borjas. Före dem är enbart FC Inters Filip Valencic med 15 mål. Ala-Myllymäki, som även har spelat i Finlands U21-landslag, är alltså ett namn som HIFK:s försvar måste lägga på minnet.

HIFK spelade sin senaste match förra fredagen, då FC Inter var bättre med siffrorna 3-2 i Åbo. Just nu ligger laget på en niondeplats i tabellen, med tre poäng upp till sjätteplatsen. En plats i den övre slutserien är alltså fortfarande i HIFK:s egna händer, men det kräver vinster i dessa kvarstående matcher. Morgondagens motståndare är, precis som läget även var för en vecka sedan, en av de hårdaste i hela Veikkausliiga, och enligt chefstränaren Tor Thodesen är HIFK redo för den sista veckan före fortsättningsserierna.

– Vi vet att vi har en intensiv period framför oss och vi har planerat vår träningsplan enligt detta. Lagets energinivå är god inför denna vecka med tre matcher. Vi har nu också en större konkurrens om spelplatserna än vad vi har haft tidigare i år, och det här ger oss i viss mån möjligheter till rotation och till att låta spelarna vila. Imorgon krävs det en topprestation av oss på alla nivåer; fysiskt, taktiskt och mentalt. Morgondagens resultat kommer också att i stor grad påverka vad vi spelar om i de två sista matcherna nästa vecka, säger Thodesen.

HIFK:s kvarstående matcher i Veikkausliigas grundserie:
Fre 23.8. HIFK – Ilves kl. 18.30, Telia 5G-Arenan
Ti 27.8. Ilves – HIFK kl. 18.30, Tammerfors
Lö 31.8. VPS – HIFK kl. 17.00, Vasa