Skip to main content

På söndagen är det dags för en av sommarens höjdpunkter, det handlar nämligen om bortaresan till Mariehamn. Förhandsuppgifterna tyder på att det kommer vara en hel del helsingforsare på plats, så vi tänkte att vi skulle ta ett snack med vår alldeles egna ålänning, Joel Mattsson, om vad man kan se och göra när man är i Mariehamn (Joels hemstad). Vi erbjuder er därmed: Mattssons Mariehamn – en (väldigt) kort guide för Åland:

Pommern
”Pommern är en fyrmastad stålbark (läste jag från Wikipedia) Man har just byggt en torrdocka, så att man kan gå runt där och kommer ganska nära. Kanske Ålands mesta kända sevärdhet. Väldigt populär bland turister.”

Väster- och Österhamn
”Överlag så skall jag säga att båda hamnarna är trevliga att vara vid. Västerhamn har två riktigt bra restauranger, ÅSS och Nautical, som man bra kan spendera lite tid på. Ligger också precis vid Pommern, så det går att kombinera dessa två grejer. Österhamn ligger på andra sidan stan, lite mera mot centrum, och lite närmare WHA också. Där finns det mycket båtar, mycket segelfartyg och några restauranger. Finns även några stränder som man kan gå och ta det lugnt på.”

Torggatan
”Det kan vara ganska kul att ta sig en promenad längs Torggatan. Längs den finns det ganska bra fik, och så kan man spendera lite tid i butikerna runt omkring den.”

Kastelholm
”Har man lite längre tid, dvs. kommer man lite tidigare till Mariehamn, skulle jag säga att Kasteholm är värt ett besök. Det är en 1500-talsborg som ligger mitt på Ålands fastland och är väldigt populärt. Ålands enda medeltida borg. Ligger även brevid golfklubben – som är mitt favoritställe på Åland.”