Skip to main content

Det efterlängtade Helsingforsderbyt spelades idag mellan HIFK och HJK på Telia 5G-Arenan. Årets första derby spelades i slutet av april, och den gången blev resultatet jämnt 1-1. Genom Veikkausliigahistorien har mötena mellan HIFK och HJK varit väldigt jämna, eftersom det hela sex gånger har blivit ett oavgjort resultat mellan lagen. Inför matchen hade HJK vunnit tre derbyn, medan HIFK hade lyckats besegra sin lokalkonkurrent en gång. Även denna match förväntades bli en jämn historia; HJK har nämligen lyckats förbättra sina resultat under sin nya chefstränare Toni Koskela. HIFK i sin tur kom in i matchen med en sju matcher lång förlustfri svit.

HJK tog ledningen i matchen redan under den första tian, då Kaan Kairinens skott överraskade Arnold Origi. Målet var Kairinens första för säsongen, samt även på Veikkausliiganivå. HJK tog övertaget även om spelet en stund efter målet var något förväntansfullt. Efter en dryg halvtimmes spel var det Evans Mensah som steg upp längs den vänstra kanten, och drog ett farligt skott, som Origi räddade. En stund senare utökade HJK sin ledning, då Riku Riskis passning hittade Sebastian Dahlströms fot, och Dahlström styrde bollen i mål. Pausvilan inleddes alltså i HJK:s 0-2 -ledning, som sett till händelserna på planen var välförtjänad.

HIFK bytte ut två spelare redan efter paus. Jakob Dunsby och Nikolas Saira klev av planen, och istället för dem byttes Matias Hänninen och Njazi Kuqi in. Då 60 minuter var spelat tvingades HIFK göra sitt sista byte, då Origi skadade sig i en situation där han räddade Mensahs målförsök. Daniel Kollar kom därmed in i målet istället för Origi.

HIFK fick sina bästa målchanser i matchen tio minuter efter målvaktsbytet. Först fick Hassan Sesay prova på avslut med ett långskott, som dock gick över motståndarmålet. Genast därefter var det Erikson Carlos tur, då han fick bollen innanför straffområdet på närhåll från mål. Även denna gång var utsagan densamma, och det förväntade resultatet uteblev. Matchen blev jämnare under den andra halvleken i jämförelse med den första, men det räckte ändå inte till för att HIFK skulle ha klarat av att stiga till kampen om poäng i detta derby. Så blev det alltså så att HJK vann med 0-2 inför 10 256 åskådare, vilket även innebar att HIFK:s förlustfria svit blev sju matcher lång. Stämningen var även denna gång så bra som den brukar vara i derbymatcherna, med två supporterändor som ljudligt hejade på sina lag.

– Mot HJK måste allting gå rätt för att man ska kunna få ett bra resultat, och det lyckades vi inte med idag. Det första målet var ett direkt resultat av att vi hade halva laget uppe pressande motståndaren, medan andra halvan var nere för att försvara. Idag försvarade vi inte tillsammans som vi har brukat göra, och det påverkade säkert resultatet. Dessutom var vi tvungna att göra alla våra byten i ett tidigt skede, så ett flertal saker gick inte som planerat, säger chefstränaren Tor Thodesen.

HIFK:s öppningselva:
2 Tobias Vibe
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
7 Joel Mattsson
13 Jakob Dunsby (46′ 18 Matias Hänninen)
14 Erikson Carlos
17 Jani Bäckman
20 Hassan Sesay
23 Nikolas Saira (46′ 99 Njazi Kuqi)
50 Toró
77 Arnold Origi (mv) (60′ 12 Daniel Kollar)