Skip to main content

Imorgon kl 18.30 på Telia 5G-Arenan är det äntligen dags för det efterlängtade derbyt! HIFK och HJK möts för andra gången denna säsong och denna gång är det HIFK som är hemmalag. Lagen möttes redan under säsongens tredje omgång, och då skrevs resultatet 1-1. Det här är även ett resultat som har varit det vanligaste i möten mellan dessa lag, då hela fyra av alla derbyn på Veikkausliiganivå har slutat oavgjort 1-1. Två gånger har det blivit oavgjort utan mål, så derbymatcherna har generellt sett varit väldigt jämna tillställningar.

HJK bytte chefstränare för en dryg månad sedan, då Toni Koskela, som då var chefstränare för RoPS, tog över efter Mika Lehkosuo i slutet av maj. Laget vann sina två första matcher denna säsong, men sedan blev det sex oavgjorda och två förluster innan tränarbytets tid var inne. Under Koskelas ledning har HJK lyckats förbättra sina resultat, och laget har tagit tre vinster, spelat en oavgjord samt förlorat en gång under honom. HJK har en tuff vecka framför sig, eftersom laget efter morgondagens derby förbereder sig inför kvalet till Champions League nästa vecka, där laget möter HB Torshávn från Färöarna.

HJK:s målskytte har fördelat sig relativt jämnt inom laget, och tre spelare har lyckats göra tre mål var hittills. Det är Lassi Lappalainen, Evans Mensah och Riku Riski som har överlistat motståndarmålvakterna tre gånger var. Sammanlagt 23 spelare har dragit på sig HJK-skjortan denna säsong på Veikkausliigaplanerna, och Lappalainen, Rafinha samt Eetu Vertainen har spelat i samtliga av lagets matcher. Som förstamålvakt fungerar Maksim Rudakov, som vaktat målet i alla utom en match denna säsong.

Även denna gång blir det med all största sannolikhet ett väldigt jämnt Helsingforsderby, eftersom HIFK befinner sig i en förlustfri svit på sju matcher, som samtidigt är föreningens längsta någonsin i Veikkausliiga. Senast spelade HIFK i söndags i Lahtis, då resultatet blev 0-0 mot FC Lahti. Därmed har laget alltså nu tagit 15 poäng på 12 matcher, vilket just nu innebär att HIFK är åttonde i tabellen. HJK är fjärde och har 22 poäng, men har redan hunnit spela 15 matcher i år.

Inom HIFK:s lag är väntan på derbyt stor:

– Vi har en jättebra stämning inom laget nu! Såklart väntar alla väldigt mycket på derbyt, det är en stor och viktig match för oss. Vi får visa vad vi går för inför en stor publik. Oftast har vi spelat bättre mot bättre lag, och det är vår målsättning imorgon också, säger Hannu Patronen.

– Jag väntar mycket på derbyt! Det är helt klart en annorlunda match än de andra i Veikkausliiga, derbyt känns nästan som en cup-match. Det är samma tre poäng som ska delas ut imorgon, men för oss är det också en bra chans för att få en positiv erfarenhet i en stor match. Vi kan gå in i matchen utan rädsla, och det är ett utgångsläge som passar oss. På söndag saknade vi flera spelare, och en del av dem får vi med oss imorgon, säger chefstränaren Tor Thodesen.

Högst antagligen blir Telia 5G-Arenan slutsåld imorgon och i nuläget finns det inte många biljetter kvar. Var snabb och säkra din plats nu genom att skaffa biljetter via Ticketmaster!