Skip to main content

HIFK:s damers representationslag inledde sin höstsäsong på en solig Braheplan mot Valtti på onsdag kväll. På förhand sett var det mycket på spel, eftersom Valtti endast hade förlorat en match hittills under säsongen. HIFK var i sin tur starkt inställt på att ge igen efter förlusten mot Valtti under säsongens första omgång. Då tvingades man spela nästan hela matchen med en spelare mindre på planen efter ett tidigt rött kort, och Valtti kunde vinna med 4-1.

Matchen började i jämna tecken. Hemmalaget spelade några bra bollar bakom motståndarens linje, men bollarna blev en aning för långa och motståndarmålvakten hade inga problem med dem. Valttis blixtsnabba anfallare jagade långbollar och lyckades även skapa farliga lägen, men HIFK:s målvakt Pave Romakkaniemi kunde stå för flera kanonräddningar i helt öppna lägen.

Elina Sjölinder
öppnade målkontot under matchens 16. spelminut med ett säkert skott i målets nedre hörn. Detta gav HIFK mycket mer energi och spelet började löpa bättre. Under slutet av första halvlek gjorde Hanna Meinander två mål; först genom ett hårt pressande i motståndarändan, och senare genom en hörna given av Maria Lavemäki. Valtti ville helt klart få till stånd en reducering i detta skede, och Romakkaniemi drog på sig ett gult kort efter att ha stoppat ett målförsök av motståndaren. Men ingen reducering kom och därmed var resultatet 3-0 till HIFK:s fördel vid paus.

Genast i början av andra halvlek sköt Meinander ännu ett tredje mål, men sedan började värmen och tröttheten komma fram i Rödas spel. I den 64. spelminuten fick Valtti en straff, som Nina Eid satte i mål. Bortalaget fick ny energi av detta, och en liten stund senare lyckades de göra ett mål till, denna gång genom Oona Jääskeläinen. Det blev en tuff kamp ända till slut. Emma Rantamaa, som hade en fin debutmatch i HIFK, lyckades skapa flera lägen, men det blev ändå inga fler mål för HIFK:s del.

Trots att Jääskeläinen ännu gjorde Valttis tredje mål precis innan slutvisslingen, kunde HIFK ändå hålla sin ledning ända till slut. Tre poäng och segerfirande med en ganska stor publik, som följde med matchen!

– En fin match av laget och vårt spel har utvecklats sedan den första matchen mot Valtti! Vi spelade bra under den första halvleken, och laget gjorde som bekant mycket jobb, samtidigt som våra anfallare gör mål med fina prestationer. Nu var det Hannas tur att göra hattrick. Andra halvlek var svårare och vi kunde inte hålla i bollen. Vi hade en bra motståndare, och ofta är det så mot riktigt bra lag att vi inte är bättre på alla delområden. Hela laget jobbade hårt och Paves räddningar kombinerat med flera mål i anfallet avgjorde vinsten åt oss idag. Det var trevligt att se så pass mycket publik på plats också, säger chefstränaren Petja Puranen.

Nästa gång spelar HIFK den 31.7. mot HyPS på bortaplan i Hyvinge. Matchen startar kl. 19 och alla är hjärtligt välkomna att komma på plats och heja på laget!

Rapporten skrevs ursprungligen på finska av Jenni Tiusanen och Maria Lavemäki.